اکثر بانوانی که دچار یائسگی می شوند در معرض خطر ابتلا به مشکلات قلبی قرار دارند عوامل مختلفی در بدن خانم های یائسه باعث ایجاد مشکلات قلبی و عروقی در آن ها می شود
زمانی که درباره یائسگی صحبت می شود اولین چیزی که به ذهن می رسد علایمی چون گرگرفتگی، عرق شبانه و بی خوابی است و کمتر کسی به خطر بیماری قلبی پس از یائسگی فکر می کند؛ این در حالی است که بیماری قلبی شایع ترین علت مرگ در زنان یائسه است و به طور چشمگیری در سنین یائسگی (بین 50تا 54 سال) افزایش پیدا می کند. در واقع استروژن افت می کند و بدن به آن واکنش نشان می دهد.
فشار خون بالا:
، هنگامی که میزان استروژن افت می کند انعطاف پذیری قلب و رگ های خونی کاهش پیدا می کند. در پی این تغییرات، فشار خون، بالا می رود و فرد دچار بیماری فشارخون می شود . بالا رفتن فشار خون می تواند روی قلب فشار بیاورد.
کلسترول بالا:
کمبود استروژن بر میزان کلسترول و چربی خون تأثیر منفی می گذارد. میزان کلسترول مفید افت می کند و کلسترول مضر افزایش می یابد و این امر احتمال حمله قلبی و بروز بیماری های قلبی را افزایش می دهد.به علت افت استروژن تری گلیسرید در خون نیز افزایش پیدا می کند.
دیابت:
زمانی که زنان یائسه می شوند بدنشان به انسولین مقاوم تر می شود.انسولین هورمونی است که برای تبدیل کردن قند خون به نشاسته و سپس به انرژی (برای این که سلول ها بتوانند از آن استفاده کنند)، ترشح می شود .درنتیجه زنان در دوران قبل از یائسگی به دیابت مستعد می شوند.بیماری دیابت فرد را بیشتر در معرض بیماری های قلبی و سکته قرار می دهد.
فیبریلاسیون دهلیزی نوعی آریتمی قلبی:
در زمان یائسگی زنان با افزایش آریتمی ( ضربان غیر عادی قلب ) رو به رو می شوند.گاهی تغییرات هورمونی می تواند باعث کند شدن و انسداد قلب شود که علایمی چون سر گیجه ایجاد می کند.بیشتر مواقع این تغییر در هورمون ها باعث سریع تر شدن ضربان قلب می شود. فشار خون بالا نیز می تواند باعث بروز آریتمی قلبی شود که پس از یائسگی شایع تر است.
افزایش وزن:
استروژن بر چربی ذخیره ای و نحوه سوخت آن تاثیر می گذارد.یائسگی می تواند باعث کند شدن روند سوخت و ساز بدن و افزایش وزن شود.این امر روی قلب فشار وارد می کند و خطر بروز بیماری قلبی را افزایش می دهد.
علایم بیماری قلبی:
با یائسگی مجموعه عوامل یادشده دست به دست هم می دهد تا خطر بروز بیماری قلبی در زنان افزایش یابد .
تپش قلب:
این حالت را پرش ساده قلب تصور نکنید.تشخیص آریتمی غیر عادی قلب بسیار مهم است زیرا این حالت احتمال بروز خطر را بالا می برد.
کمبود نفس:
اگر قبلا به راحتی می توانستید از پله ها بالا بروید اما الان با کمبود نفس مواجه می شوید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.زیرا این علایم می تواند نارسایی قلبی یا بیماری عروق کرونری باشد .کمبود نفس یکی از شایع ترین علایم آ ریتمی غیر عادی قلب است.
فشار روی سینه:
این فشار می تواند علامت بیماری قلبی باشد.احساس سیری، فشردگی یا فشار مبهم در سینه که از بین نمی رود یا این که می رود و می آید می تواند علامت حمله قلبی در زنان باشد.
سردرد:
سردرد هم می تواند نشانه بالا بودن فشار خون باشد.
احساس سبکی در سر یا سر گیجه:
علل مختلفی می تواند باعث این حالت شود از جمله دیابت، سکته قلبی یا آریتمی غیر عادی قلب.
دردفک:
این درد هم می تواند نشانه علامت حمله قلبی در زنان باشد.
ورم کف پا:
به علت نارسایی قلب احتمال تراکم پیدا کردن مایع در پاها وجود دارد.
مشکل هنگام دراز کشیدن به پشت:
این امر می تواند علامت تراکم پیدا کردن مایع در ریه ها بر اثر نارسایی قلبی باشد.
بیماری قلبی در یائسگی قابل پیشگیری است
خوشبختانه بیشتر این علایم قابل پیش گیری است .دوران یائسگی زمان خوبی است برای مراقبت کردن از خود و قلب خود.
زنانی که ورزش می کنند، سیگار نمی کشند ،وزن خود را کنترل می کنند، یک برنامه غذایی سالم غنی از میوه و سبزی دارند ،می توانند خطر بروز بیماری قلبی را در هر سنی پایین بیاورند.
منبع:”Prevention”