images

به نظر می رسد بخش عمده ای از اضطراب نشأت گرفته از ترس بنیادی انسان از تنها ماندن یا ترک شدن توسط افراد مهم زندگی باشد. این اضطراب جدایی از دوران کودکی و جدایی از مادر برای کشف جهان آغاز می شود. در صورتی که کودک پس از جدایی از مادر با آغوشی باز مواجه شود و با گرمی از سوی مادر پذیرفته شود می آموزد که جدایی، خطرناک نیست. اگر جدا شدن کودک از مادر باعث نگرانی مادر شود عکس العمل او تغییر خواهد کرد. مادری که یک فرزندش را در تصادف از دست داده است. نسبت به سایر فرزندانش بیشتر نگران است. گاهی اوقات هم مادر خود را بسیار وابسته و نیازمند به کودک می داند و جدایی از کودک احساس امنیتش را تهدید می کند. فرزندان چنین مادرانی ممکن است در صورت ماجراجویی کردن و جدا شدن از مادرشان با عکس العمل های شدیدی مثل عصبانیت یا آشفتگی مادر مواجه شوند. این کودکان می آموزند که جدایی باعث بروز اضطراب در مراقبان شان می شود و ماندن در کنار این مراقبان راهی برای حفاظت از خودشان و آن ها است.
عکس العمل کودکان نسبت به جدایی با تجربه طرد توسط مادر مرتبط است. آزمایشاتی که در مورد میمون ها انجام شده است و مطالعه زندگی انسان ها نشان می دهد که غفلت از کودک در سال های اولیه رشد منجر به آسیب های دایمی در مغز اعصاب و شخصیت وی می شود. موش هایی که در بدو تولد از مادرشان جدا شدند و بعد از مدتی توانستند با مادر خود زندگی کنند دچار استرس شدیدی شدند. میمون هایی که توسط ماشین هایی به شکل میمون تغذیه شدند به طور دایم دچار آسیب مغزی شدند و کودکان رومانیایی که در پرورشگاه ها بزرگ شدند مشکلات مزمنی در دلبستگی به دیگران داشتند مثال های دیگری در مورد اهمیت ارتباط با مادر و محبت او است.
جدایی از مادر در بزرگسالی به اشکال مختلفی خود را نشان می دهد. ممکن است بیماران هنگام ترک منزل و رفتن به دانشگاه دچار اضطراب، افسردگی، پرخوری یا سوء مصرف مواد شوند و به غم غربت از منزل مبتلا گردند. گاهی اوقات زوج هایی که می خواهند به مدت کوتاهی از هم جدا شوند قبل از جدایی با هم دعوا می کنند تا احساس کنند هنوز برای هم مهم هستند. این واقعه برای درمانگر یک موضوع اساسی محسوب می شود. معمولا بیماران در واکنش به این اتفاق عواطف شدیدی را بروز می دهند یا علایم و مشکلات شان دوباره باز می گردند.

این مطلب توسط  مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد