rings

به تازگی ازدواج سنتی کمرنگ شده است و جای خود را به ازدواج مدرن داده است اعضای خانواده در ازدواج سنتی دخالت دارند و  همسر مناسب برای ازدواج فرزندشان را انتخاب می کنند اما در ازدواج مدرن خود شخص فرد مورد علاقه خود را انتخاب میکند و به خانواده معرفی میکند و متاسفانه آمار طلاق به این صورت بسیار بالاست.

 

چند سالی است که اختلافات زندگی زناشویی در جامعه ما بیشتر شده و در پی آن ، درصد طلاق رو به افزایش است از این رو طلاق به مفهوم دورکیمی به یک پدیده اجتماعی تبدیل شده است.

، در باور دورکیم در صورتی پدیده ای می تواند جمعی باشد که میان همه اعضای جامعه یا دست کم بیشتر آنان مشترک و بنابراین عام باشد ، پدیده جمعی حالتی گروهی است که چون بر همه افراد تحمیل می شود در همه به نحو مکرر به چشم می خورد.
از این رو طلاق به مفهوم دورکیمی به یک پدیده اجتماعی تبدیل شده است. بدین معنی که در جامعه امروز قشر یا طبقه و یا گروهی را نمی توان یافت که از اپیدمی طلاق در امان باشد ، از تحصیلکرده گرفته تا بیسواد، ثروتمند تا فقیر ، دیندار تا افراد دین گریز .
از سوی دیگر، طلاق یک پدیده چند بعدی و چند علتی است. بنابراین محدود به یک علت خاص نظیر اقتصاد نمی باشد.چرا طلاق در جامعه ما رو به افزایش است؟ چه عواملی در رشد طلاق دخالت داشته اند؟ مسئله طلاق هم فکر مسئولان جامعه را بخود مشغول کرده و آنان را نگران کرده است ، هم دلمشغولی تعدادی از دانشگاهی ها و پژوهشگران حوزۀ خانواده شده است و همه درصدد یافتن پاسخی برای این پرسش ها و ارائه راه حل هایی برای خروج از این مقوله آسیب زا هستند.
طلاق به عنوان یک مسئله اجتماعی که در برگیرنده انحلال قانونی ازدواج و جدایی زن و شوهر می باشد، به لحاظ تأثیرات گسترده در روند رشد جمعیت و همچنین دگرگونی ساختار خانواده حائز اهمیت بسزایی دارد .
به واسطه همین امر، سازمان ثبت احوال در کنار درج دو واقعه مرگ و میر و ولادت به ثبت آمار ازدواج و طلاق های جاری سالانه می پردازد و این آمارها به عنوان منبع بررسی های کارشناسی توسط صاحب نظران و محققان مورد بهره برداری واقع می شوند. البته به واسطه عدم دسترسی به تعداد واقعی افراد در معرض ازدواج، ویژگی های افراد مطلّقه، دسترسی نداشتن به اطلاعات مربوط به سایر تحولات جمعیتی همچون نرخ رشد جمعیت آمارهای مذکور به تنهایی بیانگر تصویر واقعی جامعه نخواهند بود.
ایرنا بر آن است در گفت وگویی با دکتر بهمن بهمنی ، روانشناس به بررسی و واکاوی پدیده اجتماعی طلاق بپردازد و به سؤالاتی ناظر بر اینکه چه نوع سبک ازدواجی در کاهش آمار طلاق مؤثر است ؟ ازدواج سنتی یا ازدواج مدرن ؟ و اینکه این بحران اجتماعی چه هزینه هایی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی دارد ؟ را پاسخ دهد .

**س : چندی پیش در خبرها اعلام شد که دیگر آمار طلاق اعلام نخواهد شد و با توجه به افزایش میزان طلاق که می تواند هشداری برای وجود یک بحران اجتماعی درکشورباشدو پایه و اساس کار کارشناسی ، علمی و ارائه راهکارهای عملی ، آمار و اطلاعات دقیق است ، این روند را چگونه تحلیل می کنید ؟
– اعلام نکردن آمار طلاق کاردرستی نیست ، زیرا مسئولان تصور می کنند وقتی آمار طلاق را اعلام می کنند قبح مسئله از بین می رود در صورتی که این پدیده طلاق را می توان به بیماری ویروسی تشبیه کرد که وقتی در جامعه شیوع پیدا می کند همه متوجه آن بیماری می شوند .
بنابر این آمار طلاق باید شفاف اعلام شود اما آنچه مهم است آمار طلاق همراه با اطلاعات کامل ارائه شود یعنی این مسئله اطلاع رسانی شود که طلاق راه حل اول نیست بلکه راه حل آخراست در حالی که متأسفانه این پدیده به عنوان راه اول تبدیل شده است .
همچنین زمانی که آمار طلاق اعلام می شود همراه با آن آمارازدواج های کار آمدو فیلم های مربوط به آن . . . از طریق رسانه ها اطلاع رسانی شود وخانواده ها ترغیب شوند ، زمانی که با چالش مواجه می شوند ضروری است اعضای خانواده برای حل مشکل به روانشناس مراجعه کنند .

** س : با توجه به اینکه روزانه 449 طلاق در کشور ثبت می شود . این بحران اجتماعی چه هزینه هایی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی دارد ؟
– اولین آسیبی که طلاق به طرفین می زند ضربه عاطفی است یعنی احساس دل شکستگی ، سرخوردگی ، طرد شدن ، ازدست دادن فرصت ها . . . این ها حس های منفی است که بعد از طلاق طرفین درگیر آن ها می شوند.
درخانواده ای که با چالش طلاق روبه رو شده است ،اگر صاحب فرزند باشند ، فرزند آنان دچار تعارض در انتخاب پدر یا مادر می شود ، وبعد از آن تبعات فرزند خواندگی ، تک والدی ، بدبینی فرزندان نسبت به امر ازدواج . . . رخ می دهد .
در مورد سؤال شما در مورد هزینه های طلاق در توسعه اجتماعی و اقتصادی بایدگفت ، رکن هر توسعه پایدار انسانی ، مهد رشد و سلامت جسم و روان خانواده است . کارکرد خانواده مانند رحم مادر است ، یک جنین در رحم مادر تغذیه ، حفاظت ، التیام می شود این سه کارکرد اساسی رحم را یک خانواده هم دارد یعنی همان طور که جنین پس از تکامل از رحم خارج می شود فرزند خا نواده هم پس از رشد وتکامل جسمی و روحی باید خانواده تشکیل دهد و رحم خود را بسازد .
بنابر این « خانواده » رکن اصلی توسعه پایدار است و اگر خانواده تهدید شود هزینه هاییبرای توسعه دارد . این هزینه ها شامل ناامیدی ، دلواپسی ، اضطراب ، سرخوردگی ها ، افت وتلف شدن انرژی است . لذا هرجامعه ای که رکن خانواده راحفظ کند ، انسان های کارآمد را پرورش می دهد .

**س : چه نوع سبک ازدواجی در کاهش آمار طلاق مؤثر است ؟ ازدواج سنتی یا ازدواج مدرن ؟
– سؤال بسیار مهمی است و یکی از دلایل افزایش طلاق مطرح شدن این نوع سؤالات است . زیرا اغلب این تصور وجود دارد که ازدواج مدرن مثبت و سازنده است و ازدواج سنتی منفی و ناکارآمد است ، در صورتی که این تصور اشتباه است .
در ازدواج مدرن ، دختر و پسر نسبت به یکدیگر شناخت و مراوده های قبل از ازدواج دارند و سعی می کنند در این ارتباطات ، علائق ، ارزش ها ، باورها ، خواسته ها ، مهارت ها ، توانایی ها و نارسایی های خود را معرفی کنند و در این مورد که آیا برای ازدواج مناسب یکدیگر اند یا خیر تصمیم گیری کنند .
ازدواج مدرن می تواند سبب کاهش آمار طلاق شود اما درفرایند ازدواج سنتی که از مراسم خواستگاری آغاز می شود اگربعد از این مرحله طرفین به منظور شناخت از یکدیگر به مراوده مستمر بپردازنددر این صورت ، این شیوه ازدواج هم می تواند کارساز و کارآمد باشد .
بنابر این چه ازدواج سنتی و چه ازدواج مدرن ، اگر با علم به این مسئله باشد که هدف تشکیل خانواده است و رکن این خانواده رابطه همسری و زناشویی می باشد و طرفین آگاه باشند که صحبت های قبل از ازدواج ، میزان سازگاری بعدی را پیش بینی می کند ، در این صورت است که نرخ وقوع ازدواج های غلط ونا کارآمد کاهش می یابد .
http://www.salamatnews.com/