آقای دیوید برنز در کتاب راهنمایی به نام احساس خوشحالی کنیم برای رهایی از تعلل و مسامحه راه حل 5 مرحله ای زیرا را توصیه کرده است:
1. تحلیل اقتصادی:
اری را که در مورد انجام دادن آن تردید دارید انتخاب و فهرستی از فواید ادامه تاخیر در انجام دادن آن تهیه کنید. اکنون فهرستی از فواید شروع به انجام دادن کار را تهیه کنید. سعی کنید واقع بین باشید چون ممکن است برخی از دلایل تعلل شما در شروع کردن آن کار از این نظر باشد که علاقه ای به انجام دادن آن ندارید یا به نظرتان به نفع شما نیست ولی این قضاوت را به بعد موکول کنید. پس از تهیه فهرست امتیازهای مثبت و منفی شروع یا به تاخیر انداختن کار به هر کدام از موارد نمره ای بر مبنای 1 تا 100 بدهید. حال نتایج به دست آمده را مقایسه کنید. اگر جمع امتیازهای شروع کار بیش از جمع امتیازهای ادامه تاخیر کار است دوباره فهرستی شامل امتیازهای شروع کار در همان روز را تهیه کنید. اگر امتیازهای شروع کار در روز حاضر بیش از امتیازهای به تاخیر انداختن آن است مرحله دوم را آغاز کنید.
2. یک برنامه زمانی برای انجام دادن کار تهیه کنید.
ابتدا زمانی را که برای شروع کار در نظر گرفته اید یادداشت کنید. سپس فهرستی از مشکلات و موانعی که به نظر شما ممکن است در راه شروع به کار به وجود اید تهیه کنید و برای هر یک از موانع راه حل فائق آمدن بر آن را مشخص کنید. به این ترتیب اکنون بهانه ای برای شروع نکردن کار وجود ندارد.
3. در مورد کار آسان نگر باشید.
یعنی هدف هایتان واقعی و قابل دسترس باشد. به دنبال نتیجه بدون عیب و نقص نباشید و برنامه بگذارید که مثلا به مدت 5 ساعت بدون وقفه کار کنید. از پیش تصمیم بگیرید که در مدت زمانی معقول رسیدن به چه هدف واقع بینانه ای را در نظر دارید. اولویت کارها را مشخص کنید. مثلا اگر قصد دارید خانه خود را نقاشی کنید رفتن به فروشگاه و خرید رنگ برای روز اول کافی است.
4. مثبت فکر کنید.
ابتدا تمام نکات منفی ای را که در مورد انجام دادن کار به نظرتان می رسد معین کنید. نمونه هایی از این نکات عبارت اند از: نقاشی دیوار بسیار خسته کننده است. یا رنگ فعلی تا یک سال دیگر هم دوام می آورد. یا بهتر است صبر کنم تا در اوضاع روانی بهترین باشم. سپس برای برطرفت کردن هر یک از نکات منفی فوق راه حی بیابید. مثلا به خود بگویید: هنگام نقاضی به موسیقی دلخواهم گوش می کنم. یا پس از اتمام کار نقاشی به خانه ام خیلبی مباهات خواهم کرد.
5. به خودتان نمره بدهید.
پس از رسیدن به هدف های روز اول نتیجه پیشرفت خود را ارزیابی کنید و از اینکه توانستید با شروع کار از معضل تعلل رهایی یابید احساس رضایتمندی کنید. حال برای خوب انجام دادن کار جایزه ای برای خود تعیین کنید مثل خوردن خوراکی دلخواهتان یا کتاب خواندن یا رفتن به داخل وان حمام. ملاک تشخیص انجام دادن کار رسیدن به هدف هایی است که برای روز اول مشخص کرده اید.
این مطلب توسط مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد