image_13950125125101

آیا میدانستید شکسته شدن بینی باعث افزایش مشکلات تنفسی در شما میشود آسیب های زیادی به تنفس شما میرساند و در صورت برطرف نشدن و درمان به موقع می تواند مشکلاتی برایتان به وجود بیاورد

شکستگی بینی یکی از شایع‌ترین آسیب‌هایی است که علاوه بر تهدید حس بویایی، زیبایی چهره را هم به مخاطره می‌اندازد، بینی که برجسته‌ترین عضو صورت است در سوانح مختلف بیشتر در معرض آسیب و شکستگی قرار می‌گیرد و اگر بموقع درمان نشود می‌تواند به اختلال در تنفس منجر شود.

 دکتر علیرضا مصباحی  می‌گوید: ساختمان بینی از دو قسمت استخوانی و غضروفی تشکیل شده است. هنگامی که به هر علتی بینی در معرض ضربه قرار گیرد، قسمت‌های استخوانی و غضروفی هر دو دچار آسیب خواهند شد.
این متخصص گوش و حلق بینی در ادامه می‌افزاید: از آنجایی که صدمات وارده به بینی متفاوت است، با توجه به نوع آسیب و قسمت آسیب دیده، نحوه و شیوه درمان هم متفاوت خواهد بود.
وی با اشاره به افزایش صدمات ناشی از ضربه به بینی در کودکان عنوان می‌کند: قبل از سن بلوغ، صفحه‌های رشد در استخوان بینی کودکان کامل نشده به همین دلیل ضربه به بینی می‌تواند به آسیب صفحات رشد و بروز مشکل در آینده منجر شود.
رئیس انجمن راینولوژی استان فارس با تأکید بر اهمیت پیشگیری از بروز آسیب بینی در کودکان تصریح می‌کند: هرچند همیشه پیشگیری بهتر از درمان است اما گاهی بروزحادثه و به دنبال آن آسیب صفحات رشد اجتناب‌ناپذیر است. در حقیقت حتی گاهی ممکن است شدت ضربه به حدی نباشد که بینی دچار شکستگی شود اما همین ضربه به ظاهر ناچیز می‌تواند صفحات رشد بینی کودکان را با مشکلات زیادی مواجه کند.
به گفته دکتر مصباحی آسیب به صفحات رشد بینی، در معاینات بالینی مشخص نمی‌شود. متأسفانه این صدمات با عکسبرداری هم نمایان نمی‌شود و تنها گذشت زمان است که بیانگر بروز آسیب‌های این نواحی خواهد شد.
این متخصص گوش و حلق و بینی در ادامه عنوان می‌کند: این باور که هرچه ضربه شدید‌تر باشد، مشکلی که برای بینی پیش می‌آید بیشتر خواهد بود، اشتباه است. به عبارت دیگر گاهی ممکن است ضربه بسیار کوچکی به بینی وارد شود اما جهت ضربه به گونه‌ای باشد که صفحه رشد را دچار آسیب کند.
وی با اشاره به اینکه همیشه خونریزی بینی ناشی از شکستگی نیست تصریح می‌کند: معمولاً تصور عموم بر این است که خونریزی پس از اصابت ضربه به بینی ناشی از شکستگی بینی است و اگر بینی خونریزی نداشت حتماً نشکسته است. اما باید گفت این تصور اشتباه است و خونریزی بینی معمولاً ناشی از آسیب مخاط بینی است بنابراین گاهی ممکن است شدت ضربه به حدی باشد که استخوان یا غضروف بینی دچار شکستگی شود اما از آنجایی که مخاط بینی آسیب ندیده فرد با خونریزی بینی مواجه نخواهد شد.
دکتر مصباحی با اشاره به اقداماتی که بعد از بروز حادثه باید انجام شود، تصریح می‌کند: پس از اصابت ضربه یا ضربه‌هایی به بینی بهتر است روی محل آسیب، کیسه یخ یا کمپرس آب سرد قرار داده شود و در نخستین فرصت محل آسیب توسط متخصص گوش و حلق و بینی مورد معاینه قرار گیرد.
چراکه معاینه بالینی بهترین و مطمئن‌ترین راه تشخیص شکستگی بینی محسوب می‌شود. گاهی مشاهده می‌شود فرد مصدوم یا خانواده او برای اطمینان از شکستگی یا برعکس اصرار دارند از محل آسیب عکسبرداری شود، این در حالی است که عکسبرداری معمولی برای تشخیص هیچ ارزشی ندارد. زیرا ممکن است خطوطی در عکس نمایان شود که به اشتباه به عنوان شکستگی تلقی شود.
بهترین کمک برای تشخیص استفاده از سی تی اسکن است که آن هم بنا به تشخیص و نیاز پزشک صورت می‌گیرد.
رئیس انجمن راینولوژی استان فارس خاطرنشان می‌کند: هنگامی که شکستگی و خونریزی در ناحیه غضروف تیغه بینی پیش بیاید باید بیمار به‌صورت اورژانسی تحت درمان قرار گیرد. اما اگر استخوان بینی دچار شکستگی بود، برای درمان 2 تا 3 هفته فرصت وجود دارد. برای درمان شکستگی استخوان نیازمند کاهش تورم در ناحیه آسیب دیده هستیم از این‌رو فرد مجروح باید به مدت 24 تا 48 ساعت در محل آسیب از کمپرس آب سرد و پس ازآن به مدت 48 ساعت از حوله ولرم استفاده کند. پس از گذشت یک تا دو هفته با کاهش تورم پزشک متخصص براساس نوع شکستگی شیوه درمان را انتخاب می‌کند.
در حالت حاد شکستگی با جا‌اندازی استخوان بینی تحت بیهوشی عمومی می‌توان مشکل را حل کرد اما این درمان باید طی 2 تا 3 هفته اول در بزرگسالان و طی یک هفته در کودکان انجام شود در غیر این صورت ممکن است استخوان شکل بگیرد و فرد مصدوم با مشکلات تنفسی و زیبایی روبه‌رو می‌شود به طوری که ممکن است حتی با شیوه‌های جراحی هم نتوان مشکل ایجاد شده را بخوبی حل کرد.

روزنامه ایران