حاملی پروسه ی زمانی خاص و پر خطری میباشد که درون مادر انسانی دیگر رشد و نمو پیدا میکند. در این پروسه ممکن است بیماری هایی از قبیل مجموعه بیماری های تروفوبلاستیک حاملگی بروز کند که مادر و جنین را به خطر بی اندازد. در ادامه این مطلب قصد ما این است که به طور کامل شما را با این بیماری و انواع آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
بیماریهای تروفوبلاستیک حاملگی
به بیماری های برخاسته از سلولهای تروفوبلاستیک Trophoblastic disease گفته می شود که ممکن است مرتبط با پروسه حاملگی یا غیر مرتبط با آن باشد که به ترتیب به آنها GTD و NGTD گفته می شود. نمونه معروف NGTD کوریوکارسینوم تخمدان در دختران نوجوان است که از سلولهای تروفوبلاستیک جنینی موجود در تخمدان به وجود می آید و خصوصیات پاتولوژیک مشابه GTD دارد ولی بسیار نادر است.اما GTD از سلولهای تروفوبلاستیک (جفتی)حاصل از لقاح سلولهای جنسی به وجود می آید(خواه جنین بوجود آمده باشد یا نه)به دلیل این که قابلیت تهاجم دارند لذا به آنها نئوپلازی نیز گفته می شود.
شیوع کلی GTD در نواحی مختلف از یک مورد در ۱۵۰۰ حاملگی (در آمریکا)تا یک مورد در ۸۰ تا ۱۲۰ حاملگی (در کشورهای آسیایی از جمله اندونزی،تایلوان،فیلیپین و نیز ایران)متفاوت است.
نکته: به جز تومور تروفوبلاستیک محل کاشت جفت سایر GTN ها دارای هر دو نوع سلول syncytiotrophoblast و cytotrophoblast هستند.
Hydatidiform mole
مول هیداتیدی که به آن حاملگی مولار،یا بچه خور و یا انگورک نیز گفته میشود مسئول ۸۰% موارد GTD بوده و به دو نوع کامل(کلاسیک)و ناقص تقسیم می شود.مول کامل حدود ۸۰%و مول ناقص حدود ۲۰%موارد حاملگی مولار را تشکیل می دهند.این دو نوع مول از نظر خصوصیات سیتوژنیک،هیستوپاتولوژیک و رفتازر بالینی کاملا متفاوت است. ولی وجه مشخص هر دو آنها وجود هیپرپلازی با آتیپی سلولهای تروفوبلاستیک است.هنوز مکانیسم دقیق GTD شناخته نشده است.