انتخاب عینک آفتابی استاندارد بسیار مهم و حائز اهمیت است از زبان چشم پزشک عضو انجمن علمی اپتومتری ایران راهنمایی های موثری در این زمینه برایتان داریم
گرم شدن هوا اگر چه برای خیلی ها خوب نبوده اما بازار خرید و فروش عینک های آفتابی رو حسابی داغ کرده است عینک هایی که نمونه های تقلبی آن بیش از اصل آن است.
خرید عینک آفتابی بیش از آنکه جنبه پزشکی داشته باشد جنبه تزئینی دارد و همین موضوع موجب ورود افراد غیر متخصص و غیرمجاز به این حوزه شده است.
دکتر علی میرزاجانی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران و رئیس انجمن علمی اپتومتری ایران در این باره گفت: متاسفانه بازار عینک های آفتابی بیش از آنچه تصورش را بکنیم در انحصار کالاهای قاچاق و افراد سودجوست و همین موضوع شرایط را برای خریدار یا بیمار نیازمند عینک آفتابی دشوار کرده است.
وی افزود: عینک آفتابی عینک طبی جذبی است وتصور اینکه عینک جنبه تجملی و تزئینی دارد کاملا غلط است، زیرا استفاده از این عینک به لحاظ درمانی در مواقع گرم سال ضرورت پیدا می کند.
رئیس انجمن علمی اپتومتری ایران با بیان اینکه در وهله اول برای به دست آوردن اطمینان از استاندارد بودن عینک آفتابی مردم باید به مراکز مجاز مراجعه کنند گفت: عینک آفتابی مردم باید به مراکز مجاز مراجعه کنند گفت: وزارت بهداشت و درمان تمام تلاش خود را می کند که به افرادی که کارشناس اپتومتری هستند و در دوره های آموزشی ساخت و تعمیر عینک آفتابی شرکت کرده اند مجوز دهند، ضمن اینکه این مراکز باید از سازمان نظام پزشکی هم کسب اجازه کرده و مراحل قانونی را طی کنند و در نهایت فردی که مسئول فنی است و چارچوب های استاندارد وزارت بهداشت و درمان را رعایت کرده است می تواند عینک آفتابی بفروشد.
میرزاجانی افزود: البته در این زمینه تناقض قانونی وجود دارد و مغازه ای که جواز کسب از اتاق اصناف دارد می تواند وارد خرید و فروش عینک آفتابی شود و هر عینکی چه قاچاق و غیر استاندارد را به فروش برساند.
اندر حکایت خرید و فروش عینک های آفتابی، دست به دست شدن آن در خیابان ها و پیاده روهاست عینک هایی که در قاب یک آینه کوچک بر صورت مردم می نشستند و قرار است مراقب چشم هایمان باشند.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص تعدد نمونه های تقلبی عینک آفتابی گفت: به هیچ عنوان قیمت بالا ملاکی برای اصل بودن عینک آفتابی نیست چه بسا عینک هایی که بالای یک میلیون تومان قیمت دارند و استاندارد نیستند و عینک های ایرانی که تنها بین 80 تا 150 هزار تومان قیمت دارند و ملاک های اصلی و استاندارد عینک آفتابی را دارا هستند.
وی با بیان اینکه یک عینک آفتابی از 4 ویژگی اصلی باید برخودار باشد، افزود : اولین ویژگی یک عینک آفتابی مناسب داشتن مورفولوژی با صورت است اینکه روی صورت بنشیند و تمام چشم را پوشش دهد.
ویژگی دوم عینک استاندارد جذب کامل اشعه ماوراء بنفش یا (UV) تا طول موج 400 نانومتر است. ویژگی سوم آنتی رفلکس بودن عینک آفتابی است به این معنی که ضد انعکاس نور از سطوح باشد و در واقع از انعکاس نورهای مزاحم بینایی جلوگیری کند و ویژگی آخر پلاریزه بودن عینک است که نور مرئی را با تناسب بیشتری وارد چشم کند.
این اپتومتریست گفت: جای خالی نظارت بر حوزه عینک های آفتابی از لحاظ ساخت و خرید و فروش به وفور احساس می شود و چه بسا اگر نظارت ها دقیق باشد این قدر شاهد خرید و فروش نمونه های قاچاق آن نباشیم.
البته درگذشته ای نه چندان دور تابش نور خورشید در روزهای داغ تابستان موجب می شد بسیاری ازمردم خواه، ناخواه به سمت این دستفروشان سوق پیدا کنند اما امروزه به علت بالا رفتن دانش مردم بازار این افراد کمی کساد شده است.
دکتر محمد ربیع متخصص چشم در این خصوص گفت: اگرچه دستفروشان عینک آفتابی و مشتری پسند را با قیمتهای پایینی عرضه می کنند اما خریداران این عینک ها باید بدانند عوارض این کالای ارزان قیمت می تواند هزینه های سنگینی برای آنها به همراه داشته باشد.
وی افزود: بیماری هایی همچون ناخنک چشم؛ التهاب قرنیه یا همان اپی اسکلریت نمونه هایی از این بیماری هاست که حتی می تواند بینایی افراد را تهدید کند ضمن اینکه اغلب عینک های آفتابی استاندارد گران نیستند و هستند عینک های استانداردی که در مراکز معتبر تا 150 هزار تومان به فروش می رسد.
این متخصص چشم با یک بار مصرف بودن عینک های تقلبی گفت: چه بسا این عینک های تقلبی زمینه بروز ناراحتی های چشمی ثانویه را در افراد بی اطلاع تشدید کند بنا براین ضرورت دارد هرچه بیشتر در خصوص تهیه عینک های آفتابی نه تنها در این فصل بلکه در تمام سال از مجاری قانونی و استاندارد آن صورت گیرد.
با این همه این روزها، عینکهای ارزان قیمت چینی مثل تمام اجناس ارزان قیمت این کشور بازار ما را قبضه کرده اند و این خود ما هستیم که باید برای به دست آوردن کالای خوب و با کیفیت ایرانی کمی بیشتر تامل کنیم.