liver

از عارضه کبد چرب و تاثیرات منفی آن چه میزان اطلاع دارید این بیماری در چه افرادی پدید می آید چگونه می توانیم مانع ابتلا به این عارضه شویم چه توصیه هایی در این زمینه می توانیم به مبتلایان بدهیم رژیم های غذایی و ورزش می تواند کبد چرب غیرالکلی را درمان کند؟

کبدچرب بیماری ای است که در آن مقادیر زیادی چربی در سلول های کبد جمع می شود. هرچند مصرف الکل یکی از عوامل بسیار شایع ابتلا به کبد چرب است، اما نوع دیگری کبدچرب به نام کبدچرب غیرالکلی نیز وجود دارد. در این مقاله راستینه قصد ارائه راهکارهایی برای درمان کبدچرب غیرالکلی با رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی داریم.

وظیفه کبد بررسی هر غذایی که می‌خوریم و هر نوشیدنی که می‌نوشیم برای تصفیه مواد خطرناک است. اگر میزان زیادی چربی در کبد وجود داشته باشد، این فرآیند دچار مشکل می‌شود. کبد چرب غیرالکلی می تواند باعث بیماری های کبدی، سیروز کبدی، نارسایی کبدی، خونریزی از دستگاه گوارش و سرطان کبد شود.

کبد چرب بیماری معمولی است و 10 تا 20 درصد افراد در ابالات متحده دچار این بیماری می‌باشند. اکثر موارد کبد چرب در سنین بین 50 تا 60 سال تشخیص داده می‌شود. زمانیکه کبد چرب بدلیل سایر مشکلات رخ می‌دهد، خطرناک بوده و باید به موقع برای درمان اقدام کرد.

درمان کبد چرب غیرالکلی شامل تغییر در سبک زندگی (ورزش، کاهش وزن و رژیم غذایی)، درمان دارویی، مصرف مکمل ها، مصرف اسیدهای چرب امگا 3 ، جراحی و پیوند کبد می باشد.

کاهش وزن و ورزش برای درمان کبدچرب

کاهش وزن و ورزش یکی از امیدبخش ترین درمان ها برای کبد چرب غیر الکلی می باشد. نیازی به مقادیر زیاد کاهش وزن برای کاهش در چربی کبد نمی باشد و بعضی از اوقات کاهش 10 درصد وزن برای درمان کافی می باشد. ورزش شدید و جدی باعث کاهش چربی و التهاب کبد می شود. تاکنون و برطبق تحقیقات انجام شده، بهترین درمان تئوریکی کبدچرب غیرالکلی کاهش وزن و ورزش بوده که متاسفانه فقط گروه کمی از بیماران آن را انتخاب می نمایند.

رژیم غذایی و کبد چرب

تحقیقات انجام شده نشان می دهند که مصرف شکر و قند باعث جمع شدن چربی در کبد می شود. همچنین افرادیکه از نظر ژنتیکی مستعد کبد چرب هستند، در خطر بیشتری نسبت به مصرف شکر و کربوهیدرات و تبدیل قند به چربی در بدنشان می باشند.

یکی از اولین توصیه های متخصص تغذیه به افرادیکه کبدچرب  دارند، حذف نوشیدنی های حاوی قند از رژیم غذایی شان می باشد. البته متخصصان معتقداند افراد مبتلا به کبدچرب همه انواع چربی را در مقادیر زیاد مصرف می نمایند.

اغلب به بیماران توصیه می شود که از غذاهای آماده خودداری نمایند، چرا که این غذاها در مقادیر زیاد و به آسانی فراهم بوده و اغلب فاقد میزان کمی فیبر می باشند. تحقیقات مقدماتی نشان می دهد که بیماران مبتلا به کبد چرب به رژیم غذایی مدیترانه ای که حاوی مقادیر زیادی از انواع مغزها، روغن زیتون، مرغ و ماهی است، بهتر جواب می دهند.

یک مشاهده، بدون دلیل نشان می دهد که افرادیکه در روز دو فنجان قهوه مصرف می کنند، کبدشان کم تر از بقیه دچار زخم (اسکار یا فیبروز) می شود. این تاثیر قهوه در هپاتیت C و کبدچرب الکلی نیز موجود می باشد.

درمان کبد چرب با طب جایگزین

هرچند اثر هیچ یک از روش های طب جایگزین برای درمان کبد چرب اثبات نشده‌اند، اما ترکیبات طبیعی می‌توانند در درمان کبد چرب مفید باشند، یکی از این مکمل ها شامل:

  • ویتامین E. از نظر تئوری ویتامین ای و سایر انواع ویتامین های آنتی اکسیدان می توانند به سلامت کبد کمک نمایند. از آنجا که ویتامین e می‌تواند خطراتی از جمله افزایش خطر مرگ در مردان و یاافزایش خطر سرطان پروستات دارد، برای مصرف این ویتامین و میزان مصرف آن بایستی با پزشک مشورت نمایید.

پیشگیری از ابتلا به کبد چرب

برای کاهش خطر ابتلا به کبد چرب رعایت موارد زیر موثر می‌باشند.

  • رژیم غذایی سالم – یک رژیم غذایی سالم حاوی میوه، سبزیجات، غلات کامل و چربی های سالم می‌تواند خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش دهد.
  • حفظ وزن سالم و تناسب اندام – اگر شما چاق هستید و یا اضافه وزن دارید کاهش وزن به ما کمک می‌نماید. اگر وزن مناسبی دارید برای حفظ وزن و تناسب اندام خود و جلوگیری از چاقی اقدام نمایید.
  • ورزش و تمرین – ورزش در بیشتر روز های هفته کمک کننده است، البته اگر مدتهاست ورزش نکرده‌اید، پیش از ورزش با پزشک مشورت نمایید/