ساختمان آشپزخانه باید به نحوی طرح ریزی گردد که دارای فضای کافی و امکان اجرای عملیات بهداشتی در آن به آسانی باشد. در هر آشپزخانه باید قسمتی را برای تهیه و آماده سازی و شستشوی مواد غذایی قبل از پخت در نظر گرفت. تهویه آشپزخانه نیز مهم و مدنظر است که باید در مرحله اول ساخت آشپزخانه قرار گیرد.
ساختمان آشپزخانه باید به نحوی طرح ریزی گردد که دارای فضای کافی و امکان اجرای عملیات بهداشتی در آن به آسانی باشد. در هر آشپزخانه باید قسمتی را برای تهیه و آماده سازی و شستشوی مواد غذایی قبل از پخت در نظر گرفت. تهویه آشپزخانه نیز مهم و مدنظر است که باید در مرحله اول ساخت آشپزخانه قرار گیرد.
کف
کف آشپزخانه باید صاف و غیر قابل نفوذ بوده و به اندازه کافی مقاوم باشد تا مواد مختلف نظیر چربی، گریس، نمک، اسیدها و یا سبزیجات و یا بقیه مواد که در آشپزی به کار می رود روی آن تاثیر نگذاشته و باعث خرابی آن نگردد. سطح رویی آشپزخانه باید بدون درز و ترک و غیر لغزنده باشد تا از جمع شدن میکروب ها و کثافات در آنها جلوگیری شود. وسایل و دستگاهها باید طوری نصب شود که نظافت کف زیر آنها به راحتی امکان داشته باشد.
کف آشپزخانه باید دارای شیب مناسب به طرف کف شوی آشپزخانه باشد. روی کف شور آشپزخانه باید به وسیله پنجره فلزی مناسبی پوشیده شود تا از ورود و خروج حشرات و مواد جلوگیری بعمل آید و ضمنا بتوان آنها را برای شستشو برداشت و دوباره در جای خود گذاشت. هیچ گاه نباید از چوب برای این پوشش استفاده کرد.
دیوار
سطح دیوار از کف تا سقف می بایست صاف و غیر قابل نفوذ و بادوام باشد تا به آسانی و بدون صدمه دیدن تمیز گردد. بهترین پوشش برای دیوار آشپزخانه کاشی است و اگر نیمی از قسمت بالایی دیوار را کاشی کاری نکرده اید با رنگ براق روغنی بادوام رنگ کنید.
سقف
سقف آشپزخانه باید ساده ساخته شود و از عبور لوله ها و کانالها و غیره در آن جلوگیری شده باشد. سقف آشپزخانه باید در مقابل آب باران و رطوبت غیر قابل نفوذ باشد. سقف آشپزخانه ها را نیز باید چند مدت یک بار تمیز نمود.
در و پنجره ها
در و پنجره های آشپزخانه، باید همگی توری داشته باشند تا از ورود حشرات و جوندگان جلوگیری گردد. کلیه درها و پنجره ها باید سالم و رنگ شده باشند تا از جمع شدن حیوانات به داخل محل خراب شده جلوگیری شود.
تهویه
با پخت و پز و شستشو، مقداری آب بخار شده که اگر از آشپزخانه خارج نشود روی سقف و دیوارها بصورت قطراتی سرازیر می شود. بنابراین باید هواکش مناسبی در آشپزخانه وجود داشته باشد. خود پنجره های آشپزخانه می تواند هواکش طبیعی باشد و اگر کافی نیست از هواکش های الکتریکی استفاده کنید و هوای سالم را به جای دود و بخار و بو در آشپزخانه فراهم آورید.
این مطلب توسط مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد