نام پزشکی بوی بد دهان هالیتوزیس است.بوی بد دهان از مشکلات رایجی است که از هر 4 نفر یک نفر این مشکل را دارد. علتهای مختلفی میتواند داشته باشد ما معمولا در نتیجه عدم رعایت بهداشت دهان بوجود می آید.باکتری های قطعات مواد غذایی در دهان بوی ناخوشایند ایجاد میکنند. هر گونه مواد غذایی در دندانها باعث بوی بد دهان می شود. بوی بد مداوم گاهی اوقات می تواند نشانه ای از بیماری لثه باشد.
بوی بد دهان یا هالیتوزیس موقعیت ناخوشایندی را برای فرد ایجاد کرده و زندگی اجتماعی او را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر به این مشکل دچار هستید، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. او قادر است علت بروز این مشکل را پیدا کرده و بهترین درمان را برای رفع آن ارائه دهد.
چه عواملی سبب بوی بد دهان میشوند:
۱) غذا، آنچه را که میخورید در این زمینه مؤثر است. به طور مثل همگان با تاثیر خوردن سیر یا پیاز بر بوی دهان، آشنا هستید. اگر به طور روزانه مسواک نزنید یا نخ دندان نکشید، ذرات غذایی در دهان شما باقی میمانند، میکروبها تجمع میکنند که به بوی بد دهان منجر میشوند. افرادی که از رژیم غذایی پیروی میکنند ( برای لاغر شدن ) به دلیل آنکه تعداد دفعات غذا خوردن را کاهش میدهند نیز ممکن است از بوی نامطبوع دهان رنج ببرند.
۲) بیماری لثه، چنانچه بوی بد دهان به صورت پایدار وجود داشته باشد و یا طعم ناخوشایندی در دهان حس شود، ممکن است علامت ابتلا به بیماری لثه باشد.
۳) خشکی دهان، این عارضه زمانی حاصل میشود که جریان بزاق کاهش مییابد. عوامل متعددی سبب کاهش جریان بزاق میشوند مانند تنفس دهانی، مشکلات غدد بزاقی، و بعضی از دارو ها. (بزاق به تمیز کردن دهان و دندان کمک میکند) اگر بزاق کافی وجود نداشته باشد، (اثر کمکی بزاق) در تمیز کردن دهان از ذرات غذایی وجود نخواهد داشت. اگر از خشکی دهان رنج میبرید، دندانپزشک برای شما افزایش مصرف مایعات ( به ویژه آب)، مصرف آبنبات بدون قند و در مواردی بزاق مصنوعی را تجویز خواهد کرد.
۴) سیگار و تنباکو، مصرف این مواد علاوه بر اینکه برای سلامتی مضر است، به تغییر رنگ دندانها و بوی بد دهان نیز منجر میشود. تنباکو حس چشأیی شما را مختل ساخته و سبب آزرده شدن بافت لثه میگردد. افرادی که از تنباکو استفاده میکنند با احتمال بیشتری به بیماری لثه دچار میشوند و در معرض ریسک بالاتری جهت ابتلا به سرطان دهان هستند.
۵) مشکلات پزشکی، یکی از نشانههای بعضی از بیماریهای سیستمیک بوی نامطبوع دهان است. عفونتهای سینوس یا ریه، برونشیت، دیابت، بعضی از بیماریهای کبدی یا کلیوی ممکن است با بوی بد دهان همراه باشند.
چگونه بوی بد دهان برطرف میشود:
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. دست کم روزی دو بار مسواک بزنید و یک بار نخ دندان بکشید. سطح زبان خود را نیز با مسواک ( به آرامی) تمیز کنید. اگر از دست دندان مصنوعی استفاده میکنید، شب هنگام آن را از دهان خود خارج کنید و طبق راهنمایی دندانپزشک، آن را تمیز کنید.
به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. او هر بار دهان و دندانهای شما را به طور کامل معاینه میکند و چنانچه دندان پوسیده، بیماری لثه و یا خشکی دهان داشته باشید، آن را درمان میکند. اگر دندانپزشک شما تشخیص دهد که دهان و دندان شما سالم است، به این معنی است که یک مشکل سیستمیک سبب بروز بوی بد دهان شده است، که در این صورت، او شما را به پزشک ارجاع میدهد.