حساسیت های رایج در فصل بهار چگونه پدید می ایند راه و روش های پیشگیری از بروز آن ها را در این مطلب با هم بررسی می کنیم در فصل بهار این حساسیت ها افزایش چشمگیری پیدا می کنند
فصل بهار برای عدهای مصادف با انواع مشکلات تنفسی و حساسیتهاست. آبریزش و گرفتگی بینی، خارش چشم و عطسه از جمله علائمی است که بسیاری افراد در این فصل با آن دست و پنجه نرم میکنند.
دکتر علیاصغر شیرازی، عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از حساسیتهای بهاره و راههای مقابله با آن میگوید.
ابتدا کمی از حساسیتهای بهاره بگویید؟
حساسیتهای بهاره یکی از شایعترین انواع حساسیتها محسوب میشوند. بهطور کلی، حساسیتها به دو دسته فصلی و غیرفصلی تقسیم میشوند. حساسیت فصلی اواخر زمستان و شروع بهار و از سوی دیگر، اواخر تابستان و اوایل پاییز بروز میکند. این نوع حساسیت در فصل بهار عمدتا به خاطر گردهافشانی گیاهان و درختان شایع است.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر هستند؟
حساسیتهای فصلی معمولا در تمام سنین ممکن است بروز کند اما در جوانی و نوجوانی بیشتر به چشم میخورد. در این میان، افراد معمولی هم در معرض ابتلا به حساسیتهای فصلی قرار دارند اما افرادی که استعداد ژنتیکی دارند و در خانواده خود افراد مبتلا به حساسیت دارند، بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند.
حساسیت فصلی با چه علائمی بروز میکند؟
علائم حساسیتهای فصلی بیشتر در بینی خود را نشان میدهد. مشخصه اصلی آنها عطسههای مکرر، آبریزش و خارش بینی، چشم و گلوست. علاوهبر این، گرفتگی و احتقان بینی نیز از دیگر نشانههای این نوع حساسیت به شمار میرود.
چه درمانهای دارویی توصیه میکنید؟
مهمترین راه برای درمان حساسیتهای بهاری اجتناب از مواد حساسیتزاست. بهعنوان مثال، بهتر است زمانی که باد میوزد، افرادی که حساسیت دارند بینی و صورت خود را بپوشانند. وزش باد بهویژه در باغ و جاهای پر درخت میتواند باعث احتقان، گرفتگی و آبریزش بینی در افراد مستعد شود. این افراد بهتر است از ماسک استفاده کنند. ماسکهای معمولی پارچهای و جراحی برای این امر مناسب است و میتواند مانع از ورود ذرات حساسیتزا به درون مجاری تنفسی شود. معمولا درمان حساسیتهای بهاری به چند دسته تقسیم میشود؛ یک گروه درمانی شامل درمانهای خوراکی، استنشاقی و تزریقی است. در واقع، در درمان از درمانهای ضدآلرژی یا اسپریهای بینی استفاده میشود که علائم را خیلی کم میکنند. افرادی که دچار حساسیت هستند، وقتی در فصل حساسیت قرار دارند، در طول این مدت باید داروهای خود را مصرف کنند تا علائم آنها تخفیف یابد. اسپریهای کورتیکواستروئیدی، اسپریهای حاوی کورتون هستند که جذب آن توسط بدن بسیار پایین است. برخلاف ضداحتقانها که جذب بالایی دارند و باید فقط چند روز مصرف شوند، کورتیکواستروئیدها را میتوان به مدت طولانی مصرف کرد و مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند. در این میان، برخی دیگر از داروهای خوراکی مانند ضدحساسیتها و آنتیهیستامینها نیز خوابآور هستند. این قبیل درمانها در موارد حساسیت بهاری بیشتر توصیه میشود. نوع دیگری از درمانها، درمان ایمنیدرمانی است که به معنای غیرحساس کردن افراد به آلرژنهای مشخص است. ما این روش درمانی را بیشتر در افرادی که حساسیتهای غیرفصلی دارند توصیه میکنیم. ایمنیدرمانی اغلب در قالب تزریق تجویز میشود اما هزینه بالایی دارند و نیاز به پیگیری دارند.
درمانهای خانگی معمولا تنوع زیادی دارند و بسته به تجربه افراد انجام میشوند. بهعنوان مثال انجام بخور برای رفع احتقان و گرفتگی بینی مفید است اما فقط در حساسیتهای بهاری موثر است و در افرادی که دچار حساسیتهای غیرفصلی هستند تا زمانی که مکانیسم آلرژی قطع نشود، فرد درمان نمیشود. از دیگر اشتباهات رایجی که افراد بهعنوان یک راهکار خانگی انجام میدهند، غرغره کردن آبنمک است. عدهای تصور میکنند که آب نمک میتواند گرفتگی بینی را رفع کند غافل از اینکه آلرژی عفونت نیست که با شستوشوی بینی با آب نمک حجم باکتریهای آن کم شود.
روزنامه فرهیختگان،