610x343xDiet-for-Colon-Cancer.jpg.pagespeed.ic.lAEYXEpZyrیکی از علل اصلی سرطان کولون  مربوط به غذایی که می خوریم می باشد. مواد خاص موجود در مواد غذایی سرطان زا هستند. آمین هتروسیکلیک  ترکیب  موجود در گوشت قرمز، مرغ و ماهی زمانی که در دمای بالا با روش های مانند پختن کباب ، سرخ کردن و یا کباب پخته شده  استفاده میشود. سرطان زای دیگر به نام هیدروکربن های آروماتیک  تشکیل شده که  از غذای دودی بوجود می آید. اجتناب و یا به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض مواد غذایی سرطان زا می تواند به جلوگیری یا کنترل سرطان روده بزرگ منجر شود.

 

در آمریکا دومین سرطان شایع پس از سرطان ریه،سرطان کولون (روده بزرگ) است.این سرطاندر مردان شایعتر است.

فاکتورهایی که در بروز این سرطان موثرندعبارتند از:

سابقه خانوادگی،وجود بیماریهایی همچون کرون و کولیت اولسراتیو، پولیپ روده ونوع رژیم غذایی.

عوامل رژیم غذایی که در بروز سرطان رودهبزرگ موثرند از این قرارند:

  • افزایش مصرف گوشت ها به خصوص گوشت قرمز
  • افزایش دریافت چربی به خصوص چربیهای اشباع
  • کاهش مصرف سبزیجات
  • کاهش مصرف غلات پرفیبر و افزایش دریافت غلات تصفیه شده
  • کاهش دریافت کارتنوئیدها
  • کاهش دریافت ویتامینD، ویتامینE و فولیک اسید
  • کاهش دریافت کلسیم ،روی و سلنیوم

عواملغذایی که در جلوگیری از بروز این سرطان موثرند عبارتند از:

  • اسیدهای چرب امگا ۳ که در منابعدریایی و منابع دیگر همچون روغن دانه کتان به وفور یافت میشوند
  • سبوس گندم
  • حبوبات
  • فیتوکمیکال ها (آنتی اکسیدانهای گیاهی)
  • لینولنیک اسید
  •  بوتیریک اسید که در چربی لبنیات یافت میشود و نیز در طی فرآیند تخمیرفبیرها و کربوهیدرات ها در روده بزرگ توسط باکتریها بوجود می آید.
  • کلسیم موجود در لبنیات هم نقش موثری در پیشگیری از سرطان روده بزرگدارد.

توصیه های تغذیه ای:

  • محدودیت مصرف گوشت قرمز تا کمتر از ۳ بار در هفته
  • استفاده از روشهای پخت کم چرب مثل تنوری کردن،بخارپز و آب پز کردن و کبابیکردن
  • افزایش مصرف میوه و سبزی تا ۵ وعده یا بیشتر در روز
  • افزایش دریافت منابع آنتی اکسیدانی و کارتنوئیدها مثل گوجهفرنگی، هویج، کلم، سیر، چای سبز  و…
  • استفاده از سبزیجات فراوان با هر وعده غذایی
  • انجام تمرینات ورزشی حداقل ۵ بار در هفته و هربار حداقل نیم ساعت