کیست تخمدان ترس ندارد درست است که یکی از بیماریهایی است که خانمهای بسیاری را مبتلا میکند , ولی خانمها با شنیدن نام این بیماری دچار خوف و هراس می شوند وحتی نمی توانند به این بیماری فکر کنند چه برسد به اینکه به این بیماری مبتلا شوند. اگر خانمی دچار این بیماری شده باشد از پزشک می پرسد چه مدت دیگر از این دنیا می روم؟ یا رادیو تراپی و شیمی درمانی از چه زمانی باید شروع شود ,و اگر دختران را به این بیماری مبتلا شوند آنها نیز فکر میکنند که برای همیشه باید قید بچه را بزنند امروز در این باره بیشتر بحث میکنیم
اگر از پزشك متخصصتان پرسیدید كیست تخمدان دقیقا چیست و او از ارائه توضیحی دقیق در این زمینه طفره رفت،دلخور نشوید چون اغلب پزشكان متخصص معتقدند سوژه كیست تخمدان آنقدر وسیع و متنوع است كه معمولا نمیشود آن را در قالب چند مقاله علمی خلاصه كرد تا چه رسد به جوابی قانعكننده و كوتاه برای ارائه به بیمار،به همین علت است كه پزشكان معمولا پاسخی كوتاه به بیماران ارائه میدهند كه: «كیست تخمدان ساختمانهای كیسه در داخل تخمدان هستند كه همیشه داخل آنها از مایع پر شده است.»
تقریبا تعداد ناچیزی از زنانی كه كیست تخمدان در آنها تشخیص داده میشوند به خاطر این عارضه به پزشك مراجعه كردهاند و بیشتر آنها كسانی هستند كه بر حسب اتفاق نتیجه سونوگرافی خود را كه به دلیلی دیگر بجز كیست گرفته شده،به پزشك نشان دادهاند و كیست در آنان دیده شده كه علت اصلی آن بیعلامت بودن این عارضه در بیشتر موارد است.
با این حال كیست هم گاهی اوقات علائمی دارد مثل احساس ورم در شكم و فشار در قسمتهای زیرین آن، خونریزیهای غیرطبیعی رحمی به واسطه ترشح هورمون از كیست و دردهای حاد شكمی در مواردی كه كیست پاره میشود.اما اگر هیچ یك از این علائم را هم نداشته باشید، نمیتوانید از نداشتن كیست تخمدان مطمئن شوید و بهترین وسیله برای تشخیص آن سونوگرافی است.
به گفته دكتر آقاییاقدم، متخصص زنان، زایمان و نازایی، كیستها مربوط به سن خاصی نیستند،با شروع سن باروری احتمال به وجود آمدن آنها بالا میرود.با این حال در سنین 20 تا 42 سالگی بیشتر دیده میشوند.وی با تقسیمبندی كیستها به دو گروه ساده و مركب میگوید:كیستهای ساده معمولا خوشخیم هستند و كیستهای غیرساده ممكن است بدخیم باشند كه در این صورت برای معالجه آنها باید به پزشك متخصص زنان مراجعه كرد.
آقاییاقدم میافزاید: كیستها براساس نوع درمان نیز به سه گروه قابل تقسیم هستند كه عبارتند از: كیستهایی كه خود به خود درمان میشوند و كیستهایی كه یا با درمان دارویی برطرف میشوند یا در صورت زیادی بزرگ بودن، پیچش و خونریزی،باید به تیغ جراحی سپرده شوند.
این متخصص زنان،زایمان و نازایی میافزاید:قرصهای ضدبارداری هم میتوانند در درمان كیستهای ساده موثر باشند اما استفاده از این قرصها در شرایطی صورت میگیرد كه پزشك پس از بررسی سوابق بیمار،مصرف آنها را تایید كرده باشد.
وی دراینباره هشدار میدهد:مصرف خودسرانه قرصهای ضدبارداری ممكن است عوارضی مثل سكته مغزی در پی داشته باشد و به همین دلیل پزشك پیش از تجویز این قرصها سن، سیگاری بودن یا نبودن و سابقه سكته مغزی در بستگان بیمار را بررسی میكند.
وقتی خطرناك میشوند
كیستها همیشه بیآزار نیستند و گاهی وقتها دردسرساز میشوند،به طوری كه بعضی از آنها ممكن است سبب از بین رفتن تخمدان شوند.
آقاییاقدم با اشاره به این كه گاهی تشخیص زودهنگام كیست و اقدام برای درمان آن، از بزرگ شدنش جلوگیری میكند،مراجعه دائمی زنان و دختران به پزشك متخصص را لازم میداند و ادامه میدهد:
زنان باید سالی یك بار و دختران هر چند سال یكبار برای معاینه و مشورت به پزشك مراجعه كنند.
وی درباره كیستهای خطرناك توضیح میدهد:اگر كیست در حدی بزرگ شود كه تخمدان را كاملا فراگیرد یا دچار پیچش شود و خونرسانی به تخمدان را مختل كند،سبب از بین رفتن تخمدان میشود.
این جراح اضافه میكند: در مواردی كه كیست هنوز تخمدان را به شكل كامل فرانگرفته است، پزشكان تلاش میكنند بخشی از تخمدان را كه هنوز آسیب ندیده در بدن باقی بگذارند و آن را به طور كامل از بدن خارج نكنند تا تخمكگذاری متوقف نشود.
وی درباره رابطه نازایی و كیست میگوید: ممكن است نازایی و عدم تخمكگذاری در بدن سبب به وجود آمدن كیستهای ریز و متعدد در بدن شود كه به آن تخمدان پلیكیستیك میگویند كه در این حالت نازایی پیشتر وجود داشته و پس از آن در تخمدان كیست به وجود آمده است.
منبع-jamejamonline.ir