1243
آداب و رسوم خواستگاری نسبت به دوران گذشته فرق بسیاری کرده است و  نقشخانواده ها در این زمینه کمرنگ شده است و جوانان پس از انتخاب فرد مناسب به خانواده ها اطلاع میدهند

دیگر گذشت آن زمان که دخترخانم‌ها با سینی چای وارد اتاق شده و با تعارف آن به خواستگارشان امتیاز می دهند که آیا این همان مرد رویاهایشان است یا نه؟! گذشت زمانی که وقتی خواستگاری پیدا می شد دختران از خجالت در اتاقشان مانده و تا مادرشان پیش قدم نمی شد لام تا کام حرفی نمی زدند یا پسران با شنیدن آرزوی مادرشان برای ازدواج آنها رنگ به رخسارشان نمی ماند. البته از حق نگذریم هنوز هم شرم و حیا در بین دختران و پسران از بین نرفته اما شرایط تغییر کرده و دیگر خواستگاری‌ها مرحله اول آشنایی نیست و بیشتر معرفی خانواده‌ها به یکدیگر است تا معرفی دخترو پسر به هم.
این رسم و رسومات هرچند هنوز هم در خانواده‌ها دیده می شود اما تا حدی کاملا فرمالیته بوده و گویی تنها برای زنده نگه داشتن ظاهر یک رسم است که صورت می گیرد.
با وجود این موضوعات اما هنوز خانواده‌ها به طور کامل آمادگی پذیرش این موضوع را ندارند که از رسم سنتی ازدواج فاصله بگیرند و فرزندشان همسر آینده‌اش را انتخاب و به آنها معرفی کند اما حقیقت این است که در شرایط جامعه امروز، دختران و پسران وارد اجتماع شده و در محل کار و تحصیل ناخودآگاه با یکدیگر آشنا می شوند. از طرفی هم پسران و به ویژه دختران در مطرح کردن علاقه خود به شخصی که برای آینده مناسب می پندارند دچار ترس و دلهره هستند که چگونه ماجرا را با خانواده‌ی‍‌شان در میان گذارند تا هم آنها به خواسته خود برسند وهم والدینشان رضایت داشته باشند.
خانواده شما جزو کدام دسته است؟
مژگان نیکنام دکترای روانشناسی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: خانواده‌ها نسبت به پیشنهاد فرزند برای ازدواج با فرد موردعلاقه‌شان دو نوع واکنش نشان می دهند یا این ماجرا را می پذیرند و روابط دختر و پسرشان را به درستی مدیریت می کنند یا به نحوی نامطلوب با این موضوع برخورد کرده و مسبب شکل گیری روابطی پنهانی می شوند، در حقیقت واکنش به این موضوع بستگی به میزان پذیرش و فرهنگ خانواده‌ها دارد.
وی افزود: اگر فرهنگ خانواده‌ها به گونه‌ای باشد که رابطه دختر و پسر را خارج از چارچوب مراسم خواستگاری و غیره مجاز نبینند و به قولی انعطاف لازم را نداشته باشند درآن صورت امکان بروز مشکلات عدیده هم برای خانواده وهم برای جامعه وجود دارد.
گذشته‌ها گذشته
نیکنام اظهار داشت: برخی خانواده‌ها همچنان در بافت سنتی و قدیمی بوده و نمی توانند درمرحله اول رابطه دختر و پسر را برای ازدواج با یکدیگر بدون نظر خود قبول کنند، درصورتی که باید به آنها گفته شود در قدیم به دلیل عدم ورود دختران به عرصه اجتماعی ومحدود بودن تعاملات، بزرگان برای آشنایی و ازدواج جوانان تصمیم می گرفتند اما امروزه بخاطر رشد اجتماعی افراد و افزایش برخوردها و تعاملات بین دختران و پسران ممکن است آنها در مرحله اول بدون حضور خانواده‌ها با یکدیگر آشنا شوند.
این دکترای روانشناسی بیان کرد: بنابراین شکل گیری روند این چنینی در جامعه امروزی وجود دارد و خانواده‌ها با پذیرش این امر باید قدرت آمادگی و برخورد با این موضوع را داشته باشند.
دوستی‌هایی که به ازدواج ختم می شوند
نیکنام با بیان اینکه باید این فرهنگ و پذیرش جا بیفتد که رشد اجتماعی ممکن است منجر به شکل گیری یک رابطه عاطفی به دور از چشم خانواده‌ها شود، عنوان کرد: در این صورت است که خانواده‌ها می توانند روابط فرزندشان را به درستی کنترل و مدیریت کنند تا آشنایی آنها به مسیر اشتباه و ناکامی ختم نشود.
وی ادامه داد: خانواده باید بینش لازم را به فرزند خود بدهد و اصول تربیتی را مطابق فرهنگ جا افتاده امروزی پیاده کنند؛ پذیرش خانواده‌ها باعث می شود دوستی فرزندشان با جنس مخالف به جای ختم به یک رابطه ناسالم، کاملا مدیریت شده و فرد با ذهنی باز بتواند برای زندگی آینده‌‌اش تصمیم بگیرد.
با قفل کردن در ماجرا درست نمی شود
نیکنام گفت: اینکه بعضی خانواده‌ها با راهکارهای هیجان مدار مثل قفل کردن درب اتاق، قطع کردن تلفن، گرفتن گوشی همراه و منع کردن از تفریح و گردش قصد جلوگیری روابط این چنینی فرزندشان را دارند، کاری کاملا اشتباه است که باعث می شود دختر یا پسر با واکنشی تندتر از هرفرصتی برای برقراری ارتباط پنهانی استفاده کنند.
وی بیان کرد: اگر دختر و پسر را با اصول و معیارهای صحیح آشنا کنیم و به آنها بگوییم که هر رابطه باید تحت چارچوب معین و هدفمند باشد دیگر با اینگونه مسائل روبه‎‌رو نمی شویم چرا که دختر یا پسر بعد از یک آشنایی اولیه حتما خانواده خود را در جریان می گذارد و خانواده هم می تواند در هدایت رابطه به یک رابطه سالم کاملا نقش آفرین باشد.
ممانعت نتیجه عکس می دهد
وی در پاسخ به این سوال که نقش صمیمیت پدر و مادر با فرزندان در این ماجرا تا چه اندازه است، تصریح کرد: وقتی دختران و پسران به سن بلوغ می رسند حس میل به جنس مخالف (برای پیداکردن زوجی مناسب به منظور دست یابی به زندگی ایده‌آل) ایجاد می شود و اگر این حس ایجاد نشود دیگر انسان فردی طبیعی نیست؛ لذا خانواده‌ها در این سن فرزندان ضمن صمیمیت و دوستی باید آنها را با معیارها و مسائل درست آشنا کنند و بدانند که سخت‌گیری و ممانعت بیشتر نتیجه عکس و پنهان کاری دختر و پسر را افزایش می دهد.
این دکترای روانشناسی مطرح کرد: بسیاری از روابط ناسالم و شکست‌های عاطفی فرزندانمان به دلیل ندانستن‌، محرومیت‌ها و عدم آموزش است که باعث شده، راه اشتباه را در پیش گرفته و مسائل خود را از خانواده‌هایشان پنهان نگه دارند.
نیکنام افزود: درواقع والدین با عدم سخت‌گیری، ایجاد حس صمیمیت و گرفتن ترس، دلهره از فرزندان خود، در کاهش روابط ناشایست در جامعه بسیار موثر هستند چرا که بی شک هیچ دختر یا پسری به داشتن رابطه‌ای غیرهدفمند راضی نبوده و تمام مشکلاتی که در این راه برایشان ایجاد می شود از سر ناپختگی و ناآگاهی است.
خود را جای والدینتان گذارید
وی بیان کرد: دختران و پسران اگر نسبت به انتخاب خود مصمم هستند و با مخالفت والدین مواجه می شوند باید بدانند که همواره فرد با کسی که شناختی از او ندارد سختگیرانه تر رفتار می کند، از این رو بهتر است علاوه بر گفتن نکات مثبت فرد مورد علاقه، گاهی از دید والدین هم به ماجرا نگاه شود تا تصمیمی بهتری گرفته شود.
حل مشکلات بزرگ تر، صبر بیشتر و گاهی زمان بیشتری هم لازم دارد، نیکنام دراین‌باره عنوان کرد: تمامی مسائلی که خانواده‌ها مطرح می کنند باید از دید منطقی تر بررسی شود چرا که گاهی آنها نسبت به تجربه‌شان مسائلی را می دانند که ممکن است از دید جوانان پنهان مانده و در آینده هم بتواند دردسرساز شود.
وی یادآور شد: لذا برای این کار احتیاج به تفکر دارید چون خیلی از ویژگی های مثبت و منفی شخص مورد نظر آن قدر برایتان تکرار و عادی شده که دیگر آن را نمی بینید. آشنایی بیشتر و ایجاد صمیمیت یکی از راه های خوب برای جلب نظر خانواده ها است.
گزارش از محیامعصومی
انتهای پیام/