محققان اعلام کردند علایمی مشابه با دیابت نوع 2 را در Cavefishیا ماهی غارزی یافته اند که می تواند برای درمان این بیماری در آینده رهگشا باشد. این نوع از ماهی ها درغارهای تاریک زندگی می کنند و مقادیر زیادی چربی در بدن خود ذخیره می نمایند با این وجود به نظر نمی رسد هیچ گونه مشکلی در سلامت آنها بوجود آید.
نویسنده ی ارشد این تحقیق دکتر نیکلاس روهنر از موسسه ی تحقیقات پزشکی Stowersو همکارانش به مطالعه ی گونه ی مکزیکی این ماهی بنام Astyanax mexicanusپرداختند.
او می گوید: ما دریافتیم که ماهی استواناکس دارای مقادیر بسیار زیادی چربی در بدن خود است، این نوع ماهی به گرسنگی بسیارمقاوم است و دارای علایمی مشابه با بیماری دیابت و بیماری کبد چرب غیر الکلی در انسان است.
با این حال، این ماهی همچنان سلامت است و هیچ مشکلی در سلامتی او مشاهده نمی شود، بنظر می رسد کشف مکانیسمهای مولکولی و ژنتیکی مسئول این سازگاری می تواند به ما در درمان بیماری دیابت و کبد چرب غیرالکلی کمک کند.
محققان در حال بررسی متابولیسم این ماهی برای کشف چگونگی مقاومت بالای آن در برابر گرسنگی هستند، این نوع از ماهیها یک بار در سال هنگامیکه جریان آب مواد غذایی را در دسترس آنها قرار می دهد، غذا می خورند. پس از خوردن غذا چربی موجود در بدن آنها بطور چشمگیری افزایش می یابد و برای باقیمانده ی سال انرژی بدن آنها از این چربی تأمین می شود تا دوباره به غذا دسترسی یابند و غذا بخورند.
همچنین مقدار قندخون این ماهی پس ازخوردن غذا افزایش می یابد وهنگامیکه غذا در دسترس نیست افت می کند، الگوی قندخون این نوع ماهی بسیار مشابه با الگوی قند خون افراد مبتلا به دیابت است که تحت درمان قرار نگرفته اند.
دکتر Rohnerمی گوید: ما تصور می کنیم این نوع ماهی مانند حیوانات دارای خواب زمستانی برای ذخیره ی چربی اضافه در بدن خود، به انسولین مقاوم می تا بتواند چربی اضافه را در زمستان مصرف کند این بخش از استراتژی برای ذخیره نمودن میزان بالایی از چربی در بدن است، به این ترتیب می تواند در برابر گرسنگی در دوره های زمانی طولانی مقاومت کند.
ماهیهای آستواناکسبه طور مداوم به انسولین مقاومت هستند و این باعث می شود که آنها بتوانند مقادیر زیادی چربی را در بدن خود ذخیره کنند. اما برای حفظ سلامت خود با وجود ذخیره ی بالایی از چربی باید مکانیسم های جبرانی دیگری داشته باشند.
دکتر روهنر معتقد است این یافته ها می تواند به کشف راه جدیدی برای درمان دیابت نوع 2 کمک کند، او می گوید: این یک رویکرد جدید و در حال ظهور با هدف تلاش برای استفاده از تنوع طبیعی بعنوان راهی جایگزین برای کشف مسیرهای مولکولی جدید است که ممکن است در سایر مطالعات به آن توجه نشده باشد. ما می توانیم با بررسی ژن ها و مسیرهای متابولیکی که ماهی غارزی برای حفظ سلامت خود بکار می گیرد به سرنخ هایی برای کشف یک استراتژی جدید و منحصر به فرد تکاملی دست یابیم، موضوعی که پیش از این کشف نشده است. با شناسایی ژنها و مسیرهای مربوطه محققان به طور بالقوه می توانند داروهایی را برای کمک به بیماران ابداع کنند.
در مطالعات پیشین همین گروه از محققان مشخص گردید هنگامیکه ماهی غارزی بصورت روزانه تغذیه می شود، مقدار چربی ذخیره شده ی خود را 10 برابر بیشتر از ماهی های ساکن در آب ها افزایش می دهد. آخرین یافته ها در این زمینه در کنفرانس Allied Geneticsیا TAGCکه به میزبانی انجمن ژنتیک آمریکا برگزار شده است، ارائه گردید.
منبع : diabetestma.org