7

آیا تابحال برای شما پیش آمده است که گاهی مسئله ای قلب شما را به شدت آزرده کند؟ در این حالت از اصطلاح “دلم شکست” استفاده می کنید. دل شکستگی به حالتی گفته می شود که فرد دچار موجی از اندوه و ناراحتی شود همچنین حالتی عصبانی و درمانده به خود گیرد. اگر شما این احسا ها را در خود دارید نگران نباشید. بسیاری از افراد در سنین خاص به این مسئله دچار می شوند.

و اما ماجرای قلب شكسته!

علت های زیادی ممكن است باعث دل شكستگی شوند. گاهی یك رابطه عاطفی از بین می رود. گاهی چیزی را بسیار زیاد دوست داریم و به آن نمی رسیم. گاهی مرگ عزیزی، این حالت را به وجود می آورد. اگرچه علل آن گوناگون است اما حس از دست دادن یكسان است.

چه یك مورد واقعی از دست رفته باشد، چه یك آرزو به دست نیامده باشد و معمولا بیشتر آدم ها دل شكستگی را به صورت حس سنگینی، تهی شدن و غم توصیف می كنند.

با این حس تلخ چه كنم؟

معمولا وقتی نوجوان با چنین حسی روبه رو می شود، فكر می كند هیچ كس در دنیا، چنین حسی نداشته و او تنها كسی است كه به این مصیبت دچار شده است! اما واقعیت، این نیست و همه آدم ها در زندگی خود احساس دل شكستگی را تجربه كرده اند.

برای اینكه درد و رنج این حس را كاهش دهید راه هایی وجود دارد. نگران نباشید، در سنین نوجوانی و جوانی، چنین مواردی زیاد اتفاق می افتند. فقط باید بتوانید بدون ایجاد مشكلات جدید از آن، بگذرید.

احساساتتان را بیان كنید:

بعضی افراد در این شرایط ترجیح می دهند احساساتشان را با یك فرد مورد اطمینان در میان بگذارند. حتی گریستن روی شانه های یك دوست خوب یا اعضای خانواده، به انسان آرامش می دهد.

بعضی دیگر معتقدند موضوع را رها كرده و به دنبال كاری لذت بخش بروند؛ تماشای فیلم، رفتن به كنسرت، شنا كردن و كارهایی كه موضوع آن دل شكستگی را از ذهنشان دور كند.

یكی از بهترین روش ها، پیداكردن فرد معتمدی است كه با شما همدردی كند و شنونده خوب و عاقلی باشد. این روش برای بیشتر پسرها قابل قبول نیست اما بهتر است كم كم آن را امتحان و نتیجه آرامش بخش آن را حس كنند. اتفاقاً در این موارد اگر با خواهر بزرگ تر، خاله، عمه و یا یكی از خانم های خانواده صحبت كنند بهتر است.

خوبی ها را به یاد آورید:

این موضوع واقعا مهم است. گاهی آدم های دل شكسته به دلیل اتفاقی كه افتاده خودشان را سرزنش می كنند. احساس ناراحتی شدید به خصوص در نوجوان های دل شكسته، باعث سرشكستگی شدید شده و حتی بعضی از آنها به قدری خود را مقصر می پندارند كه عذاب و ناراحتی را حق خودشان می دانند.

اگر شما نوجوان عزیز هم چنین تجربه ای داشته اید چنین كاری نكنید و سرزنش كردن خودتان را درهمان ابتدا متوقف كنید. كارآیی های خوب خودتان را به یاد بیاورید، خوبی ها و مهارت های خودتان را فراموش نكرده و اتفاقا آنها را مرور كنید. باز هم در این مواقع، یك مشاور خوب به شما كمك می كند تا خوبی هایتان را به یاد آورید.

مراقب خودتان باشید:

قلبی شكسته، پر از استرس است بنابراین نگذارید این تنش شدید به سایر اعضای بدنتان هم آسیب برساند. خواب كافی، غذای سالم و ورزش منظم، استرس و افسردگی را كم كرده و اعتماد به نفس تان را تقویت می كند.

از گریستن نترسید:

گذراندن چنین مشكلی واقعا سخت است و اگر از شر عواطف خام و ناراحت كننده خلاص شوید، كار بزرگی انجام داد ه اید. باز هم این كار یعنی گرم كردن و آرام گرفتن، برای پسرها سخت تر است اما گریستن در خلوت و تنهایی اصلا شرم آور نیست. قرار نیست كسی شما را ببیند. محلی ساكت را پیدا كرده و كمی گریه كنید تا آرام بگیرید.

كارهای لذت بخش انجام دهید:

این كارها برای هركس اختصاصی است. تماشای فیلم، رفتن به كنسرت، شوخی كردن و ورزش، كارهایی است كه احساسات منفی را از شما دورمی كندد

سرتان را شلوغ نگه دارید:

البته این كار در شرایط غم و اندوه مشكل است اما واقعا به شما كمك می كند. تغییر دكوراسیون اتاق تان و یا شروع كردن یك كار و سرگرمی جدید، حسابی مشغولتان می كند. این كار به این معنا نیست كه نباید به آنچه اتفاق افتاده فكر كنید. در ذهنتان روی موضعی كار كنید و اتفاقا با این كار، فرآیند ترمیم در شما شروع می شود. مشغول شدن به یك كار باعث می شود روی سایر مسائل هم تمركز كنید تا با ذهنی باز وارد حل و فصل موضوع اصلی شوید.

به خودتان فرصت بدهید:

از بین رفتن غم و اندوه به زمان احتیاج دارد. همه آدم ها و به خصوص نوجوانان، با آن روحیه حساس شان فكر می كنند دیگر هیچ وقت به شرایط عادی برنمی گردند اما روحیه آدمیزاد بسیار عجیب و باورنكردنی است و تقریبا همیشه قلب شكسته به مرور زمان التیام پیدا می كند اما این كار چه مدت طول می كشد؟

این مورد به علت دل شكستگی، نوع برخورد شما با موضوع و سرعت التیام و برگشت شما به زندگی طبیعی بستگی دارد. گاهی چند روز و گاهی چند هفته طول می كشد و در بعضی موارد ما ه ها وقت لازم است تا همه چیز حالت عادی پیدا كندد.

متاسفانه، بدترین كار این است كه در این شرایط به مواردی مثل مواد مخدر یا سیگار پناه ببرید چون از چاله به چاه می افتید و زندگی تان را به نابودی می كشید. یك راهكار غلط دیگر، عصبانیت شدید و آزار رساندن به خود و دیگران است.

چنین افرادی از واقعیت فرار می كنند اما این حس كاملا موقتی است. در اصل، درد آنها التیام پیدا نكرده و فقط روی آن سرپوش گذاشته می شود. تمام احساسات این آدم ها در درونشان می ماند و دوره غم و اندوه شان را طولانی تر می كند. اگر غم و اندوه برای مدتی طولانی مدت باقی بماند، شاید حمایت بیشتری لازم باشد.

اگر افسردگی بیش از چند هفته طول كشید، شاید صحبت با یك مشاور روان درمان گر لازم باشد. البته نقش والدین در برقراری رابطه صحیح با نوجوان و حمایت او در این شرایط از همیشه پررنگ تر و مهم تر جلوه می كند.