سرطان ریه یکی از سرطان های مرگبار است که هر سال حدود 1.2 میلیون نفر در سراسر جهان بعلت این سرطان جان خود را از دست میدهند. مشکل اصلی تشخیص آن است که اغلب در مراحل بعدی تشخیص داده میشود درست هنگامی که تومور به خارج از ریه ها زده است. یعنی در این مواقع بیمار تحت هیچ شرایطی نمیتواند درمان شود. در تحقیقات نشان داده شده است که علت اصلی سرطان ریه سیگار کشیدن است. اما، داده های پژوهشگران نشان می دهد که یک پنجم از سرطان ریه در افراد غیر سیگاری هم وجود داشته است. بنابراین باید به تغذیه خود دقت کرد و یکی از مهمترین سبزی پیشگیری کننده از سرطان ریه ,سیر است که حتما در برنامه غذایی خود داشته باشید که از دوران کودکی شنیده ایم که سیر بهترین پیشگیری کننده از سرطان است
شگفت آن که پژوهشهای به عمل آمده ثابت میکنند که خوردن تنها یک هویج اضافی، نیم پیمانه سبزی زرد، نارنجی پررنگ و یا سبزه تیره، کمی میوه یا آب میوه در روز یا حتی هفتهای افزون بر یکبار، آدمی را از گرفتاری به دام سرطان ریه میرهاند. به راستی میتوان گفت که همین مقدار جزیی از مواد یاد شده به میزان 50 درصد و یا بیشتر از گسترش سرطان ریه جلوگیری میکند.
حتی به نظر میآید که مصرف سبزیها، پس از بروز سرطان مزبور هم سبب میشود که سیر مرض کند گردد و بیمار بیشتر زندگی کند.
ممکن است اندکی نامعقول به نظر رسد که تکهای هویج یا گلچهی کلم بروکلیس یا برگ اسفناج را یاری آن باشد که سرطان ریهی مهیب و خطرناک را از میان بردارد. در عین حال، دانشمندان نامور گیتی، این دیدگاه را خیلی جدی گرفتهاند. متون پزشکی نیز خواص دارویی مذکور را مورد تأیید قرار میدهند. دکتر گلادیس بلاک، عضو پیشین موسسهی ملی سرطان و پژوهندهی کنونی دانشگاه کالیفرنیا در بر گکلی بازبینی فراگیر دریافت که از سی و دو بررسی، سی تحقیق عظیم پیراموون تأثیر برنامههای غذایی در پیدایش سرطان ریه عیان ساخت که میوهها و سبزیها، پارزهرهای مؤثر غذاییاند.
دکتر تیم بایرس، متخصص بیماریهای واگیردار مرکز پیشگیری و مهار بیماریها اظهار میدارد:
از میان تمامی سرطانها سرطانهای مربوط به استعمال دخانیات، به ویژه سرطان حفرهی دهن و ریه فزونتر از سایر اقسام سرطانها، مربوط به جلوگیری از طریق غذا میباشند.
پژوهشهای پیاپی در تمام قارهها حاکی از آن است که افرادی که با کمبود میوه و سبزی روبه رو هستند، امکان ابتلائشان به چنین سرطانهایی افزونترست.
در ضمن به نظر وی توتون ”اثر فوق تجمعی“ دارد- به دیگر سخن اثر سرطان زاییاش در اشخاص گرفتار ”فقر غذایی“ چشمگیرترست.
دکتر جیمز دوک، عضو وزارت کشاورزی امریکا اعتقاد دارد که: ” سیگاریها برای رهایی از پیدایش سرطان، نباید از خوردن هویج و سویا غافل شوند.“
اگر شما سیگار میکشید و یا زمانی میکشیدید، شاید این مساله در شما سبب بروز گونهای بیماری موسوم به ”مرض کمبود سبزیها“ گردد. این نیز نوعی دور نمای پر پیچ و تاب از مشاهدهی فاجعهی سرطان ریه است که نه تنها به عنوان بلای استعمال دخانیات و آلودگی هوای قرن بیست و یکم بوده، بلکه به منزلهی کمبود مواد غذایی است که احتمالاً تا حدودی توسط ”سبزیهای خوراکی جلوگیری کننده یا محافظ شیمیایی“ دفع میگردند- دم کردههای داروهای طبیعی کمک میکنند که یاختهها (سلولها)ی ریوی را در برابر آسیبهای سرطانی پیش بینی شده محافظت نمایند. دکتر جان پوتر، متخصص بیماریهای واگیردار“ دانشگاه مینه سوتا، سبزیها و میوهها را ”مواد مغذی اصلی“ نام نهاده است که در رزمیدن با سرطان، مخصوصاً سرطان ریه سودمند و مؤثر میباشند.
یاد بگیرید که به نارنجیترین و سبزترین سبزیها و میوههاعلاقهمند شوید.
سبزیهای نارنجی تیره و سبز تیره سرشار از بتاکاروتن هستند و بتاکاروتن مادهای ست که کسی در ضد سرطان بودن آن شک ندارد.
ممکن است تمامی انواع سبزیها و میوهها ریههای شما را از اثرات تخریبی سزطان برهانند. ولی مهمتر از همه آنهایی هستند که سرشار از بتاکاروتن میباشند.این رنگدانهی نارنجی 150 سال پیش ازهویج، کشف شد، بتاکاروتن عمدتاً در سبزیهای سبز و نارنج پر رنگ یافت میشود (سبزینهی سبز رنگ و نارنجی را در بر میگیرد و هر چه رنگ تیرهتر باشد، به همان نسبت از مانده یاد شده غنیتر است. بتاکاروتن همچون یک مادهی ضد سرطان ریه عمل کرده و به ”قرص صبحگاهی“شهرت دارد، زیرا اثر سرطان را در حیواناتی که مواد سرطانزا به آنها داده شده است، خنثی میسازد.
بر پایهی تقریباً مطالعات مربوط به بیماریهای واگیردار که در 10 سال اخیر انجام پذیرفته، احتمال ابتلا به سرطان در نزد استفاده کنندگان از بتاکاروتن حدود 40 تا 70 درصد بوده و بارزترین این بررسیها که به وسیلهی دانشگاه نیویورک در بوفالو صورت گرفته است، حکایت از آن دارد که مصرف سبزیهای سرشار از بتاکاروتن آن هم فزونتر از هفتهای یک بار (در مقام مقایسه با کسانی که از این ماده بیبهرهاند) به طرز چشمگیری از پیدایش نشانههای سرطان ریه پیشگیری مینماید. جویدن یک عدد هویج، اقلا هفتهای دو مرتبه، تقریباً 60 درصد احتمال خطر ابتلا به بیماری سرطان ریه را از میان میبرد، از سویی دیگر مصرف بیشتر از یک مرتبه پیمان حاوی کلم بروکلی، 70 درصد و اسفناج خام 40 درصد در کاستن از چنین احتمالی اثر دارد.
بمب ساعتی در جریان خون شما
تا آنجایی که مقدورتان هست، نگذارید مقدار بتاکاروتن موجود در خونتان کاسته شود. چنانچه در خوردن میوهها وسبزیها تعلل ورزید، طبعاً میزان بتاکاروتن خونتان تقلیل یافته و این گونه کاستی همچون بمب ساعتی با پیشگویی مرگ ناشی از سرطان، خاصه سرطان ریه، زندگی شما را به کام خطر میافکند. به موجب پژوهش جامعی که توسط خانم دکتر مریلین منکز،استاد دانشگاه هاپکینز به تحقق پیوست، در 1974 نمونهی خون شماری از داوطلبان به منظور بررسی میزان بتاکاروتن تجزیه شده و ضمن بررسی وضع افراد یاد شده در سال 1983 عیان شد که 99 درصد سرطان ریه در آن گروه از افراد رخ داده که بتاکاروتنشان اندک بوده است، در حالی که جمعی از آنان، به علت سرشار بودن خونشان از بتاکاروتن، از دام چنین مرض کشندهای رهیده بودند.
پیام پزشکی در اینباره آشکار بوده است:”افرادی که میزان بتاکاروتن خونشان کمتر است، امکان ابتلایشان، به سرطان ریه دو برابر بیشتر از کسانی است که خون آنان از حیب بتاکاروتن غنی میباشد.“ جالبتر این که، بر پایهی مطالعات دامنهدار معلوم شده که کمبود بتاکاروتن در خون موجب پیدایی کشندهترین گونهی سرطان ریه مخصوصاً در سیگاریها، سرطان تورم غشاء یاختهها (سلولها)ی ریز فلسی (پوستهای) گونهای سرطان پوستی درون جدار ریه تقریباً در همین دههی اخیر گردیده است.
ظاهراً صرفهجویی در تأمین کمی بتاکاروتن چه فاجعههایی را در بر دارد. آنانی که خونشان دارای کمترین میزان بتاکاروتن باشد، امکان ابتلایشان به سرطان ریه چهار برابر فزونتر ازافراد سیگاری است که از لحاظ بتاکاروتن کمبودی نداشته باشند.
در حال حاضر کارشناسان، موسسهی ملی سرطان سرگرم تهیهی کپسولهای حاوی ترکیبات هویج بوده و آن را بر روی هزاران تن آزمایش میکنند تا از اثرات سرطان زاییاش اطمینان یابند. همچنین 5 بررسی خاص پیرامون سرطان ریه در دست اجرا است.
دکتر ماریلین منکز، سرطان شناس بیمارستن جان هاپکینز مدعی است: ”خوردن روزان یک عدد هویج اضافی، از جان سپردن 15000 تا 20000 تن انسان مبتلا به سرطان ریه در سال جلوگیری میکنند.“
روزی تکهای کاروتن میل کنید.
خوردن روزی چند تکه هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج و دیگر سبزیهای پر برگ، ولو به مقدار اندک، بهتر از نخوردن آنها است. نیم پیمانه ی یک پیمانهی کامل مواد حاوی بتاکاروتن فایده دارد. مقدار کاروتنی که انسان باید برای مبازه با سرطان ریه بخورد، بستگی به عواملی همچون توارث، مقدار آسیبی که از دود سیگار به ریههای او وارد شده وکیفیت مطلوب جذب بتاکاروتن دارد. ولی تفاوت جذب بین کسانی که آمادگی ابتلا به سرطان را دارند یا نه، معمولاً به طرزی بهتانگیز جزی است.
دکتر رجینازیگر، متخصص موسسهی ملی سرطانشناسی، مقدار کصرفی بتاکار.تن ر در مسالهی جلوگیری از سرطان ریه مورد بررسی قرار داده و به این پیامد دست یافته است که برای افراد سیگاری سابق، مصرف تقریباً نیم پیمانه از سبزیهای زرد نارنجی تیره یا سبزپررنگ در روز بسنده است، وانگهی، پژوهندگان دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو باور دارند که مواد ضد سرطان در تنها یک دانه هویج نیز یافته میشود.
به تازگی پژوهشگران انگلیسی عضو بنیاد سلطنتی سرطان در آکسفورد در یافتهاند که خوردن روزی یک تکه هویج، زندگی را از خطر سرطان ریه میرهاند.
آنان ضمن بررسی 193 مرد، بدین نتیجه رسیدند، افرادی که روزانه 7/1 میلی گرم بتاکاروتن استفاده مینمایند، تقریباً 45 درصد شانس ابتلاء کمتری به این بیماری را دارا میباشند. بنابراین، ملاحظه میشود تفاوت اساسی در خاصیت ضد سرطانی صرفاً یک میلی گرم است. یک هویج متوسط حدودا 6 میلی گرم بتاکاروتن دارد. پیامد بررسی همچنین نمایانگر مقدار مصرف بتاکاروتن بود که نشان میدهد هر چه از مادهی مزبور بیشتر مصرف شود، به همان اندازه آثار و نشانههای سرطان ریه کمتر ملاحظه میگردد.
توان ضد سرطانی بتاکاروتن از لحاظ نظری، مربوط به قابلیتهای ضد اکسیدانی و ظرفیت مصون سازی بدن در برابر دفاع از نفوذ سرطان است.
توجه! این قبیل مطالعات، مقدار معین و متوسطی از بتاکاروتن را به منظور پیشگیر یاز سرطان یادآوری نمینماید، چون حتی آنانی که از غذاهای غنی از بتاکاروتن به مقادیر فراوانی استفاده کرده باشند، باز هم باید به خوردن مقادیر نسبتاً اندکی ادامه دهند. خوردن روزانه دو یا سه عدد هویج یا معادل آن بتاکاروتن خالص از حیث اثر بخشی هنوز چندان معلوم نیست. کسی چه میداند؟ در عوض شاید مصرف فراوان سبزیها مثلا روزی 5 وعده یا بیشتری باعث گردد که ضربهی بسیار مهلکتری، از آن چه که معمولاً پیشبینی میشود، به سرطان وارد شود.
سبزیها و حبوبات، سلاحهای سری:
مقداری مواد ایمنساز یعنی اسید فولیک یا فولیت را گونهای ویتامین ”ب“ است به ریهها برسانید تا یاختههای آنها را مقاومتر سازند. این ماده، محافظ قوی دیگری است که به مقادیر زیاد در سبزیهای پربرگ سبز یافت میشود. دکتر داگلاس هیجرگر، پژوهندهی دانشگاه آلاباما کشف کرد که چه سان مادهی موثر اسید فولیک در دفع سرطان اثر دارد. وی با سنجش مقدار اسید فولیک موجود در بافتهای ریه مردان سالم و مبتلا به سرطان ریه، دریافت که پیدایش و پیشرفت سرطان ریه، ارتباط مستقیمی ب کمبود مقدار اسید فولیک و ویتامین ”ب“ در بافت ریههای دارد. به باور وی این کاستی، به شکست بیشتر کروموزوم در یاختههای منجز شده و آنها را در قبال تشکیل تودههای سرطانی آسیبپذیرتر میسازد.
سیگاریها غالباً در خون خویش با کمبود شدید اسی فولیک روبه رو هستند که بار دیگر نشانگر زمینهی پیدایی سرطان ریه بوده و شاید تا حدی به سبب ”کمبود سبزی“ بوده باشد. اسید فولیک در سبزهایی همچون اسفناج، کلم برگ، شلغم، سبزیهای چغندر، گل کلم ایتالیایی(بروکلی) و کلم فندوقی(کلم بروکسل) جمع شده و همچنین در انواع حبوبات،از آن جمله سویا به وفور یافت میشود. از همین روست که شاید اسید فولیک یکی از سلاحهای سری قوی باشد که ثابت میکند چرا دوستداران سبزیهای سبز پررنگ در مقابل سرطان ریه، ایمنترند.
کلم و گوجه فرنگی هم بخورید
بیایید پا را فراتر بگذاریم و بگوییم که ممکن است استفاده از انواع سبزیهای آدممی را از ابتلا به سرطان ریه باز دارد. بتاکاروتن و اسید فولیک یگانه مواد مؤثر جلوگیری کننده از سرطان ریه نیستند. بر پایهی بررسی عمدهای که در مرکز پژوهشی سرطانی وابسته به دانشگاه هاوایی صوت گرفت، معلوم شده تمام سبزیها شامل سبزیهای سبز پررنگ، سبزیهای تیرهی چلیپاییان و گوجه فرنگی بیش از اثر بتاکاروتن به تنهایی در زدودن چشمگیر خطر سرطان ریه، نقش دارند احتمال دارد مصرف انواع سبزیها، خطر بروز سرطان ریه را در مردها سه برابر و در زنها هفت برابر بکاهد. این موضوع دلالت بر آن دارد که سایر کاروتنوییدها، علاوه بر بتاکاروتن، مانند لوتیین، لیکوپن، ایندولها و مثل اینها که معمولاً در سبزیها وجود دارند نیز محافظان قوی در برابر سرطان ریه شمرده میشوند.
برگرفته از مجله دانستنیهای سرطان