کسانیکه بیماری دیابت دارند از این می ترسند که مبادا پایشان قطع شوند ویا کور شوند ولی بیشترین صدمه بیماری دیابت برروی مغز و قلب انسان است کسی که دیابتی است مغز و قلبش از کار می افتد و باید عارضه های دیابت را جدی بگیرند و مرتب برای کنترل قند خون مراجعه کنند که از عارضه های آن در امان باشند
حدود 65 درصد بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، در اثر سکته قلبی یا مغزی از بین میروند. هنگامی که دیابت در فردی تشخیص داده میشود، احتمالاً حدود 10 سال پیش از آن، نشانههای پیشدیابتی را داشته است. به هر حال پس از ابتلا به دیابت نوع دو، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی بسیار زیاد است و معمولاً پس از گذشت ده سال از ابتلا به بیماری دیابت، اولین نشانههای بیماری قلبی ظاهر میشود.اغلب بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ، با چالش بزرگی روبرو هستند، زیرا معمولاً علاوه بر مشکل متابولیسم گلوکز، مشکلاتی مربوط به کلسترول، فشارخون بالا و اضافه وزن نیز دارند.
1. قندخونتان را کنترل کنید. اگر برای کنترل قندخونتان دارو تجویز شده است، حتماً آن را مصرف کنید. برای اطمنیان از سطح قندخون، حداقل سالی دوبار تست هموگلوبین AC1 را انجام دهید. در این تست میزان گلوکز متصل به گلبولهای قرمز خون مشخص میشود، که یکی از نشانههای کنترل قند خون در سه ماه گذشته است (میزان آن باید کمتر از 7درصد باشد). برای اطمنیان بیشتر میتوانید میزان قندخون روزانه را با دستگاه خانگی کنترل قندخون بسنجید (عدد آن پیش از صرف غذا باید بین 90 تا mg/dL130 و یک تا دو ساعت پس از صرف غذا کمتر از mg/dL180 باشد.)
2. روزی 30 دقیقه فعالیت بدنی انجام دهید. حداقل 30 دقیقه در هر روز فعالیت بدنی داشته باشید. مثلاً نیم ساعت پیادهروی کنید یا بعد از هر وعدهی غذایی، 10 دقیقه پیاده روی کنید. برای بالارفتن از آسانسور استفاده نکنید و از پلهها بالا بروید. سعی کنید برای خرید بدون اتومبیل به بازار بروید یا حداقل آن را دورتر از محل خرید پارک کنید.
3. غذاهای سالم بخورید. نانی که از غلات کامل تهیه شده مصرف کنید . حبوبات، میوه و سبزی بخورید و غذاهای حاوی کلسترول و چربی اشباع را از رژیم غذاییتان حذف نمایید.
4. فشار خونتان را اندازهگیری کنید. به طور منظم فشارخونتان را اندازهگیری کنید. عدد آن باید کمتر از 80/130 باشد. بهتر است دستگاه اندازهگیری فشار خون در منزل داشته باشید.
5. اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را کم کنید. با استفاده از رژیم غذایی علمی وزنتان را کاهش دهید. رژیم غذایی باید در عین اینکه تمام مواد مورد نیاز بدن را تامین میکند، قند خون را نیز در سطح مجاز حفظ کند.
6. سیگار نکشید. اگر سیگار میکشید، سعی کنید این عادت را کنار بگذارید. اگر موفق نشدید، ناامید نشوید و تصورنکنید قادر به ترک سیگار نیستید. روشهای بسیاری برای ترک سیگار وجود دارد، اما باید بارها و بارها آنها را بکار بندید تا سرانجام موفق شوید.
7. کلسترول خونتان را اندازهگیری کنید. حداقل سالی یکبار آزمایش کلسترول خون انجام دهید.
8. در مورد استفادهی روزانه از قرص آسپرین با پزشکتان مشورت کنید. استفاده دوز پایینی از آسپرین، خطر حمله قلبی و مغزی را تا اندازهای کاهش میدهد. البته استفاده از آسپرین برای همه مناسب نیست، پس بهتر است پیش از استفاده از آن با پزشکتان مشورت کنید.