111آپاندکتومی عمل جراحی برای برداشتن آپاندیس  است. روش  باز شامل  یک برش 2-3 اینچ  درپایین شکم  سمت راست  است. آپاندکتومی باز به طور معمول نیاز به دو یا سه روز  بستری شدن در بیمارستان و چهار تا شش هفته برای بهبودی کامل آن لازم است . آپاندکتومی لاپاروسکوپی نیاز به بستری در بیمارستان  بمدت کوتاه تر و بهبودی سریع تر است.

عارضه مهم آپانديسيت سوراخ شده آپانديس اشت كه مي تواند به آبسه منجر شود عارضه ديگر التهاب وريد پورت است كه به علت آمبولي منشا گرفته از روده عفوني ايجاد مي شود . سوراخ شده عموما 24 ساعت بعد از شروع درد رخ مي دهد  نشانه آن شامل تب 7/37 يا بيشتر، ظاهري بد حال و ادامه درد شكمي يا حساسيت در لمس است

                                                                                      

درمان و روش عمل

 

با محرز شدن تشخيص آپانديسيت جراحي فوري ضرورت مي يابد . تا قبل از اعمال جراحي از آنتي بيوتيك ها استفاده مي شود . آپاندكتومي هرچه سريعتر براي كاهش خطر سوراخ شدن احتمالي انجام مي شود . تحت عمل بيهوشي عمومي يا بي حسي نخاعي و با ايجاد يك برش در قسمت پايين شكم، و يا از طريق انجام لاپاراسكوپي، اين نوع جراحي صورت مي گيرد . لاپاراتومي و لا پاراسكوپي هر دو ايمن و موثر در درمان آپانديسيت مي باشد ، اما بعد از لاپاراسكوپي، بهبودي سريع تر است . در صورت پاره شدن آپانديس ، امكان تشكيل آبسه وجود دارد.در اين صورت درمان با آنتي بيوتيك ها صورت مي گيرد و جراح يك درن جهت تخليه در آبسه قرار مي دهد . بعد از تخليه آبسه و رفع عفونت ، آپاندكتومي انجام مي شود  .

 

مراقبت پرستاري بعد از آپاندكتومي

 

1) بعد از جراحي بيمار، بيمار در وضعيت نشسته قرار مي گيرد در اين وضعيت از وارد آمدن فشار به محل جراحي و اندامهاي شكمي بايد جلوگيري شود .

 

2) براي تسكين درد از داروي مخدري مثل سولفات مرفين استفاده مي شود و در صورت تحمل معمولا مايعات خوراكي داده مي شود .

 

3) به بيمار آموزش داده مي شود كه در فاصله روزهاي پنجم تا هفتم بعد از عمل جراحي براي برداشتن بخيه ها به جراح مراجعه كند .

4) در مورد مراقبت از بخيه ها به بيمار آموزش داده شود .

 

5) زماني كه بيمار براي ترخيص آماده مي شود، بايد در مورد مراقبت از زخم و تعويض پانسمان و شستشوي زخم در صورت نياز به بيمار و خانواده او آموزش داده شود .

6) اگر احتمال پریتونیت وجود دارد یک درن در محل برش قرار داده می شود . بيماراني كه در معرض خطر ابتلا به چنين عارضه اي هستند ، براي چند روز در بيمارستان نگه داشته مي شوند و از نظر انسداد روده ويا خونريزي هاي ثانويه تحت نظر قرار مي گيرند .

التهاب آپاندیس

(Appendicitis)

آپاندیس ، لوله کوچک، باریک و انگشتی شکل است که از روده بزرگ منشعب می شود. التهاب ناگهانی آپاندیس را آپاندیسیت می گویند.

آپاندیسیت یکی از مهم ترین علل جراحی فوری شکم در بچه هاست. این بیماری در آقایان شیوع بیشتری نسبت به خانم ها دارد. اوج میزان شیوع آن در اواخر نوجوانی و اوایل 20 سالگی است.

آپاندیسیت در کودکان زیر 2 سال نادر است. معمولاآپاندیس با مدفوع، جسم خارجی و ندرتا با تومور مسدود می شود.

در کودکان علائم و نشانه های آپاندیسیت به ندرت ظاهر می شود، لذا تشخیص معمولا به تأخیر می افتد و احتمال پارگی آپاندیس بیشتر است. ولی در بچه های بزرگ تر و بالغین تظاهرات بالینی مشخص هستند.

علائم و تظاهرات بالینی:

– با درد کولیکی(انقباض و گرفتگی) در اطراف ناف شروع می شود. همزمان با افزایش و پیشرفت التهاب، درد به سمت پایین و سمت راست شکم متمایل شده و درست در بالای محل زائده آپاندیس متمرکز می شود(نقطه مک بورنی)( Mcburney point).

– علائم آن کاهش اشتها یا بی اشتهایی، اغلب تهوع و گاهی استفراغ می باشد.

– علامت ریباند تندرنس +(Rebound tenderness ): اگر به هنگام معاینه، سمت راست و پایین شکم را با دست فشار داده و مدت کوتاهی نگه داریم و بعد دستمان را برداریم، به طور لحظه ای درد بیمار بدتر می شود. این نشانه انتشار التهاب به سمت پرده صفاق (پرده پوشاننده لوله گوارشی) است.

– درد اولیه ممکن است مبهم باشد، ولی بعداً به طور فزاینده ای تشدید می شود.

– معاینه رکتال باعث پیدایش درد سمت راست شکم می شود.

– اگر شخص به پشت دراز بکشد و پای راستش را مستقیم بالا بیاورد، در ناحیه تحتانی سمت راست شکم  درد احساس می شود.

– لمس ناحیه یک چهارم تحتانی سمت چپ شکم منجر به احساس درد در ناحیه مقابل(سمت راست) می شود.

– ‌در حالی که شخص به پشت دراز کشیده، اگر زانو و ران او را به سمت شکم خم کنیم و ساق پا را به سمت داخل و خارج شکم بکشیم، این کار منجر به ایجاد درد می شود.

– اگر پریتونیت (عفونت یا التهاب پرده صفاق) ایجاد شده باشد، عضله شکم در معاینه بسیار سخت است.

– درد شکمی با راه رفتن و سرفه کردن احتمالا بدتر می شود.

– تب که معمولا در طی چندین ساعت اتفاق می افتد.

علائم آزمایشگاهی:

افزایش تعداد گلبول های سفید خون در آزمایش CBC (شمارش کامل سلول های خونی)

سونوگرافی و سی تی اسکن شکمی احتمالا التهاب آپاندیس را نشان می دهد.

جراحی آپاندیس تشخیص آپاندیسیت را قطعی می کند. این عمل با شکاف کوچکی در ناحیه یک چهارم راست و پایین شکم انجام می شود.

البته همه جراحی ها،‌ یک آپاندیس غیرطبیعی را نشان نمی دهد. حدود 10 تا 15 درصد از موارد اعمال جراحی برای آپاندیسیت مشکلی از آپاندیس را نشان نمی دهد، بلکه حکایت از مشکلی فراتر از آپاندیسیت دارد.

در این موارد، جراح آپاندیس را برمی دارد و بقیه شکم را برای پی بردن به علل احتمالی درد بررسی می کند. در بعضی موارد برای این کار نیاز به شکاف جراحی وسیع تری است.

درمان:

بعد از محرز شدن تشخیص با توجه به علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی، جراحی باید هر چه سریع تر انجام شود. اگر شک به آبسه وجود داشته باشد، ابتدا آنتی بیوتیک درمانی انجام می شود و بعد جراحی صورت می گیرد.

عوارض بیماری:

پارگی روده ها

گانگرن روده ها (مردگی بافت روده)

التهاب پرده صفاق (پریتونیت)

آبسه