drowning

در این فصل مردم برای تفریح و گردش به سمت رودخانه ها و کنار دریا می روند و تمایل بیشتری به شنا کردن دارند توصیه می کنیم افراد ناآشنا به شنا هرگز در جاهای عمیق آب نروند چون خطر مرگ را برای آن ها به همراه دارد متاسفانه هرسال آمار زیادی از هموطنانمان در اثر غرق شدگی جان خود را از دست میدهند

 در فصل تابستان مردم فرصت بیشتری برای گشت و گذار دارند. در این فصل سال بیش از هر زمان دیگر خطر در جاده و طبیعت مردم ما را تهدید می‌کند. با افزایش حجم سفرهای دریایی در فصل تابستان متعاقب آن احتمال غرق ‌ شدن افرادی که با هدف شناکردن در دریا راهی سفر می‌شوند، افزایش می‌یابد.

در ادامه می نویسد: با وجود اینکه در سال های اخیر اقدامات فراوانی در زمینه آگاه سازی افکار عمومی درباره خطر غرق‌شدگی از سوی رسانه ها انجام شده است، اما همچنان برخی افراد در کشور ما شنا در دریاچه را همچون شنا در استخرها می پندارند. این در حالی است که برای شنا در دریا، دریاچه، رودخانه و سد علاوه بر دانستن فن شنا و داشتن مهارت زیاد، باید ویژگی های آب را نیز شناخت. یکی از این مهارت ها تشخیص جریان شکافنده است که تشخیص زمان تشکیل آن برای افراد عادی دشوار است.

هم اکنون بر اساس بررسی های انجام شده توسط مسئولان در سازمان امداد و نجات کشور ۳۴۰ منطقه آسیب پذیر ساحلی در مازندران وجود دارد که از این تعداد سازمان فقط توانایی پوشش دهی۳۰ نقطه آسیب‌خیز را دارد. متاسفانه تعداد نقاط حادثه‌خیزی که شنا در آن مناطق ممنوع است و مردم هم بیشتر در این مناطق دچار آسیب می‌شوند، زیاد است و امکان ارائه خدمات در همه مناطق وجود ندارد. این در حالی است که تمام نقاط نیاز به وجود ناجیان غریق دارند، اما به دلیل محدودیت های موجود در این امر سازمان های مربوطه فقط از طریق هشدار و توصیه‌های لازم به مردم و اطلاع‌رسانی دقیق، افراد را از شنا در مناطق ممنوعه آگاه می کنند. این در حالی است که تامین امنیت در سواحل شمالی کشور با جذب نیروی نجات غریق امکان‌پذیر است که مسئولیت این امر نیز بر عهده سازمان ورزش و جوانان است.

افزایش ۷.۵ درصدی تلفات غرق‌شدگی
در سال های اخیر از طریق رسانه های مکتوب، رسانه ملی و نصب بیلبوردها در سطح شهرهای ساحلی اقدامات فرهنگی گوناگونی برای اطلاع‌رسانی از خطرات غرق‌شدگی انجام شده است. اما انگار اقدامات فرهنگی انجام شده در این زمینه چندان کافی نیست و باید با فعالیت‌های گسترده و اطلاع رسانی‌های دقیق مردم را نسبت به خطرات شنا در محیط‌های طبیعی کشور آگاه کرد. بر اساس گزارشات مندرج در سایت پزشک قانونی کشور در فرودین و اردبیهشت امسال ۱۲۹ نفر بر اثر غرق‌شدگی در کشور جان خود را از دست دادند که از این تعداد ۱۰۷ نفر مرد و ۲۲ نفر دیگر زن بودند. آمار تلفات غرق‌شدگی در دو ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که آمار تلفات ۱۲۰ نفر بود ۷.۵ درصد رشد داشته است. بر اساس این گزارش در این مدت استان‌های خوزستان با ۲۵، فارس و لرستان هر کدام با ۱۱، اصفهان و خراسان رضوی نیز هر کدام با ۹ فوتی بیشترین آمار تلفات غرق‌شدگی را داشته‌اند. در سایر استان‌ها آمار تلفات کمتر از هشت نفر و عمدتا صفر بوده است. آمار تلفات غرق‌شدگی در دو ماهه اول امسال در استان گیلان هشت و در مازندران چهار نفر بوده است. در این مدت رودخانه‌ها با ۴۸ فوتی بیشترین آمار تلفات غرق‌شدگی را داشته اند. پس از آن استخر با ۲۲، کانال با ۱۲، چاه با ۹ و دریا با هشت فوتی(محدوده خارج از طرح) در رتبه های بعدی آمار غرق‌شدگی قرار می گیرند. آمار تلفات غرق‌شدگی در ماه‌های نخست امسال در دریاچه مصنوعی و سد هشت نفر، دریاچه طبیعی سه نفر و سایر مکان‌ها ۱۹ نفر بوده است.

راه‌اندازی یک‌هزارو۲۰۰پایگاه ثابت و سیار
هر ساله با آغاز فصل تابستان طرح ملی امداد تابستانی برگزار می شود که به این منظور امسال یک هزار و ۲۰۰ پایگاه ثابت و سیار در سراسر کشور در نظر گرفته شده است. این یعنی سه برابر ظرفیت اصلی پایگاه‌ها فعالیت دارند و روزانه چهار هزار امدادگر این پایگاه‌ها به ‌طور ۲۴ ساعته آماده‌ باش هستند. رئیس سازمان امداد و نجات درباره وضعیت امدادرسانی در سواحل با بیان اینکه در بحث درجه‌ بندی امدادگران تنها موضوع آموزش‌ها مطرح نیست، بلکه میزان همکاری مداوم امدادگران هم موردنظر است، گفت: امدادگرانی که ارتباط مستمر با هلال‌احمر ندارند یا در دوره‌های بازآموزی شرکت نمی‌کنند از این فرایند خارج می‌شوند. در واقع، امدادگران درجه‌بندی می‌شوند و در حال حاضر۵۵هزار نیروی درجه‌بندی شده در سازمان امداد و نجات آمادگی کامل برای حضور در عملیات‌ها را دارند. ناصر چرخساز افزود: همواره جمعیت هلال‌احمر به‌عنوان یک سازمان امدادرسان مطرح است و کارهای امدادرسانی مهم‌ترین وظیفه بخش امداد و نجات و مدیریت امداد و سوانح است. به گفته او هرساله اقدامات برای جلوگیری و کاهش آسیب های ناشی از غرق‌شدگی از سوی سازمان هلال احمر انجام می شود. امسال نیز در نوار ساحلی کشور ۲۸ پایگاه امداد وجود دارد که امدادگران با وسایل و تجهیزات مورد نیاز در این پایگاه‌ها مستقر هستند. بر اساس تعریف های ارائه شده مناطقی را که پایگاه امداد در آن فعال هستند نمی توان به عنوان مناطق امن قلمداد کرد، بلکه حضور این پایگاه ها فقط در حد امداد رسانی و کمک رسانی تلقی می شود.

وزارت کشور به داد نجات غریق‌ها برسد
نماینده استان گیلان در مجلس درباره وضعیت ایمنی سواحل و وضعیت فعالیت نجات غریق‌ها می گوید:‌ در ایام تابستان و تعطیلات شهرهای شمالی کشور پذیرای جمعیت انبوهی از مسافران هستند. در برخی نقاط ساحلی شمال کشور پایگاه نجات و غریق فعال است و ناجی ها برای هدایت افراد و پیشگیری از خطرات احتمالی به فعالیت می پردازند. باید دانست که بسیاری از مناطق ساحلی کشور در محدوده محافظت نشده قرار دارند. جبار کوچکی نژاد می افزاید: بسیاری از این مناطق به دلیل اینکه تحت نظارت نیروی انتظامی و سازمان های امداد و نجات کشور نیست به نسبت تعداد ورودی افراد در این مناطق محافظت نشده غیر قابل کنترل است. با بررسی تعداد افراد غرق شده در دریا باید به این نکته توجه داشت که فقط با فرهنگسازی می توان سال به سال تعداد افراد غرق شده در دریاها را کاهش داد. در ضمن غرق‌شدگی به دو صورت اتفاق می افتد؛ یا اینکه فرد برای تفریح و شنا وارد آب می شود یا در اثر عوارض ناشی از سیلاب‌ها اتفاق می افتد. بیشتر غرق‌شدگی ها در کشورهای کم درآمد و متوسط در تالاب‌ها، مرداب‌ها، محیط های باز و مناطقی بدون نظارت مطلوب انجام می شود. همچنین غرق‌شدگی ناشی از سوانح طبیعی نیز از جمله مواردی است که تعداد غرق‌شدگی‌ها را افزایش می دهد. بیشترین غرق‌شدگی ها در کشورهای ثروتمند در استخرها گزارش شده است. بنابراین غرق‌شدگی در تمامی دنیا به عنوان معضل جدی مورد توجه قرار دارد.

به گفته او برای مثال غرق‌شدگی کودکان یکی از مسائل جدی است که به دلایل تحرک بیش از حد کودکان، کنجکاوی آنها و عدم درک صحیح از مخاطراتی که آنها را تهدید می‌کند رخ می دهد و همچنین غرق‌شدگی به دلیل عدم مراقبت و نظارت صحیح والدین از کودکان، زمانی که در آب هستند اتفاق می افتد. بنابراین امکان غرق‌شدگی در هر مکان و زمانی حتی در حوضچه های منازل و وان حمام و حوضچه‌های خانگی نیز وجود دارد. از نظر فصلی بیشترین غرق‌شدگی در کشور از خرداد تا پایان شهریور است و در دیگر ماه‌ها غرق‌شدگی به نسبت تابستان قابل توجه نیست. در تمام دنیا غرق‌شدگی یک مشکل بهداشت عمومی به شمار می رود.

کشورهای توسعه یافته و کشورهایی که دسترسی به آب بیشتری دارند همچون هلند با اقدامات مناسب موجب کاهش غرق‌شدگی شده اند. این نماینده مجلس درباره اقدامات انجام شده برای کاهش میزان غرق‌شدگی در دریاهای کشور می افزاید: هم اکنون در حوزه دریا و پرداخت مصوبات نجات غریق ها اقدامات فراوانی انجام شده است با وجود این، هنوز پرداخت‌ها برای این افراد با تاخیر همراه است. این امر باعث می‌شود تا نیروهای داوطلب نجات غریق این شغل را رها کنند. وزارت کشور باید برای تامین امنیت شغلی این افراد به فکر راه حل اساسی باشد. با اقدام مناسب در این زمینه به نسبت بر میزان غریق نجات ها در سواحل و بالطبع بر امنیت این اماکن افزوده می‌شود. کوچکی نژاد با بیان اینکه اگر مردم آموزش ببینند به نسبت به میزان قابل توجهی از خطرات ناشی از غرق‌شدگی در دریاها کاهش می یابد، تاکید می کند: اغلب افراد حادثه دیده در خارج از نقاط کنترل شده هستند.

در ضمن برای کنترل و مدیریت مناطق محافظت نشده نیز نمی توان اقدامی را لحاظ کرد و فقط با فرهنگسازی، ایجاد دغدغه در بین مردم و افزایش نجات غریق می توان نسبت به کاهش خسارت های احتمالی در این زمینه اقدامات اساسی انجام داد. در سال های اخیر مساله جذب نجات غریق ها و پرداخت مطالبات آنها با حواشی فراوانی همراه بود. کوچکی نژاد در این زمینه می گوید: با توجه به حساسیت این شغل انتظار می‌رود پرداخت‌های آنها نیز در زمان مربوطه انجام گیرد. هر گونه تاخیر در پرداخت‌ها برای این قشر چندان قابل قبول نیست، چون برای این صنف متولی وجود ندارد به نسبت انتظار می رود وزارت کشور در این زمینه وارد عمل شده و هر چه سریع تر مشکلات را حل و فصل کند.

روزنامه آرمان