امروزه تغذیه غلط در نوجوانان بسیار شایع شده است و می تواند به سلامتی این رده سنی آسیب وارد کند عدم توجه به اصول تغذیه سالم باعث اضافه وزن و ابتلای آن ها به انواع بیماری ها شده است
تغذیه دوران نوجوانی
مصرف روزانه 3 واحد گروه شیر و لبنیات، 3 – 2 واحد گروه گوشت و حبوبات، 5 – 3 واحد گروه سبزی ها و میوه ها و 11 – 6 واحد گروه نان و غلات برای نوجوانان توصیه می شود.
نوجوانان باید هر روز از سه وعده غذای اصلی و دو میان وعده استفاده نمایند. قسمتی از انرژی روزانه نوجوانان باید از طریق مصرف میان وعده ها تأمین شود، بنابراین نوجوانان باید از میان وعده هایی استفاده نمایند که هم اترژی زا باشند و هم موادی که برای رشد و سلامت بدن آنها لازم است را تأمین نمایند.
میان وعده های مناسب عبارتند از: میوه های تازه و خشک، کشمش، خرما، انجیر، پسته، بادام، گردو، توت خشک، نان و پنیر و گردو، نان و کره و مربا، نان و تخم مرغ، شیر و کیک، شیر و بیسکویت، نان و کره و حلوا شکری، نخودچی و کشمش، عدسی، شیر و کلوچه، ساندویچ های کوکو، مرغ، تخم مرغ و … .
مشکلات غذا خوردن در سنین مدرسه و بلوغ
صبحانه نخوردن یکی از مشکلات شایع در این دوران است. مطالعات نشان داده است که دانش آموزانی که بدون خوردن صبحانه به مدرسه می روند یادگیری و کارآیی لازم را ندارند. نخوردن صبحانه و گرسنگی
در طی ساعات کلاس درس موجب پائین آمدن قند خون و نرسیدن گلوکز به مغز می شود که نتیجه آن اختلال در عملکرد مغز است.
تمایل به مصرف غذاهای غیرخانگی:
مصرف غذاهای غیرخانگی (مانند انواع ساندویچ های سوسیس، کالباس ، همبرگر و …) در بین کودکان سنین مدرسه و نوجوانان رایج است. این نوع مواد غذایی معمولاً از نظر مواد مغذی بویژه آهن، کلسیم، ویتامین B2، C، A و اسید فولیک فقیرند و در صورتی که جایگزین غذاهای خانگی و سنتی بشوند و بطور مداوم مصرف شوند بدن با کمبودهای ویتامین و املاح که برای تنظیم فعالیتهای حیاتی بدن مورد نیازند مواجه می شود. باید به دانش آموزان توصیه شود که در مصرف این نوع غذاها افراط نکنند و در برنامه غذایی خود بیشتر از غذاهای سنتی و معمول خانواده و از چهار گروه غذایی اصلی استفاده نمایند.
استفاده از روش های غلط کنترل وزن:
رفتارهای غذایی غلط مانند رژیم های سخت غذایی و استفاده از روش های غلط کنترل وزن بخصوص در دختران نوجوان شایع است. دختران بویژه در سنین 14 تا 20 سالگی بعلت توجه خاص به اندام و ترس از چاقی سعی در محدود کردن غذای مصرفی خود می کنند. در نتیجه مواد مغذی مورد نیاز بدن در این دوران که با جهش رشد همراه است تأمین نشده و در نهایت، سوء تغذیه بصورت اختلال در رشد قدی، کاهش یادگیری، کاهش تمرکز حواس، کمبودهای ویتامینی و املاح بویژه آهن، روی و کلسیم بروز می کند. رژیم های غذایی باید با کمک متخصص تغذیه گرفته شود.
-علل ایجاد کم خونی فقر آهن
-در س p_ISP2029404
تهوع صبحگاهی
صبح ها قبل از برخاستن از رختخواب یک تکه نان یا بیسکوئیت میل شود در طول روز بجای 3 وعده غذا 5-4 واحد غذا در حجم کم میل شود از مصرف غذاهای پر چرب، سرخ کرده و پر ادویه یا هر غذایی که کعده را تحریک می کند پرهیز کنند از مایعات بین وعده های غذائی استفاده کنند و نه همراه غذا به آرامی غذا بخورند و بعد از صرف غذا استراحت کنند هر زمان که احساس خستگی کردند استراحت کنندغذاها و مایعات سرد بهتر تحمل می شوند ترجیحا غذاها و مایعات سرد میل شود در زمان آشپزی پنجره آشپزخانه را بز بگذراند تا بوی شدید و تند آزار دهنده نباشد
سوزش سردل
بجای 3وعده اصلی و بل حجم زیاد 5-4وعده غذای سبک میل کنند از غذاهای آبپز و بخار پز بجای سرخ کرده استفاده کنند غذا را بخوبی جویده و به آرامی میل کنند بعد از صرف غذا کمی پیاده روی کنند از غذاهای چرب و پرادویه بخصوص تند کمتر استفاده کنند مصرف شکلات، قهوه، چای، نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنیهای حاوی کافئین را قطع کنند از مصرف سرکه همراه سالاد بپرهیزند و از غذاهائی که اسید اضافی معده را جذب می کنند مانند شیر، تخم مرغ و یا غذاهای نشاسته ای استفاده کنند در هنگام استراحت زیر سر را بالاتر از سطح بدن قرار دهند
ادم:
محدود کردن مصرف نمک و اغذیه شور دراز کشیدن به پهلو در طول روز(خصوصا به پهلوی چپ) اجتناب از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی در طول روز
یبوست
مصرف غذاهای پر فیبر مانند غلات و حبوبات به همراه مایعات فراوان و سبزیهای خام و پخته، میوه های تازه و سالاد Pاستفاده از نانهای سبوسدار استفاده روزانه از آلوی تازه، برگه و یا آب آلو استفاده از نان و عسل در وعده صبحانه استفاده از روغن زیتون و یا سایر روغنهای مایع در سالاد انجام ورزشهای سبک مانند پیاده روی در طول روز عدم استفاده از ملین های داروئی تا حد امکان
ین مدرسه بدن به دلیل رشد به آهن بیشتری نیاز دارد
-در دوران بلوغ به دلیل جهش رشد نیاز دختران وپسران به آهن بیشتر از دوران قبل است.
-در دوران بلوغ دختران به علت عادت ماهیانه واز دست دادن خون نسبت به کم خونی فقر آهن آسیب پذیرترند.
-مصرف غذاهای غیر خانگی مانند انواع ساندویج وتنقلات کم ارزش
-مصرف کم انواع گوشت ومصرف ناکافی غذاهای حاوی ویتامین ث