همانطور که استفاده از سویا در موادغذایی بسیار مفید وتاثیرگذار است به همان اندازه نیز زیاده روی در استفاده از این ماده خوراکی می تواند مضر و خطرساز باشد و عوارض جانبی زیادی برای افراد مصرف کننده به همراه داشته باشد
امروزه مصرف سویا در خوراکیهای گوناگون به شکل گستردهای رواج پیدا کرده، اما همواره از فواید آن در رسانهها صحبت شده است.
در گفتوگویی که با سروش نیکنامیان، متخصص بیوشیمی داشتیم به بخشی از مضراتی که سویا به بدن وارد میکند، اشاراتی کردهایم که در ادامه میخوانید.
بروز رفتارهای خشن با مصرف سویا
مصرف سویا فعالیت استروژن یا همان هورمونی که میزان بالای آن تأثیر منفی بر سلولهای جنسی مردان دارد را افزایش میدهد.
به گفته این متخصص، سویا سبب ناباروری در مردان میشود و افرادی که میزان سویای بیشتری مصرف کردهاند، اسپرم کمتری نسبت به کسانی دارند که سویا نخوردهاند، مصرف فراوان سویا در مردان سبب تأثیر منفی بر رفتار اجتماعی آنان و بروز رفتارهای خشن میشود، در پسران نیز ریسک ایجاد سرطان بیضه را در بزرگسالی افزایش میدهد؛ این ماده غذایی حاوی مقادیر زیادی مواد ضدمغذی از جمله مهارکنندههای آنزیمی هستند که با اتصال به تریپسین و سایر آنزیمها از عملکرد و جذب پروتئین جلوگیری میکنند. در مطالعات حیوانی، رژیمهای غنی از مهارکنندههای تریپسین سبب ایجاد و حاد شدن مشکلات پانکراس و سرطان لوزالمعده میشود.
عملکرد شیرخشکهای حاوی سویا
نیکنامیان با اشاره به اینکه، مطالعات متعدد حاکی از تأثیر سویا در اختلال عملکرد تیروئید و اختلال جذب ید است، میافزاید: «سویا حاوی هماگلوتینین است، مادهای که سبب تشکیل لخته خون و چسبیدن گلبولهای قرمز به یکدیگر میشود که نه تنها مشکلات قلبی -عروقی میآفریند بلکه سبب کاهش اکسیژنرسانی به بافتها میشود، گفتنی است ترکیبات موجود در سویا میتواند سبب ایجاد اختلالات داخلی در کودکان و زنان شود، مطالعات متعدد نشان داده است که در نوزادانی که شیرخشک حاوی سویا دریافت کردهاند نسبت به آنهایی که با شیرخشک معمولی تغذیه شدهاند، بلوغ زودرس بیشتر اتفاق میافتد، زیرا غلظت بالای فیتواستروژنهای سویا سبب میشود که سطح هورمونی در کودکان همانند بالغان شود.»
به گفته او، نوزادانی که فرمولای سویا مصرف کردهاند، دو برابر بیشتر از سایر کودکان، مبتلا به دیابت نوع یک میشوند، شیرخشک حاوی سویا علاوه بر تأثیرات منفی هورمونی، هزار برابر بیشتر از فرمولای معمولی، آلومینیوم دارد؛ میزان بالای آلومینیوم در خون از عوامل ایجاد انواع سرطان، بیماریهای سیستم عصبی و نارسایی کلیه به شمار میرود.
این متخصص بیوشیمی توصیه میکند: کمتر از غذاهای حاوی سویا استفاده کنید، زیرا این غذاها، میزان نیاز بدن به ویتامین (د) را افزایش میدهد و میتوان گفت از دلایل همه گیرشدن کمبود این ویتامین مهم که کنترل عملکرد مناسب بیشتر ژنهای بدن را در اختیار دارد، مصرف این ماده ضد مغذی است، لازم به ذکر است در سویا مادهای وجود دارد که سبب اختلال در جذب مواد معدنی مورد نیاز بدن میشود؛ از جمله این مواد میتوان کلسیم، منیزیم، مس و روی که موجب بیماری پوکی استخوان، بیماریهای سیستم ایمنی و سرطان سینه در زنان میشود، را نام برد.
روزنامه ایران