572b87d81032d

فست فودها مهمترین غذاهای پرطرفدار امروزی هستند که می توانند سلامت جامعه را تهدید کنند خاصیت منفی ان ها اعتیاد آوربودن آن هاست که باعث جذب طرفداران به سمت ان ها می شود

غذای دلچسب و آماده در دنیاست. غذایی که شاید اگر به گزاف نگوییم هر یک از ما، بیش از ده‌ها بار آن را خورده‌ایم. غذایی همه‌پسند و پرطرفدار در همه اقشار جامعه به خصوص در بین کودکان اما با مضراتی بسیار فراوان. از جمله این عوارض می‌توان به اضافه وزن و چاقی، فشارخون بالا، کبدچرب و…. اشاره کرد و این روزها نیز نتایج اخیر مطالعات حاکی از این است که استفاده از فست‌فود، می‌تواند عملکرد مغز را تحت‌تاثیر قرار دهد.

در این باره با دکتر پیام فرح‌بخش، پزشک و متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه گفت‌وگویی داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

فست فود اعتیادآور است
این روزها بنا به دلایل مختلف از مشغله کاری گرفته تا تغییر ذائقه افراد، مصرف انواع فست‌فود رایج است. هر چند بدون شک بارها در مورد تاثیر مخرب فست‌فود؛ این نوع غذای به ظاهر خوش‌رنگ و لعاب با طعمی دلچسب اشاره شده اما هنوز سرانه مصرف آن در کشور بالاست. و این درحالی است که استفاده از این نوع غذا، اثرات بسیار منفی‌ای بر سلامت کل بدن دارد.

اگر بخواهیم در این مبحث صرفا به تاثیر نامطلوب فست‌فود بر مغز اشاره کنیم، بد نیست بدانید مطلعات اخیر روی موش‌ها نشان داده، مصرف فست‌فود به دلیل اینکه دارای چربی‌های اشباع و ترانس بالایی است، منجر به آسیب هیپوتالاموس می‌شود. از آنجا که هیپوتالاموس بر روند تشنگی، گرسنگی، خواب، خلق و ریتم شبانه‌روزی بدن تاثیر می‌گذارد، دیده شده موش‌هایی که مصرف چربی اشباع بیشتری داشته‌اند، به دلیل التهاب ایجادشده در هیپولاموس، فرایند احساس تشنگی، گرسنگی، خواب و… در آنها با اختلال مواجه شده و به این ترتیب، کنترل بر خوردن و آشامیدن را از دست داده‌اند. بروز این اتفاق نیز باعث می‌شود به دلیل اختلال ایجادشده، موش‌ها بیشتر و بیشتر به خوردن روی بیاورند و علاوه بر تاثیر نامطلوب مصرف فست‌فود، کالری زیادی دریافت کنند که مضاف بر علت شود.

از طرفی دیگر، نتایج برخی دیگر از مطالعات نشان می‌دهد، مصرف فست‌فود احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهد. در واقع، روند فراموشی در افرادی که فست‌فود زیادی می‌خورند، بیشتر دیده شده و دلیل آن تشکیل پلاک‌هایی در مغز است. البته این خوراکی اعتیادآور هم است و مطالعات حاکی از این است که چون فست‌فودها بسیار خوشمزه هستند و با ذائقه بسیاری از افراد جور، ناخودآگاه گرایش به مصرف آنها به صورت یک عادت در می‌آید که نوعی اعتیاد است.

البته مصرف فست‌فودها منجر به آسیب نورونی نیز می‌شود. یعنی مخابره پیام‌های مغزی، در کسانی که فست‌فود می‌خورند، نسبت به افرادی که از تغذیه سالمی برخوردار هستند، کمتر و دیرتر صورت می‌گیرد. بروز این اختلالات نورونی نیز با اختلال حافظه همراه است. ضمن اینکه براساس نتایج مطالعات صورت گرفته، افرادی که فست فود بیشتری می‌خورند، دچار یکسری از اختلالات شناختی نیز می‌شوند.

متاسفانه اثرات مخرب فست‌فود صرفا به این موارد ختم نمی‌شود و کمبود املاح و ویتامین‌ها در بدن از دیگر مضرات آن است. در واقع، کسانی که تمایل وافری به خوردن فست‌فود دارند، به علت اینکه شکم خود را با مواد فقیر از ویتامین‌ها و املاح پر می‌کنند و مصرف انواع سبزی و میوه‌جات جایگاه خاصی در برنامه غذایی آنها ندارد، به طوری که کمتر آنها را می‌خورند یا اینکه آن را از سفره غذایی‌شان حذف می‌کنند، بدون اینکه به این مساله توجهی داشته باشد، بدن را در معرض کمبود انواع ویتامین و املاح قرار می‌دهند.

مرضیه نوروزی: فست‌فود؛