سرطان بیماری ای است که از هر لحاظ لرزه به جان ما می اندازد. چه از لحاظ مادی چه از لحاظ معنوی. شوربختانه آمار ابتلا به سرطان در دنیا شیب صعودی خود را پیش گرفته و هر اقدامی جلودار این شیب نیست، مگر اینکه خود مردم سبک زندگی جدیدی را اتخاذ کنند. سرطان واقعا بیماری پر هزینه ایست؛ چرا که تنها با این هزینه ها بیماری زنده میماند و کمتر زجر میکشد. در ادامه برایتان در باب هزینه های سرطان بیشتر بحث خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
روزانه تعداد زیادی از افراد در سراسر جهان به دلیل داشتن سرطان جان خود را از دست می دهند. هر چند هنوز برای این بیماری درمان قطعی کشف نشده اما درمان آن به سه بخش اساسی تقسیم می شود که شامل درمان «دارویی»، «جراحی» و «پرتو درمانی» یا همان شیمی درمانی است. هزینههای بالای درمان شیمی درمانی و همچنین قیمت بالای داروهای مورد نیاز این بیماران هزینههای سالانه درمان این بیماری را در کشور به 3 هزار میلیارد تومان رسانده است. این در حالی است که چندی پیش نماینده وزارت بهداشت در معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: یک سوم بیماران سرطانی در اثر شیمی درمانی جان خود را از دست می دهند.
هزینه 3 هزار میلیارد تومانی بیماران سرطانی در کشور
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ابتکار، براساس آمار اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی، 11 درصد سرطانیها با شیمی درمانی، بیش از 40 درصد با جراحی و 40 درصد نیز با رادیو تراپی بهبود مییابند. احمد عامری، در آبان ماه 94، گفته بود:« با وجود سهم ۴۰ درصدی رادیوتراپی در درمان بیماری سرطان، هزینه ای که بابت تامین داروهای سرطان در کشور ما می شود ۱۵ تا ۲۰ برابر بیشتر از هزینه تجهیز رادیوتراپی است.»
هفته گذشته، نماینده وزارت بهداشت در معاونت علمی ریاست جمهوری به فارس گفته بود: «طبق آمار بینالمللی همه ساله 3هزار میلیارد تومان برای شیمیدرمانی در کشور هزینه میشود که یک سوم بیماران قبل از مرگ ناشی از سرطان به دلیل شیمیدرمانی فوت میکنند و یک سوم دیگر به دلیل اینکه دارو هیچ اثری در روند بهبودی سرطان نداشته است از بین میروند.»
مرگ بستگی به نوع سرطان دارد
دکتر سیامک افاضلی، داروساز در ارتباط با 3000 میلیارد هزینههای درمان بیماری سرطان در کشور میگوید: «کل این هزینهها شامل مراحل مختلف درمان میشود، داروها، آزمایشهای تشخیص و درمان سرطان، هزینههای پزشکان و پرستاران، هزینههای جراحی و به طور کلی 3 هزار میلیارد، مجموعه خدمات دارویی و درمانی است که برای بیماران سرطانی در طول سال هزینه میشود.»
افاضلی در پاسخ به این سوال که آیا یک سوم بیماران سرطانی در اثر درمان شیمی درمانی جان خود را از دست میدهند؟ میگوید: «باید توجه داشته باشید که درمان سرطان یک درمان موفق نیست در نتیجه نمیتوان روی آمارهای ناشی از آن حساب کرد.این بیماری علاج قطعی ندارد و مراحل درمان به طور قطعی بیمار را درمان نمیکند؛ هدف از مراحل درمان در سرطان افزایش طول عمر او است که بسته به زمان تشخیص بیماری، خوشخیم و بدخیم بودن آن میتوان به طول عمر بیمار افزود. در نتیجه اینکه بگوییم یک سوم افراد در اثر شیمی درمانی جان خود را از دست میدهند میتواند صحیح باشد اما بستگی به سرعت پیش رفت بیماری و نوع سرطان دارد.»
جایگاه بیمه ها و بیمارستان ها در حمایت از بیماران سرطانی
یکی از مشکلات بیماران خاص در کشور که بیماران سرطانی نیز شامل آنها میشوند، تهیه و هزینههای مربوط به داروها است. هزینههای درمان هر بیمار سرطانی در کشور چند صد میلیونی است. «عاطفه» که مادر خود را در اثر بیماری سرطان روده از دست داده است در ارتباط با هزینههای درمان به «ابتکار» میگوید: «مجموعاً مبلغی حدود 150 میلیون تومان برای مراحل شیمی درمانی مادرم هزینه کردیم اما مادرم بعد از 8 جلسه فوت کرد. در بیمارستان خصوصی برای هرشب 1 میلیون تومان میگیرند. برای هر جلسه از درمان نیز که هر دو هفته یک بار به مدت سه شبانهروز انجام شد، حدود 8 تا 12 میلیون تومان خرج کردیم.»
آماری که عاطفه می دهد تنها مربوط به یک نوع سرطان است، با توجه به گفته های پزشکان به هیچ وجه نمیتوان هزینههای درمان بیماران سرطانی را محاسبه کرد چرا که نوع بیماری متفاوت است و نوع دارو و نگهداری بیمار نیز متفاوت خواهد بود.بر خلاف بیمارستانهای خصوصی با توجه به گفتههای رسول دیناروند، با اجرای “طرح حمایت دولت از هزینههای شیمی درمانی بیماران سرطانی”، داروهای شیمی درمانی مورد نیاز بیماران سرطانی در بیمارستان دولتی تامین شده و در اختیار بیماران قرار داده میشود و دیگر نیازی نیست که بیماران برای تهیه دارو سرگردان شوند.
هرچند بسیاری از بیماران چه در بخش سرطانی و چه در بخش های دیگر از خدماتی که بیمارستانهای دولتی ارائه میدهند، رضایت کافی را ندارند اما هزینههای بالای درمان بیماری سرطان افراد زیادی را به مراجعه به بیمارستان های دولتی میکشاند. اگر شخصی بیمارستانهای خصوصی را برای درمان انتخاب کند با هزینه های بالایی مواجه خواهد شد. حال باید پرسید جایگاه بیمهها در درمان بیماران سرطانی کجاست؟
در حالی بیمهها از پوشش صدرصدی بیماران سرطانی می گویند که طاهری پزشک عمومی در گفت و گو با «ابتکار» درباره عملکرد بیمه در رابطه با هزینه های دارویی بیماران سرطانی، می گوید:« بیمههای پایه به طور معمول ۷۰ درصد هزینه داروها را پرداخت میکند. حال اگر یک بیمار بیمه تکمیلی داشته باشد، ۶۵ درصد از باقی مبلغی را که بیمههای پایه پرداخت نکردهاند، توسط بیمه تکمیلی پرداخت میشود.»
او میگوید: به طو کلی برای تقریبا هر 100 میلیون تومانی که بیمار هزینه می کند، بیمهها از 10 تا 20 میلیون آن را تقبل میکنند.
حال اینکه این کمک هزینه بیمه بیشتر مربوط به داروها بوده و به طور مثال برای یک نمونه برداری بیمار سرطانی کمک هزینه بیمه ها کمتر از 20 درصد است. گفتنی است برای نمونه برداری از بیمار سرطانی مبلغی حدود 5 میلیون تومان هزینه می شود.
داروهای بیماران سرطانی مفید هستند؟
این واقعیت که بیماری سرطان درمان قطعی ندارد، از طرف مردم و پزشکان مورد پذیرش قرار گرفته است. با این حال زمانی که یک فرد دچار بیماری سرطان میشود همراهان و خانواده او میل به افزایش طول عمر او دارند. شیمی درمانی به عنوان یک راهکار که اگر در زمان درست آن که بستگی به خوشخیم بودن و بدخیم بودن، سرعت پیشرفت بیماری، نوع سرطان و … دارد، میتواند موجب افزایش طول عمر بیمار شود. هیچ زمان مشخصی نیز برای این افزایش عمر وجود ندارد از یک روز تا چندین سال! دکتر سیامک افاضلی تولید کننده دارو در گفت و گو با ابتکار دراین باره میگوید: «واقعیتی که وجود دارد این است که شرکتهای داروسازی برای اینکه بتوانند هزینه های تولید را تامین کنند، قیمت بالایی برای داروهایی که میزان مصرف زیادی ندارند در نظر می گیرند. در نظر بگیرید دارویی مانند استامینوفن مصرف بالایی دارد در نتیجه تعداد در تولید و نتیجتاً مصرف موجب کاهش هزینهها می شود اما داروهای مربوط به سرطان حاشیه سود زیادی ندارند.»
این در حالی است که به گفته افاضلی میزان قیمت داروهای سرطان را وزارت بهداشت اعلام می کند و شرکت های دارویی بر آن اساس قیمت گذاری ها را انجام می دهند.
مهم این است بیمار بیشتر زنده بماند
این داروساز به اشاره به اینکه سرطان انواع مختلفی دارد و در نتیحه مراحل درمان هر کدام نیز پیچیده است، می افزاید: «مدیریت درد نیز بخش مهمی از درمان بیماران است. اینکه ما بیاییم توجه خود را بیشتر روی درد بگذاریم و از درمان غافل شویم اصلا صحیح نیست. فرض کنید یکی از عزیزانمان دچار بیماری سرطان شود برای ما خیلی مهم است که بیشتر زنده بماند. حال اگر بگوییم درمان توجیه اقتصادی ندارد بحثی جداست. به عقیده من جان یک بیمار و زنده نگه داشتن او مهمتر است. چرا که به عقیده همراهان آن بیمار یک روز هم یک روز است.»
سرعت رشد 15 درصدی مصرف داروهای ضد سرطان در کشور
افاضلی با اشاره به اینکه ما در حوزه سرطان باید به دنبال پیشگری باشیم، گفت: «همیشه پیشگیری مهمتر از درمان است. ما در بحث شیوع سرطان در کشور مواجه هستیم که در مقابل آن مصرف داروهای ضد سرطان نیز رشد 15 درصدی داشته است. هزینه های درمان نیز از اواسط دهه 80 تا سال 1392 حدود 7 برابر افزایش یافته است. مصرف غذاهای سرخ شده یا کبابی با ادویه و نمک زیادهمچنین مصرف الکل و استعمال دخانیات از عوامل مهم سرطان معده،هستند به همین دلیل مصرف داروهای شیمی درمانی این بیماری مانند «فلورواوراسیل» و «کاپسیتابین» آمار بالایی دارند.
مصرف کم غذاهای گیاهی و فیبردار از عوامل مهم سرطان روده و کولون و مصرف چای داغ و غذاهای ناسالم داغ از عوامل بروز سرطان مری هستند در میان بانوان سرطان سینه شیوع بالایی دارد، به همین دلیل مصرف داروی «تراستوزومب» آمار بالایی را به خود اختصاص داده است.»
وی با اشاره به اینکه شیوع سرطان در ایران تابعی از جغرافیای کشور است، می گوید:«در قسمتهای زیادی از ایران سرطان پوست شیوع بیشتری داشته و بعد از آن سرطانهای دستگاه گوارش و مثانه بیشترین شیوع را دارند.» با توجه به رشد 15 درصدی مصرف داروهای ضد سرطان در کشور می توان گفت هرچقدر در درمان این بیماری در شیمی درمانی، جراحی و … خدمات ارائه شود با این حال بحث در پیشگیری را نمی توان نادیده گرفت. آلودگی آب، عوامل شیمیایی در طبیعت، هوای آلوده شهرهای صنعتی، امواج معلق در فضا و بسیاری دیگر هر روزه به میزان افراد مبتلا به سرطان می افزاید که این امر تلاش های پزشکان و محققین را در امر مقابله با سرطان به میزان زیادی بی تاثیر می کند.
منبع: سلامت نیوز