با روش های مختلف درمانی برای ناباروری ممکن است بچه دار شوید اما بهتر است از عوارض آن ها نیز باخبر باشید تغییرات هورمونی که منجر به حاملگی می شوند ممکن است در دراز مدت باعث بروز مشکلات مختلف از جمله سرطان سینه شوند
یکی از دلایلی که من تمایلی به شروع درمان ناباروری نداشتم – جدای از هزینه های نجومی آن- این بود که می ترسیدم از اینکه چه اتفاقی برای من خواهد افتاد زمانی که شروع به وارد کردن تمام آن مواد شیمیایی به بدنم بکنم؟
درمان های ناباروری و روش های نوین بارداری و نگرانی از روش های نوین
امروزه با پیشرفت علم پزشکی روش های نوینی جهت درمان ناباروری ابداع شده است. روشهایی که از اهداء رحم و کاشت تخمک در رحم گرفته تا روشهای القاء باروری توسط هورمونها، انواع مختلفی را دارند. با توجه به اینکه روشها جدید درمان های ناباروری، همراه با تحریکات و متدهایی خارج از سیکلهای طبیعی بدن هستند بعضا مخاطرات و عوارضی نیز دارند. عوارضی که مایه نگرانی بسیاری از زنان در انتخاب این روش ها برای بارداری شده است.
موارد زیر، صحبت ها و نگرانی های بانوانی است که نگرانی هایی برای بارداری و روشهای درمان ناباروری دارند:
“یکی از دلایلی که من تمایلی به شروع درمان ناباروری نداشتم – جدای از هزینه های نجومی آن- این بود که می ترسیدم از اینکه چه اتفاقی برای من خواهد افتاد زمانی که شروع به وارد کردن تمام آن مواد شیمیایی به بدنم بکنم؟ هورمونها برای افزایش میزان تولید تخمک برای اینکه مرا مستعد بارداری کنند(تخمک گذاری کند) و دوره ماهیانه را تنظیم کنند. بنظر یک مقداری زیاد می آمد، خصوصا اینکه باروری یک رشته نو بحساب می آید و در مراحل اولیه خود است و کسی نمی داند که چه عوارض و اثراتی خواهد داشت.
به همین دلیل است که من از شروع درمان طفره رفتم.(به همین دلیل و دلیل دیگر اینکه من قبلا به طور طبیعی باردار شده بودم). ابتدا با تکنیک IUI(کاشت اسپرم در رحم از طریق تزریق آن توسط یک پمپ مخصوص به درون رحم) شروع کردم (که هرگز جواب نمی دهد ) سپس به روش محرک حداقلی IVF روی آوردم(روش معروف به باروری در لوله آزمایش که فرآیند باروری را در شرایط آزمایشگاهی در آزمایشگاه های مخصوص انجام می دهند) که در این روش از مواد دارویی کمتری استفاده می شود و تعداد کمتری تخمک تولید می کند.(که ظاهرا بهترین روش است).
پس از همه این ها و عدم کارآیی آنها، به روشهای درمانی کاملا محرک، روی آوردم، اما نگران اثرات این درمان ها بر خودم و فرزندم هستم.
یک روز افراد صحبت هایی درباره بچه های بدنیا آمده از روش IVF می کنند که مثلا انها باهوش نیستند، رشدشان با تاخیر انجام میشود، ابتلا به اوتیسم در آنها بالا رفته است و از این قبیل صحبتها و روز بعد هم یک نفر آنها را رد می کند”
اینها قسمتی از نگرانی ها و دغدغه هایی است که بسیاری از بانوان و مادران در استفاده از روشهای نوین باروری دارند، اما آیا این نگرانی ها بجاست؟
مطاله اخیر بر تمامی دستورالعملهای IVF در موسسه باروری و- Embryology- رویان شناسی(علوم مطالعه بر جنین و رویان) دلالت بر این دارد که، زنانی که تحت درمان این روش باروری قرار گرفته اند، 37 درصد شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند. البته بیشتر آنالیز ها نشان می دهد که افزایش احتمال ابتلا به سرطان تخمدان به زنانی مربوط است که به درمانهای باروری در ابتدا نیاز داشته اند نه فقط خود درمان IVF به تنهایی.
در تحقیق دیگری که در نوامبر سال 2015 در امریکا تحت عنوان” سرطان در زنان پس از دریافت کمک از تکنولوژی های تولید مثل” انجام شده و درباره مشکلات باروری و نازایی بحث کرده است،حدود 53 زن را مورد بررسی قرار داده اند که بدون درمان قبلی تحت درمان IVF قرار گرفته اند. این زنان به طور معناداری در آمار بدست آمده، درصد قابل توجهی از کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان ها، سرطان سینه و سرطانهای مرتبط با ارگانهای تناسلی بانوان و همچنین خطر کمتری در ابتلا به سرطانهای غدد و رحم را البته نه به طور معنادار، داشتند. خطر ابتلا به سرطان تخمدان و ملانوما (اگزما و کبودی هایی بر روی پوست) نیز در بین این زنان بالا بود، البته نه به طور معنادار.
نتیجتا زنانی که درمان های بارداری تلفیقی با استفاده از دارو، باروری های مصنوعی، ابزارهای تزریق و روشهایی مانند IVF که به آنها روش های ART گفته می شود را شروع کرده اند، ریسک بزرگ تری برای ابتلا به سرطان را تا حدود 5 سال بعد از آن نسبت به دیگر افراد یا زنانی که از این روش ها استفاده نکرده اند، ندارند.
تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
اختصاصی سیمرغ