بلوغ، دوران فوق العاده عجیبی میباشد. عاشق میشویم درس نمیخوانیم فکر های باور نکردی در نظر داریم و در آخر جوش میزنیم. جوش از آن دسته موارد جدا نشدنی از بلوغ است که تا چند سال روی صورت جوانان باقی میماند. ولی به نظر شما تنها دلیل جوش بلوغ است؟ اگر فکر میکنید جواب این سوال منفیست ولی دلایل دیگر ایجاد آکنه را نمیدانید، در ادامه مطلب این دلایل را توضیح داده ایم.
جوش صورت زمانی ظاهر می شود که با فرارسیدن بلوغ، غده های چربی فعال شوند، و غدد آدرنال، هورمون های مردانه( هم در پسران و هم در دختران ) ترشح کنند. این هورمون ها می توانند غدد چربی را تحریک کنند. بدن ماده ای طبیعی به نام چربی تولید می کند که باعث نرمی پوست می شود و از پوست محافظت می کند. خیلی از اوقات شرایطی پیش می آید که سلول های سطحی پوست جلوی باز شدن غدد چربی را می گیرند. در نتیجه چربی در زیر پوست جمع می شود.
بر روی پوست همه، باکتری هایی وجود دارند که در حالت عادی، هیچ مشکلی را پیش نمی آورند. اما این چربی جمع شده در زیر پوست، باکتری های روی پوست را تحریک می کند. تحریک این باکتری ها، سبب می شود که زیاد شوند و تکثیر پیدا کندد و این مسئله باعث التهاب در اطراف آن بافت می گردد.
اگر التهاب، نزدیک پوست رخ دهد، ضایعه ی بسیار کوچکی در پوست شما ایجاد می شود که پوستول نامیده می شود. اگر این التهاب مقداری عمیق تر باشد، پاپول( همان جوش ) ظاهر می شود. اگر التهاب از این هم عمیق تر باشد، کیست تشکیل می شود. جوش سرسفید وقتی ایجاد می شود که چربی به سطح پوست راه پیدا کند. جوش سرسیاه وقتی شکل می گیرد که چربی در معرض هوا قرار بگیرد و با اکیژن هوا واکنش دهد. در این حالت به اصلاح می گوییم که چربی اکسیده شده است. در این زمان است که رنگ سفید رو به تیرگی می رود و مشکی می شود.
دلیل به وجود آمدن جوش صورت چیست؟
- وراثت: به جز کسانی که مبتلا جوش صورت بسیار شدید هستند، دیگران درست مثل پدر و مادرشان با مشکل خاصی روبرو نخواهند شد. البته باید به این مسئله هم توجه داشت که همه در طول عمرشان با جوش صورت مواجه می شوند.
- غذا: در تمام جهان، پدر ها و مادر ها نوجوان هایشان را از خوردن خوراکی های کم ارزش غذایی و فست فود ها مثل پیترا و شکلات و غذاهای خیلی چرب و سرخ کرده منع می نمایند. این خواکی ها علاوه بر این که برای سلامتی انسان مناسب نیستند، برای بروز و حتی شدید شدن جوش صورت بسیار مناسب اند! پژوهش ها بیان می کند که لبنیات و خوراکی هایی که قند زیادی دارند، می توانند باعث جوش صورت شوند.
- کثیفی: باید توجه داشت که پوست بعضی از افراد چرب تر است و مراقبت و شستشوی بیشتری نیاز دارد.( همان طور که در بالا گفته شد، جوش های سرسیاه نتیجه ی اکسید شدن اکسیژن و چربی هستند و ربطی به رعایت نکردن بهداشت ندارند. ) عرق باعث ایجاد جوش صورت نمی شود. پس فکر نکنید که بعد از ورزش کردن با دوش گرفتن سریع می توانید جلوی جوش را با پیشگیری از مسدود شدن منافذ پوست، بگیرید.
- هورمون ها: جوش صورت در خیلی از خانم ها دوره ای است با با هورمون های زنانه ارتباط دارد. به همین خاطر است که بعضی از قرص های ضد بارداری به بهبود جوش صورت کمک می کنند.
- لوازم آرایشی و بهداشتی: خیلی از لوازم آرایشی و لوازم بهداشتی، با برند های مختلف باعث مسدود شدن منافذ و ایجاد جوش صورت نمی شوند. این لوازم آرایشی و بهداشتی مناسب در گروه با پایه ی آبی water-based یا یا بدون چربی یا همان oil-free قرار می گیرند وجهت جلوگیری از جوش صورت بسیار بهترند.
در بعضی از افراد، این عوامل می توانند به تشکیل جوش صورت کمک نمایند:
- فشار: در بعضی از کسانی که مبتلا به جوش صورت هستند، فشار آوردن کلاه، مثل تسمه ی چانه ی کلاه ایمنی و یا کلاه های اسب سواری و یا قسمت پیشانی کلاه های آفتاب گیر و… ، یقه ی لباس و سایر مواردی مثل این مثال ها، باعث شدید شدن جوش ها می شوند.
- داروها: ممکن است مصرف بعضی از داروها موجب ایجاد و یا شدید شدن جوش صورت بشوند. مثل داروهای حاوی، برمید ها، یدید ها یا داروهای استروئیدی خوراکی و تزریقی( یا پردنیزونی تجویز شده توسط پزشک و یا مکمل های استروئیدی که بدنساز ها و ورزشکار ها استفاده می کنند. ) اما خیلی از جوش ها به علت مصرف دارو ایجاد نمی شوند.
- شغل: بعضی از شغل ها، که با روغن ها سر و کار دارند می توانند باعث ایجاد جوش شوند. مثلا قرار گرفتن در معرض روغن های صنعتی می تواند جوش را به ارمغان آورد.