FOOD

مواد مغذی موجود در غذاها به پنج دسته تقسیم می شوند:
1- مواد قندی
2- چربیها (که این دو گروه به مواد انرژی زا معروفند)
3- پروتئینها (که مواد سازنده و ترمیم کننده بدن هستند)
4- مواد معدنی
5- ویتامینها (که محافظت کننده بدن هستند)
1- مواد قندی
مانند شکر، قند، عسل، مرباجات، نان، برنج، حبوبات که در رژیمهای عادی غذایی مقدار مصرف آن بیش از مقدار موردنیاز بدن است. از نظر کمبود این مواد در بدن مشکلی بوجود نخواهد آمد ولی مصرف زیاد آن باعث بیماریهایی از جمله دیابت (مرض قند) و چاقی در انسان می شود.
2- چربیها
چربیها به صورت دو نوع گیاهی و حیوانی وجود دارند و باعث انرژی در بدن می شوند. کره، شیر، خامه، تخم مرغ، روغنهای حیوانی، پنیر و دانه های روغنی از منابع مهم چربیها بشمار می روند. افزایش مقدار مصرف چربی در بدن باعث چربی خون، تصلب شرایین و چاقی می شود.

3- پروتئینها
پروتئین در بدن نقش اساسی و مهمی را دارد. تمام سلولهای بدن حاوی پروتئین هستند بجز ادرار و صفرا که پروتئین ندارند.
کار پروتئین در بدن عبارتست از: تامین رشد و نگهداری بافت ها، ساختن ترکیبات ضروری بدن، تنظیم آب بدن و نگهداری PH خون و عهده دار مواد تشکیل دهنده ضد عفونتها که پادتن نام دارد.
کمبود پروتئین باعث اختلال رشد می شود. دو بیماری مهم که بعلت کمبود پروتئین ایجاد می شود کوارشیورکور و ماراسموس نام دارد.
4- مواد معدنی
مواد معدنی که در بدن وجود دارد کلسیم، فسفر، پتاسیم، گوگرد، سدیم، کلر، منیزیم، آهن، روی، مس، منگنز، ید، کروم، فلوئور، کبالت، مولیبدنیوم، سلنیوم، نیکل، سیلیکون، قلع و وانادیم هستند که کار هر کدام در بدن مهم و ضروری است و کمبود هر کدام باعث اختلال در کار کلیه نقاط و اندام و تجزیه و ترکیبات مهم در بدن می شود.
بیشتر این مواد در غلات، حبوبات، سبزیجات، شیر، گوشت، غذاهای دریایی، قارچ، جگر، پنیر، تخم مرغ و خشکبار یافت می شود.
5- ویتامین ها
ویتامین که به معنای آمین حیاتی یا ماده حیات بخش می باشد که بنا به معنای آن برای بدن بسیار مهم و با اهمیت است و تنظیم کننده واکنشهای حیاتی بدن می باشند. از جمله در رشد، تولید مثل، حفظ سلامتی بدن، فعالیت طبیعی دستگاه گوارش، واکنشهای عصبی و روانی و مقاومت در برابر عفونتها تاثیر دارند.
بیشتر ویتامین ها در بدن ساخته نمی شوند و باید توسط غذاها به بدن برسند بجز ویتامین D که نیمی از آن توسط تابش اشعه خورشید به پوست بدن ساخته می شود.

این مطلب توسط  مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد