ایسکمی بیماری حاد قلبی هنگامی که به بیماری عروق کرونر و دیگر شرایطی که جریان خون به قلب تاثیر می گذارد اکسیژن برای مدت زمان طولانی به قلب نمی رسد. ایسکمی اصطلاح پزشکی برای قطع موقت جریان خون است، در بیماری های ایسکمیک قلب وقفه موقتی است. ایسکمی قلبی هنگامی رخ میدهد که عروق کرونر قادر به تامین نیاز اکسیژن به قلب نیست.
بیماریهای ایسکمیک قلب ischemic heart disease IHD بیماریهایی هستند که ناشی از کاهش خونرسانی به عضله قلب (میوکارد) و ایسکمی آن میباشند. این بیماریها اغلب ناشی از انسداد عروق کرونر مثلا در اثر آترواسکلروزیس میباشند.
انواع بیماریهای ایسکمیک قلب آنژین صدری، آنژین پرینزمتال و سکته قلبی هستند.
بيماري انسدادي مزمن ريوي (COPD) عبارتست از انسداد راه هاي هوايي كه به طور كامل برگشت پذير نبوده، اين محدوديت راه هوايي ماهيت پيشرونده داشته و با پاسخ التهابي غيرطبيعي ريه در برابر ذرات و گازهاي مضر و خطرناك در ارتباط است.بيماري مزمن انسدادي ريه طبقه بندي وسيعي شامل گروه بيماري هاي همراه باانسداد مزمن جريان هوا بداخل يا خارج ريه است. انسداد راه هوايي نوعي تنگي منتشر در راههاي هوايي است كه مقاومت در برابر عبور هوا را بالا ميبرد.انسداد راه هوايي نوعي تنگي منتشر در راههاي هوايي است كه مقاومت در برابر عبور هوا را بالا ميبرد. بيماريهايي مثل برونشيت مزمن،برونشكتازي،آمفيزم وآسم درگروه بيماريهاي مزمن انسدادي ريه قرار ميگيرند. بيماريهايي مثل برونشيت مزمن ، برونشكتازي ، آمفيزم وآسم درگروه بيماريهاي مزمن انسدادي ريه قرار ميگيرند.
بيمار مبتلا به بيماري مزمن انسدادي ريه بطور اصولي دچار : بيمار مبتلا به بيماري مزمن انسدادي ريه بطور اصولي دچار :
1 – ترشح بيش از حد موكوس در راه هوايي بدون ارتباط با علتي خاص [برونشيت يا برونشكتازي]
2- افزايش اندازه راههاي هوايي ديستال نسبت به برونشیولهاي انتهايي،تخريب ديواره آلوئولها و از بين رفتن خاصيت جمع شدن ريه بعد از اتساع وآمفيزم
۳ -تخريب ديواره آلوئولها و از بين رفتن خاصيت جمع شدن ريه بعد از اتساع وآمفيزم
۴- تنگي راههاي تنفسي كه شدت آن متغير است .
۵ – تنگي راههاي تنفسي كه شدت آن متغير است. [آسم]
در نتيجه ديناميك راههاي هوايي مختل ميشود وبعنوان مثال خاصيت ارتجاعي راههاي هوايي از بين ميرود و تنگ ميشود. اين بيماري در ميانسالي علامت دار مي شود ولي شیوع آن با بالا رفتن سن ، افزايش مييابد . اتساع بيش از حد ريه ها ، استفاده از عضلات فرعي تنفسي ، كاهش صداهاي تنفسي درمعاينه و ويزينگ منتشر [مخصوصا در طي يك بازدم عميق] مشاهده مي شود. قيافه ظاهري بيماران از يك قيافه لاغر و حتي كاشكتيك تا چهرهاي ادماتو وسيانوتيك ، متفاوت خواهد بود. قيافه ظاهري بيماران از يك قيافه لاغر و حتي كاشكسي تا چهرهاي ادماتوز وسيانوتيك ، متفاوت خواهد بود .
علائم و نشانه :
سرفه- خلط –تنگي نفس خصوصاً با ورزش –ویزینگ -خارش سینه
تشخیص :
1- معاينات باليني
تنگي نفس – سابقه سيگار كشيدن- سابقه فاميلي.
2- تست های تنفسی
اسپیرومتری (تشخیص قطعی)
Chest x Ray
ABG
درمان :
اهداف درمان عبارتند از:
از بین بردن علائم يا نداشتن حداقل عوارض جانبی درمان- کاهش پیشرفت بیماری
بهبود تحمل فعاليت
پیشگیری و درمان عوارض
1- برونکو دیلاتور ها:
برونکو دیلاتورهای کوتاه اثر حدود 4 تا 6 ساعت دوام دارد و تنها زمانی که نیاز باشد استفاده می شوند . برونکو دیلاتورهای طولانی اثر حدود 12 ساعت یا بیشتر دوام دارد و هر روز استفاده می شوند.بیشتر داروهای برونکو دیلاتور استنشاقی هستند ، بنابر این آنها بطور مستقیم وارد ریه می شوند. انواع مختلفی از داروهای استنشاقی وجود دارند که طریقه مصرف درست داروی استنشاقی خيلي مهم است.
2- گلوکو استروئید استنشاقی : استروئید استنشاقی برای افرادی که COPD خفیف یا شدید دارنداستفاده می شوند . اما کار استروئید استنشاقی این است که التهاب مجاری هوایی را کاهش می دهند .
3- متيل گزانتينها: تئوفيلين -آمينوفيلين
4- آنتي كلينرژيكها: آتروپين – اپي نفرين
5- آنتي بيوتيكها
برخي از حملات شديد انسداد مجاري هوايي ، ثانويه به عفونتهاي حاد هستند. بدليل احتمال عدم شناسايي ارگانيسم اختصاصي ، يك آنتي بيوتيك وسيع الطيف [ آمپي سيلين ، تتراسايكلين ] تجويز ميشود.
6- واکسیناسیون عليه آنفولانزا:
آنفولانزا میتواند باعث مشکلات بسیار جدی در افرادی که COPD دارند شود باید هر سال واکسن آنفولانزاتزريق شود.
7- واکسیناسیون پنوموکوک: این واکسن برای جلوگیری از علائم پنومونی باید زده شود تجدید واکسن بعد از 5 سال در افرادی که بیس از 65 سال دارند ضروری است .
8- فيزيوتراپي سينه
9- اكسيژن تراپي
هيپوكسمي موجود در بيماران ، داراي دو نتيجه مخرب اصلي است:
كاهش اكسيژن رساني به بافتها انقباض عروق ریوی
بنابراين اكسيژن درماني يك بخش اساسي در درمان مبتلايان به بيماري هاي انسدادي ريه بوده و هرزمان كه ميزان اشباع اكسيژن خون شرياني به كمتر از 90% برسد ضرورت دارد. بنابراين اكسيژن درماني يك بخش اساسي در درمان مبتلايان به بيماري هاي انسدادي ريه بوده و هرزمان كه ميزان اشباع اكسيژن خون شرياني به كمتر از 90 ٪ برسد ضرورت دارد.
10- ترک سیگار: در صورتي كه فرد سيگاري باشد اولين اقدام ترك سيگار مي باشد.
11- جراحی:
در افرادی که COPD شدید دارند ممکن است جراحی توصیه شود که این روش معمولاً برای افرادی که 1)علائم شدید دارند 2)به دارو درمانی پاسخ نداده اند.
سه نوع عمل جراحی وجود دادرد :
Bullectomy: یک یا بیشتر از یک bulla بزرگ را از ریه افرادی که آمفیزم دارند بر می دارند ،بولا فضای تنفسی هوایی هستند و زمانی که دیواره هاي کیسه هوایی می شکند آنها شکل می گیرند ،این فضا ها می توانند آنقدر بزرگ شوند که در تنفس تداخل ایجاد کنند .
جراحی برای کاهش حجم ریه: بخش های آسیب دیده بافت را از ریه بیماری که آمفیزم دارد جدا می کنند .
پیوند ریه: ممکن است برای افرادی که COPD شدید دارند انجام شود .