برنج یکی از مهم ترین مواد در وعده های غذایی ما ایرانی ها است. می توان گفت بسیاری از خانواده های ایرانی در طول روز حداقل یک وعده برنج میل می کنند. پس به همین علت، باید توجه زیادی به کیفیت برنج داشته باشند. دولت نیز برای جلوگیری از ورود برنج های ناسالم اقدامات بسیاری کرده است اما بد نیست شما نیز به نکاتی در هنگام خرید آن داشته باشید. در این مطلب بیشتر درمورد موضوع برنج سالم و فاکتورهای آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا،این روزها اخباری دست به دست مردم مبنی بر وجود آرسنیک در برخی نمونه برنج های وارداتی یا تراریخته بودن برخی برنج ها می چرخد.
برنج غذای اصلی ایرانیان بوده و بنابراین هر گونه شبهه ای در سلامت آن ، جمعیت زیادی را نگران می سازد بنابراین در گفت و گویی با حسین رستگار مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو به این نگرانی ها پاسخ داده شده است.
**آیا در برنج های وارداتی، آلاینده وجود دارد؟
رستگار: تمام برنج های وارداتی که از مسیر قانونی وارد می شوند، مورد نمونه و آزمون قرار می گیرند و اگر نمونه ای از برنج ها دارای مواد آلاینده مانند آرسنیک یا سرم باشند به آنها مجوز توزیع نمی دهیم.
برنج های آلوده یا معدوم شده یا به کشور صادرکننده بازپس فرستاده می شوند و به هیچوجه بدون مجوز سازمان غذا و دارو ، اجازه ورود به بازار را ندارند.
هم اکنون هیچ نمونه ای از برنج های وارداتی مورد تائید نداریم که دارای آرسنیک باشند.
**برنج های وارداتی از مسیر غیرقانونی ، آلوده هستند؟
رستگار : قاچاق دیگر دست ما نیست و گاهی قاچاق برنج انجام می شود و البته ما گاهی از این برنج های قاچاق نمونه برداری می کنیم. نمونه هایی نیز از اینگونه برنج ها به دست ما رسیده که دارای آرسنیک و آلوده بوده است . هر گاه قاچاق برنج مستند شود طبق قانون با آن برخورد شده و اجازه توزیع ندارند.
**آیا برنج های هندی مورد تائید سازمان غذا و دارو و قانونی هستند؟
رستگار : به تعداد زیادی از برنج هایی که از هند و پاکستان وارد کشور می شوند، مجوز ورود داده ایم و مورد تائید هستند . قبلا اینگونه برنج ها با کشتی وارد شده و یک مجوز کلی می گرفتند اما اکنون کل زمین های کشاورزی این برنج ها در کشور مبداء مورد نمونه برداری قرار گرفته و ثبت منبع می شوند . این برنج ها بعد از ورود به کشور نیز مجددا مورد آزمون و نمونه برداری قرار می گیرند و چند سالی هست که به آنها شماره بهداشتی نیز می دهیم.
**چطور برنج مجاز و برنج قاچاق را از هم تشخیص دهیم؟
رستگار: برنج ها حتما باید به صورت گونی دارای پروانه بهداشتی به فروش برسند و مردم با دیدن پروانه بهداشتی به راحتی می توانند از سلامت این برنج ها اطمینان پیدا کرده و آن را خریداری کنند.
**افرادی که به خاطر قیمت برنج، آن را به صورت کیلویی می خرند، چطور برنج مجاز و سالم خریداری کنند؟
رستگار : به علت قیمت برنج ، بسیاری از افراد ترجیح می دهند آن را به صورت کیلویی خریداری کنند که در این روش حتما گونی ها باید جلوی چشم خریدار بوده و در پستو نباشند. مصرف کنندگان و خریداران برنج نیز در صورت خرید برنج به صورت کیلویی حتما باید به پروانه بهداشتی مندرج روی گونی توجه کنند .
**اما احتمال تقلب در گونی ها نیز وجود دارد؛ برای آن چه باید کرد؟
رستگار:نمی توان تقلب در این زمینه را انکار کرد اما معمولا حجم واردات برنج تا آن اندازه زیاد و قیمت برنج های هندی ارزان است که کمتر تقلب در این زمینه رخ خواهد داد. همچنین مردم می توانند برنج را از فروشگاه های معتبر خریداری کنند که احتمال تقلب در آنجاها کمتر است.
**آیا برنج تراریخته در بازار کشور وجود دارد؟
رستگار: هیچگونه برنج تراریخته ای در بازار وجود ندارد و به آن مجوز نداده ایم . علاوه بر آن برنج تراریخته در دنیا مرسوم نیست . بیشتر محصولاتی مانند ذرت یا کلزا به صورت تراریخته تولید می شوند.
**برنج های وارداتی بهتر است یا برنج ایرانی؟
رستگار: کیفیت محصول و میزان پروتئین، رایحه، طعم و پخت برنج ایرانی بهتر از برنج های وارداتی بوده و حتی هضم برنج های ایرانی در دستگاه گوارش راحت تر است. برنج ایرانی بهترین برنج درجه یک دنیا به شمار می رود اما قیمت آن بالاتر است. علت کیفیت برنج ایرانی به عوامل گوناگونی از جمله شرایط محیطی و اقلیمی و نوع گونه آن بستگی داشته و اصلا قابل مقایسه با برنج های وارداتی نیست هرچند که برنج های وارداتی از مسیر قانونی مورد تائید سازمان غذا و دارو است.