pregnancy_hero

کنترل بیماری قند در طول بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و خانم های باردار باید به این موضوع اهمیت خاصی بدهند و مانع بالارفتن میزان قند خون خود شوند

یک کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به ضرورت کنترل دیابت بارداری گفت: دیابت بارداری تا حد زیادی با رژیم غذایی، ورزش متعادل و کنترل وزن درمان می‌شود و به ندرت نیاز به انسولین پیدا می‌کند.
مهرنوش ذاکرزاده ، اظهار کرد: دیابت بارداری، بروز هر درجه از عدم تحمل گلوکز طی دوران بارداری است و زنانی که قبل از بارداری به اختلالات قندخون مبتلا بوده‌اند، جزو این دسته از افراد قرار نمی‌گیرند. اضافه وزن زیاد، افزایش قندخون، کتواسیدوز دیابتی، فشار خون حاملگی و اضطراب از علایم دیابت حاملگی است.

وی با بیان این‌که دیابت بارداری در ماه‌های دوم و سوم حاملگی قابل تشخیص است، ادامه داد: در این شرایط انسولین بدن مادر باردار در نیمه اول حاملگی به میزانی کاهش می‌یابد که ممکن است دو سوم مقدار معمول، نیاز به انسولین باشد و این به خاطر مصرف گلوکز توسط جنین است.

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اهواز با بیان این‌که زنان مبتلا به دیابت بارداری، پس از زایمان در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار می گیرند، گفت: دیابت دوران بارداری در صورت عدم درمان می‌تواند موجب ایجاد عارضه ماکروزومی جنین یعنی بزرگی جثه نوزاد شود.

ذاکرزاده هدف از تغذیه درمانی در دوران دیابت بارداری را فراهم آوردن میزان کافی کالری و تغذیه مناسب برای رشد جنین عنوان کرد و افزود: با وجود کالری به میزان کافی و داشتن تغذیه مناسب از افت قندخون به زیر 60 در مادران باردار جلوگیری می‌شود. دیابت بارداری تا حد زیادی با رژیم غذایی، ورزش متعادل و کنترل وزن درمان می‌شود و به ندرت نیاز به انسولین پیدا می‌کند.

وی افزود: رژیم معمول در دوران دیابت بارداری مصرف 30 تا 35 کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و دریافت حداقل 250 گرم کربوهیدرات در روز برای جلوگیری از بروز افت قندخون است.

این کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی توصیه کرد: بهتر است مصرف کربوهیدرات‌ها در هنگام صبحانه محدود شود. برخی از زنان باردار فقط 30 گرم یا کمتر کربوهیدرات را برای صبحانه تحمل می‌کنند ولی مقادیر بیشتر کربوهیدرات‌ها در طول روز، بهتر در بدن زن باردار تحمل می‌شود. استفاده از وعده‌های غذایی کوچک‌تر و بیشتر در چهار تا شش وعده غذایی در روز نیز موجب می‌شود قند خون بدون نیاز به انسولین تزریقی کنترل شود.

ذاکرزاده افزود: از جمله مواردی که باید زنان باردار توجه کنند این است که دریافت چربی اشباع‌شده اعم از روغن جامد و چربی حیوانی بروز دیابت بارداری را به همراه خواهد داشت و دریافت چربی غیراشباع مانند روغن‌های مایع گیاهی و مغزها در این رابطه اثر حفاظتی بر بدن دارد.

وی اظهار کرد: ورزش منظم هوازی، به خصوص بعد از غذا به کنترل قند خون کمک می‌کند. همچنین در دوران بارداری انجام پیاده‌روی توصیه می‌شود. البته در شرایط وجود دیابت بارداری، ورزشی برای یک مادر مفید است که بالاتنه را درگیر کند و به پایین تنه فشار نیاورد.

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اهواز گفت: برای کنترل قندخون در دوران بارداری توصیه می‌شود مواد غذایی مانند نان تافتون، سنگک، چغندر، لپه، عدسی، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و ماش را جایگزین نان لواش ماشینی، باقلا بدون پوست، هویج، سیب زمینی و پوره سیب زمینی کنید.

  ایسنا،