139505311059161398438764

 

به تازگی دولت قبرس اعلام کرده است تصمیم دارد از محصولات تراریخته تولید نکند تا هیچیک از مردم این کشور در معرض خطر عوارض ناشی از این محصولات قرار نگیرند مسئولان این کشور نسبت به سلامت محصولات تراریخته نظرات مختلفی داده اند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت

پس از تصویب قانون جدید اتحادیه اروپا مبنی بر مختار بودن کشورها در ممنوعیت یا عدم ممنوعیت کشت محصولات تراریخته، کشور قبرس کشت این محصولات را ممنوع کرد و وزیر کشاورزی این کشور گفت: هدف ما عاری شدن کشور قبرس از هرگونه محصول تراریخته‌ است.

محصولات تراریخته از سال 2005 در کشور قبرس توسط 9 سازمان دولتی تولید می‌شد اما با توجه به اینکه مسئولان این کشور از سلامت این محصولات اطمینان نداشتند لذا در سال 2006 طی جلسات متعدد و نظرسنجیهای به دنبال نظر قطعی درباره این محصولات بودند.

این مذاکرات و جلسات متعدد نتیجه‌ای در بر نداشت و نقاط بسیاری از کشور قبرس در حال کشت محصولات تراریخته بودند؛ در سال 2008، مجلس شورای اتحادیه اروپا در مصوبه‌ای کشورهای کوچک خود مانند قبرس را تبدیل به یک منطقه بزرگ کشت محصولات تراریخته کرد البته این مصوبه ملزوماتی نیز داشت که از جمله آنها رعایت قاعده کلی در کشت این محصولات و پیشگیری از خطرات احتمالی آنها بود به عنوان مثال تنها برخی از زمینهای زراعتی در این کشور که تحت نظر این دولت بودند و دارای ویژگیهای مشخصی بودند، حق کشت این محصولات را داشتند.

از طرفی اتحادیه اروپا کشت این محصولات را لزوماً در مناطقی انجام می‌داد که شهروندان در آنجا زندگی نمی‌کردند و همچنین قوانین بسیار سخت‌گیرانه‌ای بر روی این محصولات به عمل می‌‌آورد؛ با وجود محدودیتهای بسیار زیاد و سخت‌گیریهایی که بر روی کشت محصولات تراریخته اعمال می‌شد؛ همچنین جمعی از سازمانهای محیط زیست کشور قبرس در سال 2008 از 78 هزار و 226 نفر از شهروندان این کشور امضا گرفتند که کشت این محصولات را در کشور خود به طور کامل ممنوع کنند.

وزیر کشاورزی قبرس در سال 2007 اعلام کرده بود: از آنجایی که کشور قبرس، یک کشور کوچک در اتحادیه اروپا محسوب می‌شود، نمی‌تواند درباره محصولات پرحرف و حدیث تراریخته قانون مشخصی اعمال کند یا اتحادیه اروپا را مجاب کند تا کشت این محصولات در کشور خود را ممنوع کند لذا باید با کشت این محصولات در این کشور کنار آمد.

در سال 2013 برخی از کشاورزان و محققان کشور قبرس در مطالعات و تحقیقاتی که به عمل آوردند به این نتیجه رسیده بودند که محصولات تراریخته بر روی گیاهان و حیوانات اثرات خطرناکی گذاشته است و این اثرات می‌تواند برای انسان هم باشد و آنها را دچار آسیب کند.

کشور قبرس با وجود فشارهای زیادی که به اتحادیه اروپا برای ممنوعیت کامل این محصولات در کشور خود می‌آورد اما موفق به ممنوعیت آنها تا سال 2014 نشد البته تا حدود بسیاری موفق به محدودیت کشت آنها شد؛ نقشه زیر نشان دهنده کشت این محصولات تا سال 2013 در قبرس است.

نقاط سبز نشان دهنده مناطق کشت محصولات تراریخته در قبرس

اتحادیه اروپا در سال 2014 با فشار کشورهای اروپایی به این اتحادیه برای ممنوعیت کشت محصولات تراریخته قانون جدیدی را مصوب کرد تا از زیر فشار کشورها خارج شود؛ با وجود اینکه کشت محصولات تراریخته از نظر اقتصادی بسیار به نفع کشورهاست و هزینه بسیار کمتری نسبت به محصولات ارگانیک دارند اما اعضای اتحادیه سلامت مردم را ترجیح دادند و همگی به تصویب چنین قانونی رضایت داشتند؛ قانون مصوب از مختار بودن کشورهای اروپایی در ممنوعیت یا عدم ممنوعیت محصولات تراریخته به صورت جداگانه خبر می‌داد.

وزیر کشاورزی قبرس همزمان با تصویب این قانون، در نامه‌ای به اتحادیه نوشت: خوشحالم که پس از فشارهای پیاپی و مذاکرات متعدد، چنین قانونی در اتحادیه تصویب شد؛ هدف ما عاری شدن کشور قبرس از هرگونه محصول تراریخته است؛ در این سالها ما وجود این محصولات در کشور خود را تحمل کردیم.

گزارشهایی از خبرگزاریهای کشورهای اروپایی نشان می‌دهد که پس از تصویب این لایحه در اتحادیه اروپا، 26 کشور اروپایی درخواست ممنوعیت این محصولات در کشور خود را صادر کردند و تنها دو کشور بلژیک و لوکزامبورگ چنین درخواستی را صادر نکردند؛ در این میان، کشور قبرس نیز کشت این محصولات در کشور خود را ممنوع کرد البته برخی از این محصولات در بازار یافت می‌شود که همه آنها دارای «برچسب تراریختگی» هستند.

گزارشی در سال جاری نشان می‌دهد که تا به حال 28 کشور عضو اتحادیه اروپا شامل اسکالند، ولز، ایرلند شمالی‌، آلمان، فرانسه، هلند، مالتا، قبرس، یونان، بلغارستان، روسیه، صربستان، کروتیا، ایتالیا، مولداوی، لتوانی، استرالیا، لهستان، اسلوواکی، آذربایجان، بوسنی ، لوگزامبورگ،‌اوکراین، نروژ و سوئیس و همچنین چهار کشور آمریکایی شامل بلیز، پرو، اکوادور و ونزوئلا، استفاده از محصولات تراریخته در کشور خود را ممنوع کرده‌اند.
تسنیم