300px-Zwei_zigaretten
سیگار قربانیان زیادی داشته است و افراد معروف و پرطرفدار نیز جزو این قربانیان به شمار می روند برخی از آن ها بابت استعمال دخانیات به مدت طولانی ،دچار بیماری های تنفسی مختلفی شده اند و جان خود را از دست داده اند

“اسطوره‌های دودی”؛ این شاید بهترین عنوانی باشد که می‌توان این 4 مرد را با آن صدا کرد: ۴ شخصیت معروف ایرانی و بین‌المللی از جمله یوهان کرایف-فوتبالیست و مربی اسبق هلند، محمدعلی اینانلو-فعال محیط زیست و کارشناس طبیعت،علامه جعفری-فیلسوف و ناصر حجازی-دروازه‌بان و مربی اسبق استقلال. اگرچه در فضای رسانه‌‌ای ایران چندان نیست که مستقیما از نام کسانی که قربانی سیگار شدند نام برده شود، اما دبیر کل جمعیت مبارزه با مواد مخدر در صحبت‌هایی از اینکه این چهره‌های محبوب قربانی سیگار و بیماری‌های تنفسی ناشی از آن شدند، اظهار تاسف کرد.

محمدرضا مسجدی که عضو ایرانی گروه برنامه ریزی و نماینده کشوری گارد (اتحادیه جهانی علیه بیماریهای تنفسی) است، در اظهاراتی صریح با نام بردن از این چهار چهره معروفی ایرانی وجهانی گفته است: حیف که چنین افرادی به دلیل استعمال دخانیات نتوانستند آنطور که باید و شاید عمر بیشتری کنند. گرچه این 4 نفر در رشته‌های مختلفی فعالیت می‌کردند اما وجه مشترک همه آنها مرگ زودهنگام به دلیل بیماریهای تنفسی ناشی از سیگار و سرطان ریه بود. سرطانی که احتمالا در انتظار همه سیگاریهای قهار هست.

علامه جعفری سیگار را با سیگار روشن می‌کرد

عضو ایرانی اتحادیه جهانی علیه بیماریهای تنفسی به عنوان یکی از سیگاریهای حرفه‌‌ای از علامه محمدتقی جعفری نام می‌برد. علامه جعفری فیلسوف و از جملهٔ مفسرین معاصر نهج البلاغه و مولوی‌شناس بود. مسجدی معتقد است فردی با چنین تواناییهایی هر نیم قرن یک بار پا به زمین می‌گذارد؛ اما مشکلاتی که استعمال سیگار برای او فراهم کرد باعث شد تا به مرگی زودهنگام از دنیا برود.

علامه جعفری فردی بود که سیگار را با سیگار روشن می‌کرد. مسجدی تعریف می‌کند که یک بار علامه جعفری برای درمان به او مراجعه کرده است: به او گفتم که به هیچ عنوان چایی نخورید؛ وقتی علت را پرسیدند عرض کردم می‌خواهم از شما آندوسکوپی بگیرم؛ پس از آندوسکوپی معلوم شد سرطان از زیر گلو تا پایین معده و روده ایشان پخش شده است. دلیل سرطان هم استعمال بیش از حد دخانیات بود.” بعد از چند هفته در آبان 1377 این شخصیت مطرح ایرانی فوت کرد.

مرد طبیعت هم قربانی سیگار شد

محمدعلی اینانلو، کارشناس طبیعت، مستند ساز و مجری تلویزیون به گفته مسجدی، یکی دیگر از چهره‌های معروفی است که در زمستان 94 به دلیل عوارض سیگار فوت کرده است. آنطور که در خبرگزاری تسنیم آمده، دبیر کل جمعیت مبارزه با مواد مخدر می‌گوید: آقای اینانلو خیلی زود بود که ما را ترک کند و به قول یکی از دوستانش که پس از فوتش در مصاحبه‌ای عنوان کرده بود «اگر این مرد سیگارش را ترک می‌کرد به این زودی‌ها ما را ترک نمی‌کرد.»

ناصر حجازی و سرطان ریه

استعمال دخانیات در درجات مختلف در این ورزشکاران از جمله فوتبالیست‌ها هم کم نیست. یکی از معروف ترین چهره‌های فوتبالی که سال‌های آخر عمرش را با رنج سرطان ریه طی کرد، ناصر حجازی بود. دروازه بان اسطوره‌‌ای فوتبال تیم استقلال و فوتبال ایران 18 ماه پایانی عمرش را با سرطان ریه زندگی کرد. به گفته همسرش توده‌های سرطان علاوه بر ریه، در قسمت‌های مختلف بدن او پخش شده بود و پزشکان گفتند هیچ شانسی برای زنده بودن ندارد. سال 1390 این چهره فوتبالی هم بعد از چندین ماه مبارزه با سرطان فوت می‌کند.

کرایف، اعتیاد به فوتبال و سیگار

«من در زندگی به دو چیز اعتیاد داشتم، فوتبال و سیگار؛ اولی همه چیز به من داد و دومی همه چیز را از من گرفت.» این جمله معروف یوهان کرایوف، بازیکن و مربی اسطوره‌‌ای فوتبال هلند بود. در سال ۱۹۹۹، کرایف در یک رای‌گیری که به وسیله فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال انجام شد بعد از پله، به عنوان دومین بازیکن قرن انتخاب شد. سال 2015 رسما اعلام شد که وی به بیماری سرطان ریه مبتلا شده است. وی پس از ۶ ماه مبارزه با این بیماری، به دلیل گسترش سرطان ریه، در مارس ۲۰۱۶ در سن ۶۸ سالگی در اسپانیا درگذشت. مسجدی درباره خالق “تیکی تاکا” می‌گوید: کرایف فردی بود که که زمین‌های فوتبال دنیا را اسیر خود کرد؛ ولی در نهایت این سیگار بود که او را اسیر خود کرد.
روزنامه روزان