zangebil

قدمت استفاده از زنجبیل در طب سنتی و جایگزین طولانی است. زنجبیل برای کمک به هضم، کاهش حالت تهوع و مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی مورد استفاده قرار می گیرد. عطر و طعم منحصر به فرد زنجبیل از روغن های طبیعی آن ناشی می شود.

گینجرول موجود در زنجبیل دارای خواص دارویی قوی است

گینجرول ترکیب اصلی فعال زیستی در زنجبیل است که مسئول بسیاری از خواص دارویی این گیاه محسوب می شود. بر اساس تحقیقات، گینجرول دارای اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی قوی است. به عنوان مثال، به کاهش استرس اکسیداتیو که ناشی از وجود مقدار اضافی رادیکال های آزاد در بدن است کمک می کند.

زنجبیل انواع مختلف حالت تهوع به ویژه تهوع صبحگاهی را درمان می کند

به نظر می رسد زنجبیل در برابر حالت تهوع گزینه بسیار موثری محسوب می شود. برای افرادی که تحت انواع عمل جراحی قرار می گیرند زنجبیل حالت تهوع و استفراغ را در این گروه از افراد تسکین می دهد، همچنین زنجبیل همچنین به بهبود حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی نیز کمک کند، اما مطالعات بیشتری در فاز انسانی مورد نیاز است. با این حال، در مورد حالت تهوع ناشی از بارداری مانند تهوع صبحگاهی موثرترین گزینه محسوب می شود.

بر اساس بررسی 12 مطالعه شامل هزار و 278 زن باردار مشخص شد یک تا یک و نیم گرم زنجبیل می تواند علائم حالت تهوع را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. اگرچه زنجبیل گزینه بی خطری تلقی می شود، اما در صورت بارداری قبل از مصرف مقادیر زیاد با پزشک خود مشورت کنید.

توصیه می شود زنان باردار نزدیک به زمان زایمان یا در معرض خطر سقط جنین از مصرف زنجبیل اجتناب کنند. زنجبیل با سابقه خونریزی واژن و اختلالات انعقادی نیز منع مصرف دارد.

زنجبیل به کاهش وزن کمک می کند

بر اساس مطالعات انجام شده روی انسان و حیوانات زنجبیل در کاهش وزن نقش دارد. یک بررسی مروری در سال 2019 نشان داد مکمل زنجبیل به طور قابل توجهی وزن بدن، اندازه دور کمر، باسن و نسبت لگن را در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی کاهش می دهد.

یک مطالعه در سال 2016 روی 80 زن مبتلا به چاقی نشان داد زنجبیل به کاهش شاخص توده بدنی و سطح انسولین خون نیز کمک می کند. سطح بالای انسولین خون با چاقی مرتبط است. دوزهای به نسبت زیاد روزانه دو گرم پودر زنجبیل را به مدت 12 هفته مصرف کردند.

بررسی دیگری در سال 2019 نیز حاکی از آن است زنجبیل تاثیر بسیار مثبتی بر چاقی و کاهش وزن دارد. با این حال، مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. شواهد به نفع نقش زنجبیل در کمک به جلوگیری از چاقی در مطالعات روی فاز حیوانی قوی تر است.

موش هایی که آب زنجبیل یا عصاره زنجبیل مصرف می کردند وزن کم کردند حتی در مواردی که از رژیم غذایی پرچرب نیز استفاده می کردند. توانایی زنجبیل برای تاثیر بر کاهش وزن به مکانیسم های خاصی مانند پتانسیل آن برای افزایش تعداد کالری های سوزانده شده یا کاهش التهاب مربوط است.

زنجبیل در چه زمینه هایی مفید و تاثیرگذار است این گیاه خاصیت های زیادی برای سلامتی بدن ما به همراه دارد روش های مختلف استفاده از آن را در ادامه مطلب برایتان آورده ایم

زنجبیل به دلیل طعم تند و توانایی هایی که در کمک به مشکلات گوارشی دارد بسیار معروف است. همچنین خاصیت ضدالتهابی نیز دارد. اگر تصمیم دارید برای سلامتی بیشتر زنجبیل را به برنامه و رژیم غذایی تان اضافه کنید این توصیه ها را انجام دهید.

روش اول: افزودن زنجبیل به برنامه های غذایی

چای زنجبیل بنوشید: چای زنجبیل آسان ترین راه برای اضافه کردن آن به برنامه غذایی است. یا می توانید چای آماده زنجبیل بخرید و یا زنجبیل تازه را دم کنید.

برای تهیه چای زنجبیل یک قاشق چای خوری زنجبیل خرد شده را در یک قوری بریزید و روی آن آب جوش بریزید و به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه کنار بگذارید سپس زنجبیل را با صافی از آب جدا کنید. هر روز می توانید ۳ الی ۴ فنجان چای زنجبیل بخورید.

از زنجبیل به عنوان چاشنی استفاده کنید: ساده ترین روش ها برای اضافه کردن زنجبیل به غذا به این صورت است:

در وعده شام می توانید ۲ الی ۳ قاشق چای خوری زنجبیل خرد شده به سوپ یا غذاهای سرخ کردنی اضافه کنید.

در غذاهایی مثل کلوچه یا مافین ½ قاشق چای خوری پودر زنجبیل اضافه کنید.

اگر طعم خام زنجبیل را دوست داشته باشید می توانید به عنوان چاشنی به سالاد اضافه کنید.

شکلات زنجبیل درست کنید: اگر طعم تند زنجبیل را دوست دارید اما بیشتر دلتان می خواهد که شیرین باشد خودتان می توانید زنجبیل شیرین درست کنید. تهیه آن زیاد سخت نیست اما کمی وقت گیر است.

یک پیمانه زنجبیل تازه را پوست گرفته و خرد کنید. اندازه های آن بستگی به خودتان دارد. فقط باید بدانید که هر چقدر بزرگتر باشند دیرتر خشک می شوند.

نصف پیمانه آب و نصف پیمانه شکر را با هم مخلوط کنید و روی گاز بگذارید تا بجوشد.

سپس زنجبیل را به آن اضافه کنید. شعله را کم کنید و بگذارید ۲۰ دقیقه بجوشد.

پس از ۲۰ دقیقه با یک کف گیر مشبک زنجبیل ها را روی یک ظرف توری قرار دهید تا بعد از یک شبانه روز خشک شوند.

سپس زنجبیل های خشک شده را در یک ظرف در دار بدون هوا به مدت ۳ ماه نگه دارید.

مکمل زنجبیل مصرف کنید: می توان از قرص های کپسول زنجبیل برای درمان برخی مشکلات استفاده کرد.

مشکلات شکمی: اگر مشکل تهوع یا انواع سوء هاضمه دارید مصرف روزانه یک گرم زنجبیل شما را بهتر می کند. می توانید مقدار آن کمتر کنید اما در وعده های بیشتری در روز بخورید. به عنوان مثال در ۲ دوز ۵۰۰ میلی گرم یا ۴ دوز ۲۵۰ میلی گرم مصرف کنید.

آرتروز: برای درمان آرتروز مصرف ۴ قرص ۲۵۰ میلی گرم می تواند موثر باشد.


روش دوم: در مصرف زنجبیل احتیاط کنید

ابتدا با پزشک مشورت کنید: در استفاده از زنجبیل هم مانند دیگر مکمل های گیاهی باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. به دکتر در مورد موارد مصرفی که می خواهید داشته باشید بگوئید. او به شما می گوید که آیا زنجبیل برای این موارد مصرف خوب است یا این که داروی دیگری باید مصرف کنید. در صورتی که این مشکلات را داشته باشید نباید بدون اجازه پزشک خود آن را مصرف کنید:

  •     دوران بارداری یا شیردهی
  •     سنگ صفرا
  •     اختلالات خونریزی
  •     مشکل قلب
  •     دیابت

مصرف زنجبیل را محدود کنید: روزانه نباید بیشتر از ۴ گرم زنجبیل استفاده کنید. این مقدار هم شامل قرص ها می شود و هم شامل چای زنجبیل و غذاها.

حواستان به مقدار زنجبیلی که مصرف می کنید باشد تا بدانید که آیا بیشتر از ۴ گرم مصرف می کنید یا نه.

اگر زنجبیل در داروهای دیگر تداخل ایجاد می کند آن را مصرف نکنید: برخی داروها هستند که نباید با زنجبیل مصرف شوند چون زنجبیل روی تاثیر آن داروها تداخل ایجاد می کند. از جمله این داروها:

  •     رقیق کننده های خون مثل وارفارین و آسپرین.
  •     داروهای دیابت. زیرا زنجبیل قند خون را کاهش می دهد.
  •     داروهای فشار خون بالا. زیرا احتمال این خطر وجود دارد که زنجبیل فشار خون را پایین بیاورد و ضربان قلب را نامنظم کند.

اگر هر گونه عوارض جانبی مشاهده کردید دیگر زنجبیل مصرف نکنید: به ندرت پیش می آید که زنجبیل عوارض ایجاد کند. حتی می توانید با مصرف زنجبیل به همراه غذا این عوارض را کمتر کنید. از جمله عوارضی که زنجبیل ممکن است ایجاد کند شامل:

  •     سوزش معده
  •     اسهال
  •     التهاب دهان
  •     آروغ زدن

روش سوم: انتخاب زنجبیل

برای چای و غذا زنجبیل تازه بخرید: زنجبیل تازه قوی تر است و به راحتی در فروشگاه ها یافت می شود. زنجبیل باید تازه و نرم باشد و پوست آن چروک و پلاسیده نباشد.

زنجبیل تازه را می توان با پوست به مدت ۴ هفته داخل پاکت های کاغذی یا دستمال کاغذی در یخچال نگهداری کرد.

زنجبیل پوست کنده را داخل کیسه فریزر در یخچال نگهداری کنید: زنجبیل بدون پوست فقط چند روز می ماند.

زنجبیل خشک دم دست داشته باشید: از پودر زنجبل هم در غذاهایی مثل کیک، کلوچه و غذاهای دیگر می توان استفاده کرد. فقط باید دقت کنید که حتما طبیعی باشد.

زنجبیل خشک دم دست داشته باشید

فواید اثبات شده زنجبیل برای سلامتی

زنجبیل به عنوان یک گیاه گلدار از جنوب شرقی آسیا سرچشمه گرفته است. زنجبیل یکی از سالم ترین و خوشمزه ترین ادویه جات روی کره زمین است. متعلق به خانواده زنجبیلیان است و ارتباط نزدیکی با زردچوبه، هل و گالانگال دارد.

ریزوم (قسمت زیرزمینی ساقه) به طور معمول به عنوان ادویه استفاده می شود. اغلب به آن ریشه زنجبیل یا زنجبیل می گویند. زنجبیل به صورت تازه، خشک، پودر شده یا به عنوان روغن یا آب میوه استفاده می شود. این یک ماده بسیار رایج در دستور العمل ها است. برخی اوقات به غذاهای فرآوری شده و لوازم آرایشی نیز اضافه می شود. به گزارش هلث لاین، در اینجا چندین فایده مورد حمایت علم زنجبیل برای سلامتی توضیح داده شده است.

زنجبیل به بهبود علائم آرتروز کمک می کند

آرتروز یک بیماری شایع است که شامل انحطاط مفاصل بدن است که منجر به بروز علائمی مانند درد و سفتی مفاصل می شود. نتایج یک بررسی نشان داد افرادی که از زنجبیل برای درمان آرتروز استفاده می کردند، کاهش قابل توجهی در درد و ناتوانی خود تجربه کردند.

فقط عوارض جانبی خفیفی مانند نارضایتی از طعم زنجبیل گزارش شد. با این حال، طعم زنجبیل همراه با ناراحتی معده باعث شد تقریبا 22 درصد از شرکت کنندگان از این تیم تحقیقاتی جدا شوند. شرکت کنندگان در مطالعه بین 500 میلی گرم تا یک گرم زنجبیل هر روز به مدت 3 تا 12 هفته دریافت کردند. اکثر افراد شرکت کننده مبتلا به آرتروز زانو بودند.

مطالعه دیگری در سال 2011 نشان داد ترکیب زنجبیل، مصطکی، دارچین و روغن کنجد موضعی می تواند به کاهش درد و سفتی در افراد مبتلا به آرتروز زانو کمک کند.

زنجبیل به بهبود علائم آرتروز کمک می کند

زنجبیل قند خون را به شدت کاهش می دهد

این حوزه تحقیقاتی به نسبت جدید است، اما زنجبیل دارای خواص ضددیابتی قوی است. در مطالعه ای که روی 41 شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع 2 در سال 2015 انجام شد، دو گرم پودر زنجبیل در روز قند خون ناشتا را تا 12 درصد کاهش داد.

هموگلوبین گلیکوزیله را به طور چشمگیری بهبود می بخشد که نشان دهنده غلظت قند خون متوسط در طول دوره ‌های طولانی مدت است. هموگلوبین گلیکوزیله در مدت 12 هفته 10 درصد کاهش یافت، همچنین نسبت آپولیپوپروتئین 28 درصد و مالون دی آلدئید، محصول جانبی استرس اکسیداتیو 23 درصد کاهش یافت. نسبت بالای آپولیپوپروتئین و سطح بالای مالون دی آلدئید هر دو از عوامل خطرساز اصلی بیماری قلبی محسوب می شوند.

با این حال، به خاطر داشته باشید این فقط یک مطالعه در مقیاس کوچک بوده است. نتایج فوق العاده چشمگیر است، اما قبل از ارائه هرگونه توصیه باید مطالعات در مقیاس بزرگتر نیز انجام شود، همچنین یک بررسی در سال 2019 نتیجه گرفت زنجبیل به طور قابل توجهی هموگلوبین گلیکوزیله را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد. با این حال، مشخص شد زنجبیل هیچ تاثیری بر قند خون ناشتا ندارد.

زنجبیل به درمان سوء هاضمه مزمن کمک می  کند

سوء هاضمه مزمن با درد و ناراحتی مکرر در قسمت فوقانی معده مشخص می شود. اعتقاد بر این است تاخیر در تخلیه معده محرک اصلی سوءهاضمه است. جالب اینجاست تحقیقات نشان می دهند زنجبیل باعث تخلیه معده می شود.

افراد مبتلا به سوءهاضمه عملکردی که به عنوان سوءهاضمه بدون علت نیز شناخته می شود در یک مطالعه کوچک در سال 2011، کپسول زنجبیل یا دارونما دریافت کردند و یک ساعت بعد به همه افراد سوپ داده شد.

12.3 دقیقه طول کشید تا معده در افراد دریافت کننده زنجبیل خالی شود. در افراد دریافت کننده دارونما 16.1 دقیقه طول کشید. این عوارض در افراد بدون سوءهاضمه نیز مشاهده شده است. در مطالعه ای دیگر در سال 2008، به 24 فرد سالم کپسول زنجبیل یا دارونما داده شد سپس یک ساعت بعد به همه آنها سوپ داده شد.

مصرف زنجبیل در مقابل دارونما به طور قابل توجهی تخلیه معده را تسریع می کند. برای افراد دریافت کننده زنجبیل 13.1 دقیقه و برای افراد دریافت کننده دارونما 26.7 دقیقه طول کشید.

زنجبیل درد قاعدگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد

زنجبیل درد قاعدگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد

دیسمنوره به درد در طول چرخه قاعدگی گفته می شود. یکی از کاربردهای سنتی زنجبیل برای تسکین درد از جمله درد قاعدگی است. در تحقیقی در سال 2009، به 150 زن زنجبیل یا داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی در طول سه روز نخست قاعدگی داده شد.

سه گروه چهار دوز 250 میلی گرمی به صورت روزانه از پودر زنجبیل، مفنامیک اسید (250 میلی گرم) یا ایبوپروفن (400 میلی گرم) دریافت کردند. نتیجه نشان می دهد زنجبیل درد را به اندازه دو داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی کاهش می دهد.

مطالعات اخیر نیز نشان می دهد زنجبیل در مقایسه با دارونما موثرتر است و به اندازه داروهایی مانند مفنامیک اسید و استامینوفن/ ایبوپروفن (نوافن) موثر است. در حالی که این یافته ها امیدوار کننده هستند، اما مطالعات با کیفیت بالاتر در مقیاس بزرگ تر نیاز است.

زنجبیل به کاهش سطح کلسترول کمک می کند

سطوح بالای کلسترول بد (LDL) با افزایش خطر بیماری های قلبی مرتبط است. مواد غذایی مصرفی می تواند بر سطح کلسترول بد تاثیر زیادی داشته باشد. در تحقیقی در سال 2018 روی 60 نفر مبتلا به چربی خون، 30 نفری که روزانه 5 گرم پودر زنجبیل دریافت می کردند میزان کلسترول بد آنها در مدت سه ماه 17.4 درصد کاهش یافت.

در حالی که افت کلسترول بد چشمگیر است، ام باید توجه داشت شرکت کنندگان در مطالعه دوزهای بسیار زیاد زنجبیل دریافت کردند. بسیاری از آنها طعم بد دهان را به عنوان دلیل کنار گذاشتن مطالعه آرتروز که در آن دوزهای 500 میلی گرم تا یک گرم زنجبیل دریافت کرده بودند، ذکر کردند.

دوزهای مصرف شده در طول مطالعه افزایش چربی خون پنج تا ده برابر بیشتر است. به احتمال زیاد اکثر افراد در مصرف دوز پنج گرم به مدت طولانی برای مشاهده نتایج دچار مشکل شده باشند. در یک مطالعه قدیمی از سال 2008 پ، افرادی که روزانه سه گرم پودر زنجبیل به شکل کپسول دریافت می کردند، کاهش قابل توجهی در بیشتر نشانگرهای کلسترول مشاهده کردند. سطح کلسترول بد آنها طی 45 روز 10 درصد کاهش یافت.

این یافته ها با مطالعه روی موش های مبتلا به کم کاری تیروئید یا دیابت پشتیبانی می شود. عصاره زنجبیل کلسترول بد را به میزان مشابه داروی کاهنده کلسترول آتورواستاتین کاهش می دهد. افراد مورد مطالعه از هر سه مطالعه نیز افت کلسترول تام را تجربه کردند. شرکت کنندگان در مطالعه سال 2008 و موش های آزمایشگاهی نیز شاهد کاهش تری گلیسیرید خون بودند.

ماده ای موجود در زنجبیل به جلوگیری از سرطان کمک می کند

زنجبیل به عنوان یک داروی جایگزین برای انواع مختلف سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است. خواص ضدسرطانی به گینجرول نسبت داده می شود که به مقدار زیاد در زنجبیل خام یافت می شود. در یک مطالعه 28 روزه روی افراد در معرض خطر عادی سرطان روده بزرگ دو گرم عصاره زنجبیل در روز به طور قابل توجهی مولکول های پیام رسانی التهابی در روده بزرگ را کاهش داد.

با این حال، مطالعه دیگری در افراد در معرض خطر بالای سرطان روده بزرگ نتایج مشابهی را نشان نداد. شواهد محدودی وجود دارد که زنجبیل در برابر سایر سرطان های دستگاه گوارش مانند لوزالمعده و کبد موثر است. زنجبیل احتمال می رود در برابر سرطان پستان و تخمدان نیز موثر باشد. به طور کلی، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

زنجبیل عملکرد مغز را بهبود می بخشد

استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن می تواند روند پیری را تسریع کنند. اعتقاد بر این است آنها یکی از عوامل محرک اصلی بیماری آلزایمر و افت شناختی مربوط به سن شناخته می شوند. برخی از مطالعات در فاز حیوانی نشان می دهد آنتی اکسیدان ها و ترکیبات فعال زیستی در زنجبیل واکنش های التهابی ایجاد شده در مغز را مهار می کنند، همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زنجبیل به طور مستقیم به عملکرد مغز کمک کند. نتایج مطالعه ای که در سال 2012 روی زنان میانسال سالم انجام شد، نشان می دهد دوزهای روزانه عصاره زنجبیل زمان واکنش و حافظه کاری را بهبود می بخشد.

علاوه بر این، مطالعات متعدد روی فاز حیوانی نشان می دهد زنجبیل می تواند در برابر کاهش عملکرد مغز در ارتباط با افزایش سن نیز از فرد محافظت کند.

زنجبیل عملکرد مغز را بهبود می بخشد

زنجبیل به مبارزه با عفونت ها کمک می کند

گینجرول به کاهش خطر عفونت کمک می کند. در واقع، عصاره زنجبیل می تواند از رشد انواع مختلف باکتری ها جلوگیری کند. بر اساس مطالعه ای در سال 2008، این ماده در برابر باکتری های دهانی مرتبط با التهاب لثه و پریودنتیت بسیار موثر است که هر دوی اینها بیماری التهابی لثه هستند.

علاوه بر این، زنجبیل تازه در برابر ویروس سین‌ سیشیال تنفسی (RSV) ، عامل شایع عفونت های تنفسی موثر عمل می کند.

افزودن زنجبیل به رژیم غذایی

در صورت تمایل برای افزودن زنجبیل به رژیم غذایی می توان آن را به طرق مختلف در برنامه غذایی خود گنجاند، در اینجا چند دستور غذایی و نوشیدنی برای امتحان کردن آورده شده است:

مرغ با زنجبیل

مرغ با سیر، زنجبیل، گشنیز و نعناع

مرغ تند با پرتقال و زنجبیل

مرغ با لیمو و زنجبیل

چای تازه زنجبیل

چای ریشه زنجبیل

آب زنجبیل

در پایان

زنجبیل سرشار از مواد مغذی و ترکیبات فعال زیستی مفید برای بدن و مغز است. زنجبیل به عنوان یکی از معدود مواد غذایی فوق العاده ارزشمند است.

مترجم: الهه زارعی