اگر فرزندانتان در سال اول روزه داری خود به سر می برند بهتر است برخی نکات مهم و تاثیرگذار در این زمینه را در نظر بگیرید چون ممکن است صبر و طاقت آن ها برای روزه داری مانند شما نباشد
بسیاری از کودکان و نوجوانان ایرانی، ماه رمضان امسال، نخستین روزه داری خود را آن هم به مدت طولانی -حدود 18 ساعت – تجربه می کنند، در این سنین آداب روزه داری کدام است؟ این پرسشی است که ذهن والدین را به خود مشغول کرده است.
بسیاری از روزه اولی در حساس ترین سنین فعالیت جسمانی، ذهنی و رشد و نمو قرار دارند و این مساله موجب شده تا والدین و اطرافیان آنان نگران دریافت ناکافی مواد مغذی و انرژی هنگام روزه داری و اختلال در سلامت کودکانشان شوند.
این نگرانی ها به ویژه برای دختربچه ها بیشتر است چراکه دختران 6 سال زودتر از پسران، روزه بر آنان واجب می شود و از سن کمتری باید اولین روزه خود را تجربه کنند.
بی تردید الگوی مناسب تغذیه ای برای کودکان می تواند شوق آنان را برای روزه داری بهتر افزون کرده و موجب شود که قدرت روزه داری از آنان سلب نشود و به سلامتی آنان آسیبی وارد نشود.
والدین باید توجه داشته باشند که حجم معده کودکان کوچک تر از حجم معده بزرگسالان است و بنابراین باید از رژیم تغذیه خاصی برای کودکان پیروی کرد بطورمثال کودکان حتما باید وعده شام را حداقل با فاصله دو ساعت و حداکثر سه ساعت پس از افطار میل کنند؛ همچنین حفظ تنوع و تعادل غذایی در وعده های افطار ، شام و سحری برای کودکان ضروری است.
**روزه داری برای چه کودکانی ممنوع است؟
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: کودکان به ویژه دخترانی که برای نخستین بار ماه رمضان امسال را آن هم به مدت طولانی ، روزه می گیرند نیاز به تمهیدات ویژه ای دارند که باید برای آنان فراهم شود.
دکتر احمدرضا درستی می افزاید: از نظر علمی دختران تا سن 12 سالگی کودک هستند اما طبق دستورات دینی باید از 9 سالگی روزه بگیرند که اگر شرایط و اصول تغذیه ای را درست کنند، روزه داری آنان خوب و مفید است.
وی خاطرنشان می کند: کودکان باید در طول سال تغذیه خوبی داشته باشند و سوء تغذیه نداشته باشند ؛ کودکان به ویژه دخترانی که لاغر هستند، قد کوتاه یا رنگ و روی زرد یا سوء تغذیه دارند نمی توانند روزه بگیرند. دین اسلام نیز دستور داده که بیمار نمی تواند روزه بگیرد بنابراین والدین قبل از روزه داری کودکان باید آنان را نزد متخصص تغذیه ببرند و اگر متخصص تائید کرد که کودک سوء تغذیه ندارند آنگاه آن کودک می تواند روزه بگیرد.
**کودک سالم نیز برای روزه داری نیاز به تمهیدات ویژه ای دارد
مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: اگر متخصص تغذیه تائید کند که کودک می تواند روزه بگیرد باید برای او رژیم تغذیه ای مناسبی برای ماه رمضان تجویز کند تا براساس آن کودکان روزه بگیرند.
درستی تصریح می کند: کودک غیر از سوء تغذیه ممکن است بیمار بوده اما از آن خبر نداشته باشد ؛ بطورمثال بیماری دیابت به تازگی در او آغاز شده یا چاق است و کبد ضعیفی دارد و در حال تبدیل شدن به کبد چرب است و یا اینکه چربی خون او بالا باشد.
وی ادامه می دهد: بنابراین همه روزه اولی ها باید ابتدا به متخصص تغذیه مراجعه کنند که علاوه بر سوء تغذیه اگر متخصص به بیماری دیگری شک کرد او را نزد متخصص داخلی ، غدد یا روماتولوژی ارجاع دهد.
والدین باید توجه داشته باشند که کودکان در صورت رعایت نکردن رژیم صحیح غذایی در زمان روزه داری ممکن است دچار صدمات و عوارضی مانند وقفه در رشد، لاغری، چاقی بیمار گونه و اختلالات مزمن شوند که از جمله آنها می توان به کوتاهی قد، کم خونی ، ناراحتی های گوارشی و سردردهای مزمن اشاره کرد.
ایرنا،