همانطور که میدانید فواید و ضرورت وجود ویتامین د را هرگز نمیتوان نادیده گرفت. متأسفانه در ایران افراد زیادی هستند که از کمبود این ویتامین رنج میبرند ولی هیچ اقدامی برای دریافت این ویتامین نمیکنند. شاید باورش سخت باشد ولی طیف عوارض کمبود این ویتامین گسترده است و از استخوان درد گرفته تا احساس ضعف در بنیه و قدرت میباشد. در ادامه از این ویتامین بیشتر حرف خواهیم زد. با ما همراه باشید.
نقش ویتامین “د”
ویتامین د سبب رشد واستحکام دندان واستخوان میشود که این اثر به واسطه ی نقش ویتامین د در جذب کلسیم می باشد.در نتیجه کمبود ویتامین د به طور غیر مستقیم سبب کمبود کلسیم نیز می گردد.در نتیجه کمبود ویتامین د به طور غیر مستقیم سبب کمبود کلسیم نیز می گردد. ویتامین د برای داشتن استخوان های قوی ودندان های سالم حیاتی است .امروزه نقش ویتامین د در بروز بسیاری ازبیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت بیماریهای قلبی عروقی وانواع سرطان به خصوص سرطان کورورکتال بیماری ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس ثابت شده است. همچنین کمبود ویتامین د باعث کاهش سطح ایمنی وبروز انواع آلرژی از جمله آسم به خصوص در کودکان می گردد.
علل کمبود ویتامین “د”
قرار نگرفتن در معرض نور خورشید
برای ساختن ویتامین “د”لازم است سطح پوست در معرض مستقیم نور خورشید بدون واسطه ی شیشه وضد آفتاب قرار بگیرد.بدین منظور لازم است دست ها صورت وپاها حداقل دوبار در هفته به مدت 10تا 20دقیقه در معرض نور آفتاب باشد.بهترین زمان از 10صبح تا 3بعد ازظهر
افراد در معرض کمبود
سالمندان وکودکان شیر خوار
افراد باوست تیره
ساکنان مناطق با آلودگی هوا
استفاده از کرم های ضد آفتاب
نوع پوشش
بیماریهای شایع در اثر کمبود ویتامین “د”
-راشیتیسم :کمبود این ویتامین در نوزادان وکودکان سبب ایجاد بیماری راشیتیسم می شود.در این کودکان کمبود ویتامین وفسفر نیز وجود دارد.در این بیماری در ساخت استخوانهای بزرگ اختلال ایجاد شده واین استخوان ها دچار خم شدگی می شود.
2-نرمی استخوان :در بزرگسالان مشاهده میشود .کاهش مواد معدنی استخوان روی میدهد اما حجم استخوان ثابت باقی می ماند.
3-پوکی استخوان :در این بیاری غلظت یا تراکم استخوان کم میشود.
منابع غذایی ویتامین “د”:روغن کبد ماهی ،ماهی های چرب ،ماهی سالمون ،زرده تخم مرغ ،جگر ،کره ،شیر ولبنیات
در دنیا مواد غذایی با ویتامین “د”غنی می شود .یکی از مواد غذایی برای غنی سازی شیر ولبنیات می باشد.
یکی دیگر از از راههای مقابله با مبود ویتامین “د”استفاده از مکمل های با دوز بالا به صورت ماهیانه است.