در بسیار از کشورها حیوان آزاری جزء جرایم دسته اول هستند و برای حیوان آزاران اشد مجازات در نظر گرفته میشود و یا حداقل حیوان آزاران را در دسته بزهکاران اجتماعی قرارد میدهند ولی در کشور ما تا همین اواخر هیچ قانون قضائی در رابطه با حیوان آزاری وجود نداشت. در کل ما کاری به قانون ها بر علیه این دسته افراد نداریم تنها میخواهیم بررسی کنیم ببنیم مشکل حیوان آزاران چیست که به جان حیوانات بی سلاح افتاده اند. در ادامه برای شما مصاحبه ای از دکتر فرید فدایی آورده ایم که از لحاظ روانی مشکل این دسته از افراد برای ما تشریح میکند.
دکتر فربد فدایی – روانپزشک و مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه توابخشی علوم بهزیستی – در خصوص حیوانآزاریهای اخیر به خبرنگار «آستان» گفت: در بررسی سوابق افراد مجرم و جنایتکار که مبتلایان به شخصیت ضد اجتماعی هستند، عموماً سابقه آزار جانوران وجود دارد.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به اینکه “بهطورکلی یکی از نشانههای سوءرفتار نسبت به انسانها تمایل به حیوانآزاری است”، افزود: معمولا این رفتار ناخوشایند از دوران کودکی در رفتارهای فرد دیده میشود؛ بنابراین میتوان گفت رابطه نزدیکی بین شیوع حیوانآزاری با رفتارهای مجرمانه و کیفری در دوران بزرگسالی وجود دارد.
وی اضافه کرد: نوعی توانمندی به نام «همدلی» در رفتار افراد وجود دارد و به این معناست که فرد بتواند احساسات و عواطف انسانها و موجودات دیگر را دریابد و خود را به جای آنها قرار دهد. این همدلی هنگام آفزینش بخشی از سلولهای عصبی ناحیه پیشانی مغز را به نام یاختههای عصبی آیینهای تشکیل میدهد به این معنی که این یاختهها مانند یک آیینه میتوانند عواطف و احساسات موجودات دیگر را به فرد بازتاب دهند.
فدایی در ادامه تصریح کرد: نکته حائز اهمیت این است که در افراد ضد اجتماعی و مجرمان به طور نسبی این یاختههای عصبی کمتر است. البته به این معنا نیست که این افراد به دلیل کمبود این یاختهها مجرم میشوند بلکه عدم استفاده از این ظرفیت عصبی سبب میشود این یاختهها فعال نشود و تداوم پیدا نکند.
به گفته این روانپزشک، هرچه انسانها رفتارهای مبتنی بر انسانیت بیشتری از خود نشان دهند، میزان همدلی آنها نیز بالاتر است.از سوی دیگر هر آنچه رفتارهای مبتنی بر عطوفت و عاطفه را در انسان تحریک و تشویق کند باعث تلطیف بیشتر روحیه انسانها میشود و حتی نسبت به دیگر موجودات زنده نیز رفتار توأم با انسانیت نشان میدهند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آموختن مهربانی با حیوانات وحشی و اهلی سبب تقویت رابطه شایستهتر در کل جامعه میشود و در کاهش جرم و جنایت تاثیرگذار است. همچنین نمایش افراد شاخص که نسبت به جانوران عطوفت نشان میدهند و آوردن نمونههایی از این قبیل در رسانههای گروهی و حتی کتابهای درسی میتواند سهمی در کاهش آسیبهای اجتماعی داشته باشد.