چای یکی از منابع مهم کافئین به شمار می رود بهتر است از زیاده روی در نوشیدن چای خودداری کنید این نوشیدنی تاثیرات مضری بر بدن میگذارد تعادل را در استفاده از انواع نوشیدنی ها رعایت کنید تا دچار عارضه های مختلف گوارشی نشوید
کافئین به صورت محرک عمل میکند و بر سیستم عصبی تأثیر میگذارد. عمل تحریکآمیز بسیار ملایم کافئین کمک به جلوگیری از احساس خستگی میکند.
کافئین در نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای، شکلات و داروها وجود دارد، البته بیشترین کافئین مصرفی اختصاص به نوع چای و قهوه دارد.
چای یک مدر ضعیف است، نوشیدن چای و قهوه تولید ادرار را تحریک و افزایش میدهد. مقدار کم تا متوسط کافئین (به عبارتی ۲۰ تا ۲۰۰ میلیگرم) میتواند در انسان یک نمودار ذهنی ایجاد نماید که عموما به عنوان فرحبخش شناخته میشود. این مقدار از کافئین موجب کاهش میزان احساس خوابآلودگی یا خستگی میگردد.
مصرف یک فنجان قهوه ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیگرم کافئین و یک فنجان چای حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیگرم کافئین دارد.
کافئین در مقادیر کم میتواند به عنوان یک تقویتکننده مثبت عمل کند. یعنی حدود ۱۰۰ میلیگرم کافئین میتواند در انسان حالت سرخوشی خفیفی ایجاد کند. در حالی که مصرف حدود ۳۰۰ میلیگرم آن نه تنها به عنوان تقویتکننده مثبت عمل نمیکند بلکه میتواند موجب افزایش اضطراب و ناراحتی خفیف شود.
معمولاً وقتی کافئین مصرفی بالای ۲۵۰ میلیگرم باشد و یکسری علائمی مانند عصبانیت، بیقراری، صورت قرمز و اختلال معدهای رودهای هم وجود داشته باشد دلیل بر مسمومیت است.
البته کافئین یک نیمه عمر نسبتا کوتاه داشته (حدود ۳ تا ۶ ساعت)، بنابراین مسمومیت با آن به طور سریع رفع میگردد و عواقب مهمی به جا نخواهد گذاشت.
افرادی که نشانه های اضطراب, بی نظمی قلبی,التهاب مری, بی خوابی دارند و همچنین خانمهایی که بیماری به نام فیبرکیستیک پستان دارند باید مصرف کافئین را کاهش داده یا قطع کنند.
ترک کردن قهوه و چای
افرادی که به مقدار زیاد چای و قهوه مصرف میکنند در صورتی که تصمیم دارند آن را ترک کنند، نباید در ایامی باشد که کارهای مهم انجام میدهند مثلاً برای دانشجویان نباید در فصل امتحانات باشد علت این توصیه آن است که در بعضی افراد که اقدام به ترک میکنند ممکن است یکسری ناراحتی مانند سردرد و خستگی، اضطراب و تحریکپذیری ایجاد شود.
نکته مهم این است که مصرفکنندگان باید به صورت تدریجی مصرف محصولات حاوی کافئین را کنار بگذارند.