دکتر علی اکبر سیاری گفت: مصرف دخانیات، مهمترین عامل مرگهای قابل پیشگیری است .تنباکو و توتون حاوی بیش از 4 هزار ماد ه شیمیایی است که بیش از 40 نوع از آنها مواد محرک یا سمی و سرطان زا هستند.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، افزود:سیگاریهای بزرگسال، به طور متوسط بیش از 13 سال از زندگی خود را بدلیل مصرف سیگار از دست میدهند و تقریبا 50 درصد سیگاریها از بیماریهای مرتبط با تنباکو میمیرند.
اثرات نیکوتین بر بدن
سیاری گفت: جزء اعتیاد آورسیگار، نیکوتین است که با اثر بر دستگاه اعصاب مرکزی سبب اعتیاد میشود. نیکوتین سیگار و تنباکو، به سرعت جذب جریان خون میشود و ظرف 30 ثانیه به مغز میرسد و روی سلولهای عصبی آن اثر میگذارد.
معاون وزیر بهداشت، میانگین سن شروع سیگار در کشور در مردان را 19 سال و در زنان را 21 سال ذکر کرد و اظهار داشت: میانگین تعداد سیگار مصرفی در کل کشور در روز بین 14-13 عدد و میانگین گروه سنی هم بین 65- 15 سال است.
به گفته سیاری، مصرف دخانیات، سبب افزایش خطر بسیاری از بیماریها نظیر بیماریهای قلبی- عروقی، سکته مغزی،پوکیاستخوان، دیابت، ناراحتی و عفونتهای تنفسی، اختلالات عروقی و زخمهای معده میشود.ا
حتمال ناتوانی جنسی مردان سیگاری، حدود دو برابر بیش از مردان غیر سیگاری است.در زنان، کشیدن سیگار، میتواند منجر به نازایی و ایجاد مشکلاتی در حین حاملگی شود.زنانی که سیگار میکشند بیشتر دچار نازایی، حاملگی خارج رحمی، سقط خود به خودی و زایمان جنین مرده میشوند.
معاون وزیر بهداشت خاطر نشان کرد: دخانیات، خطر انواع سرطانها از سر تا پا را زیاد میکند که سرطانهای سر و گردن، سرطانهای ادراری مانند مثانه و کلیه، و سرطان خون از جمله این سرطانها است.
سیگار را ترک کنید ولی قلیان را جایگزین آن نکنید
سیاری گفت: قلیان را براحتی به خانههای خود راه ندهید. خطرات قلیان به مراتب بیشتر از سیگار است. توتون قلیان، بسیار نامرغوب است و مواد مصنوعی افزودنی به آن گازهای سمی زیادی تولید میکند.
به گفته معاون وزیر بهداشت، قلیان 400 ماده سمی و سرطان زا دارد. تنباکوهای میوه ای علاوه بر این 400 نوع سم ، مواد مضرتری دارند که از پوست میوه تخمیر شده با مواد افزودنی تهیه میشوند و میتوانند باعث آلرژی، آسم و حساسیت شوند.
سیاری تاکید کرد: نیکوتین که ماده اعتیاد آور تنباکو است، باعث میشود فردی که قلیان میکشد برای تامین نیاز خود در طول زمان قلیان بیشتری بکشد.
به گفته او، افراد هنگام کشیدن قلیان، پکهای عمیقتری میکشند و همچنین مدت زمان زیادتری را صرف میکنند در نتیجه، یک قلیان دهها برابر یک سیگار، دود و گاز وارد ریه می کند.
سیاری افزود: هروعده قلیان معادل 100-50 نخ سیگار است.افرادی که سیگار میکشند بیشتر از سیگاریها، مستعد اعتیاد به مواد مخدر و حشیش میشوند.
به گفته معاون وزیر بهداشت، انتقال عفونتهایی از قبیل سل، ویروس تبخال، میکرب هلیکوباکترپیلوزی( عامل زخم معده) هپاتیت و ویروسهای عامل عفونتهای تنفسی و سرماخوردگی و بیماریهای روده ای تنها بخشی از بیماریهایی است که همگی از طریق مصرف قلیان مشترک انتقال مییابد.
کشیدن قلیان میتواند سبب افسردگی، رنگ پریدگی، سردرد، سرگیجه، اختلالات گوارشی، بروز ناراحتیهای قلبی و عروقی شود و احتمال ابتلا به سرطان را هم افزایش دهد. اگزمای دست، مشکلات دندانی و تحلیل استخوانی فک و صورت از دیگر عوارض مصرف قلیان است.
همشهری آنلاین