همانطور که میدانید قاعدگی پدیده ایست امکان دارد بیماری های پنهان در بدن تحت تأثیر سیکل آن قرار بگیرند و این سیکل باعث بروز آن ها شود از این بابت هر خانمی باید به طور منظم چکاپ شود و به پزشک متخصص مراجعت داشته باشد. مواردی که تحت تاثیر سیکل های قاعدگی قرار گرفته و بروز یا تشدید می یابند عبارتند از : آنافیلاکسی،آنژیو ادم ارثی،آفت دهانی،سندرم بهجت،میاستنی گراو و پورفیری. در ادامه با ما همراه باشید.
درد حاد شکم یا قسمت تحتانی شکم
از نظر تعریف به درد های شکمی یا لگنی که در ظرف چند دقیقه تا ساعت یا چند روز شروع شده و شدید هستند یا سیر پیشرونده ای داشته و نیاز به اقدامات تشخیصی و درمانی غاورژانس دارند شکم حاد گفته می شودو بر اساس این که نیاز به درمان جراحی یا طبی فوری داشته باشد به ترتیب به دو نوع شکم حاد جراحی و شکم حاد طبی تقسیم می شود که ممکن است مرتبط با حاملگی باشد یا منشا ژنیکولوژیک و یا غیرژنیکولوژیک داشته باشند.
علل مرتبط با حاملگی
۱)سقط: در این حالت درد به صورت کرامپی متناوب و در خط وسط بالی پوبیس و لگن احساس شده و از ویژگی های آن وجود علائم و ویژگی های حاملگی و خونریزی واژینال است(در سقط عفونی،تب و ترشح بد بو واژینال نیز وجود دارد).
۲)حاملگی نابجا: این حالت غالبا به صورت درد نسبتا شدید کرامپی متناوب و پایدار خونریزی واژینال با سابقه تاخیر افتادن قاعدگی تظاهر می کند که در صورت پاره شدن (لوله)به شکم حاد جراحی تبدیل می شود.از ویژگی های آن وجود حساسیت یک طرفه آدنکس و توده آدنکسی یک طرفه د ردناک (قبل از پاره شدن)است.
۳) کیست جسم زرد حاملگی : یک کیست فونکسیونل منفرد و یک طرفه بوده و ممکن است در اوایل حاملگی بروز کند (شایع ترین توده ادنکسی در حاملگی).این کیست معمولا بدون علامت بوده و در اکثر موارد تا حوالی هفته ۱۴ تا ۱۶حاملگی خودبه خود تحلیل رفته و برطرف می شود اما ممکن است پاره شود یا موجب تورشن آدنکس شود که در این حالت افتراق آن از حاملگی لوله ای پاره شده اکثرا در لاپاراتومی امکان پذیر خواهد بود.
علل ژنیکولوژیک (بدون حاملگی)
سالپنژیت :یکی از شایع ترین علل درد حاد لگن سالپنژیت است که با درد نسبتا شدید دو طرف ربع تحتانی شکم و یا سوپراپوبیک،تب،ترشحات چرکی بد بو ی سرویکال و حساسیت آدنکسی مشخص می شود
کیست تخمدانی: موارد علامت دار بیمار شایع ترین علت درد حاد لگن بوده و بدنبال خونریزی پارگی یا تورشن کیست (لوله)بروز کرده و با درد شدید کولیکی یک طرفه و در مراحل پیشرفته به صورت شکم حاد جراحی تظاهر می کند.
علل غیر ژنیکولوژیک
دیورتیکولیتآپاندیسیت حاد:در هر بیمار با درد شکم بایستی آپاندیسیت رد شود با یک شرح حال و معاینه دقیق در اکثر موارد می توان آپاندیسیت را تشخیص داد.شروع درد در اطراف ناف با شیفت آن به RLQ همراه با حساسیت ساده،تهوع استفراغ و بی اشتهایی تابلو کلاسیک آپاندیسیت حاد است.
اختلالات ادراری: عفونت ادراری(خصوصا سیستیت)و سنگ مجاری ادراری از علل نسبتا شایع درد حاد لگن بوده که با وجود علائم ادراری و آزمایش ادرار و یا رادیو گرافی قابل شناسایی هستند.
اختلالات موسکواسکلتال:صدمات اسکلتی عضلانی (نظیر فتق دیسک شکستگی یا آرتریت مهره های کمری و…..)و فتق شکمی یا اینگوینال می توانند با درد حاد (یا مزمن)لگن همراه باشد