هر ورزشکار به طور متوسط در هر بار ورزش کردن 10 تا 20 برابر شرایط عادی به اکسیژن نیاز دارد که در شهرهای آلوده به جای این میزان اکسیژن، آلاینده های مختلف وارد دستگاه تنفسی ورزشکاران می شود. در حقیقت ورزشکاران به دلیل تحرک بالا، بیش از افراد عادی آلاینده ها را وارد بدن خود می کنند و خستگی زود هنگام بسیاری از ورزشکاران ناشی از ورود آلاینده ها به جای اکسیژن به دستگاه تنفسی آن ها است. نتایج یک پژوهش نشان داد:
آلودگی هوا با اختلال در سیستم توزیع اکسیژن و اختلال در عملکرد ریوی، توان استقامتی ورزشکاران در هنگام ورزش در محیط آلوده را کاهش می دهد.
اثرات مضر آلودگی هوا در هنگام ورزش تشدید می شود زیرا هنگام فعالیت های ورزشی، بنابر افزایش نیازهای متابولیکی مقدار هوایی که وارد سیستم تنفسی می شود چندین برابر شده و ممکن است حتی از 20 برابر نیز بیشتر شود.
این نتایج می افزاید: حجم بسیار زیادی از هوای آلوده نسبت به حالت استراحت وارد ریه ها می شود و اثرات مضر آن را بر سلامتی تشدید می کند.
از سوی دیگر در هنگام ورزش تنفس از هر دو راه بینی و دهان صورت گرفته و دفع آلاینده ها در مسیرهای فوقانی تنفسی (بینی) کمتر می شود به عبارت دیگر آلودگی هوا ممکن است تاثیر مفید ورزش را بر سلامتی دچار محدودیت کند. پژوهش های انجام شده در استرالیا نشان می دهد ورزش کردن در هوای آلوده با پارک های مشر فبه اتوبان ها یا معابر پر تردد تاثیری برابر مصرف نصف پاکت سیگار در طول یک روز دارد.
این مطلب توسط مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد