44

اگر نگران سلامتی و عملکرد قلب و عروق خود هستید توصیه می کنیم از عواملی که موجب بروز آسیب به این عضو حیاتی بدنتان می شود پیشگیری و پرهیز کنید بیماری های قلبی مهمترین عوامل مرگ و میر در کشورمان هستند بهتر است با روش های موثر مانع ایجاد این قبیل بیماری ها شوید.

بیماری‌های قلبی و عروقی یکی از شایع ترین بیماری‌های عصر حاضر و یکی از سه عامل مهم مرگ و میر انسان‌ها در سراسر جهان محسوب می‌شوند. این درحالی است که این بیماری‌ها در کشور ما در حال تبدیل شدن به عامل اصلی مرگ و میر در سنین جوانی است.

 برخلاف گذشته‌های نه چندان دور که بیماری‌های عفونی و واگیردار عامل اصلی مرگ و میر در سنین مختلف محسوب می‌شد ، امروزه بیماری‌های مزمن ناشی از زندگی صنعتی، از بین برنده سلامتی و عامل مهمی برای تهدید زندگی بشر به شمار می‌آید.

دکتر بهرام پیشگو با اشاره به کاهش سن مبتلایان به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌گوید: بیماری‌های عروق کرونر قلب در سنین مختلف زنان و مردان بسیاری را در سراسر جهان مبتلا می‌کند و عوارض متفاوتی را به دنبال دارد. اما به طور معمول سن بروز این بیماری حدود 60 تا 70 سالگی است. متأسفانه در سال‌های اخیر سن ابتلا به این بیماری در ایران به 40 تا 50سال رسیده که این آمار بسیار نگران‌کننده است.

این فوق تخصص قلب و عروق با تأکید بر اهمیت توجه به عوامل ایجاد این بیماری خاطرنشان می‌کند: افزایش چربی خون، فشار خون بالا، دیابت، کم تحرکی و استعمال دخانیات از عوامل خطر و ایجاد‌کننده بیماری‌های انسدادی عروق کرونر قلب به شمار می‌آیند. به عبارت دیگر تغذیه در ابتلا به این بیماری نقشی کلیدی دارد. اگر افراد بدون توجه به هشدارها از چربی‌های اشباع، مواد غذایی سرخ کردنی، فست فودها و غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا استفاده کنند به آسانی خود را در معرض بیماری انسداد عروق کرونر قرار می‌دهند.

به گفته دکتر پیشگو، عادات نامناسب غذایی و استفاده روزانه از نوشابه‌ها، گوشت قرمز و برخی غذاها مانند کله پاچه به افزایش وزن، چربی خون و در نهایت چاقی بیماری زا در فرد منجر شده و در دراز مدت شانس ابتلا به انسداد عروق کرونر را بالا می‌برد.

این فوق تخصص اینترونشنال کاردیولوژی نداشتن تحرک را عاملی دیگر برای به خطر افتادن سلامتی افراد دانسته، عنوان می‌کند: انجام ندادن ورزش‌های هوازی به صورت مرتب و نداشتن تحرک کافی یکی از عوامل خطر محسوب می‌شود. این در حالی است که این روزها دیده می‌شود بیشتر افراد در گروه‌های سنی مختلف از آسانسور و وسایل نقلیه استفاده می‌کنند و حتی کوچکترین تحرکی در برنامه روزمره خود ندارند. در میان عوامل خطر می‌توان به دیابت هم اشاره کرد. این بیماری در کنار افزایش چربی محلول در خون باعث تسریع در انسداد عروق کرونر خواهد شد.

وی در ادامه می‌افزاید: یکی دیگر از عواملی که باعث می‌شود افراد در سنین پایین به این بیماری مبتلا شوند زندگی شهری و آلودگی هوا است. هرچند تاکنون در کشور ما مطالعات زیادی در این زمینه انجام نشده اما مشاهده شده شیوع بیماری انسداد عروق کرونر در جوامع شهری بسیار بیشتر از جوامع روستایی است که این نکته می‌تواند بر نقش آلودگی هوا در بروز بیماری‌هایی از این دست تأکید داشته باشد.

این فوق تخصص قلب و عروق معتقد است ورزش‌های ناگهانی و بدون آمادگی قبلی می‌تواند به بروز بیماری‌های حاد عروق قلبی منجر شود. از این‌رو افرادی که مدتی ورزش را کنار گذاشته‌اند یا در گذشته ورزش نمی‌کردند، بهتر است فعالیت‌های ورزشی خود را با حرکات سبک و متناسب با وضعیت جسمی آغاز کرده و به مرور زمان بر شدت آن اضافه کنند.

دکتر پیشگو با اشاره به علائم این بیماری تصریح می‌کند: متأسفانه گاهی این بیماری به صورت ناگهانی و با سکته قلبی خود را نشان می‌دهد که از میان علائم سکته قلبی می‌توان به هرگونه درد متوسط تا شدید قفسه سینه و پشت جناق سینه با انتشار به دو دست و همچنین انتشار به فک اشاره کرد که معمولاً همراه با تعریق سرد و تهوع یا استفراغ است. در حقیقت این نشانه‌ها، علائم کلاسیک و شناخته شده بروز سکته قلبی هستند.

اما دسته دیگری از مبتلایان یک هفته قبل از بروز سکته دچار علائم هشدار می‌شوند، که می‌توان با مراجعه به پزشک متخصص و آغاز درمان از بروز سکته و عوارض ناشی از آن پیشگیری کرد. تنگی نفس در هنگام فعالیت یکی از این علائم است به‌طوری که بیمار ادعا می‌کند هنگام تحرک و فعالیت دچار تنگی نفس می‌شود در حالی که در گذشته چنین مشکلی نداشته است.

سوزش و درد قفسه سینه و فک، درد دست چپ به همراه گزگز و بی‌حسی در انگشتان دست چپ در هنگام تحرک و فعالیت یا حتی عصبانیت به‌طوری که با استراحت از بین برود، می‌تواند از دیگر نشانه‌های این بیماری باشد.

این فوق تخصص اینترونشنال کاردیولوژی در خاتمه می‌افزاید: افرادی که دارای فاکتور‌های خطر شناخته شده مانند سابقه بالا بودن چربی خون در خانواده، فشار خون بالا، دیابت یا استفاده از دخانیات هستند، حتی اگر علامت ابتلا به بیماری قلبی عروقی را نداشته باشند باید به صورت منظم و در زمان‌های لازم برای چکاپ و بررسی‌های لازم به پزشک مراجعه کنند.

روزنامه ایران