480462899_XS

برای دریافت آهن کافی برای بدن از چه راهکارهایی می توانیم کمک بگیریم چرا بدن دچار کمبود موادمعدنی می شود چه عواملی در ایجاد این عارضه نقش دارند کمبود املاح و موادمعدنی چه تاثیراتی بر سلامتی بدن ما میگذارد موادغذایی و مکمل های دارویی موثر در این زمینه را می شناسید؟

خانمی 34 ساله  هستم و مدت چند سال است که به کم خونی دچار هستم به دکتر مراجعه کردم به من قرص آهن تجویز کرد برای مدت کوتاهی خوب شدم ولی  علاقه خیلی زیادی به خوردن خاک دارم چگونه می‌توانم خاک خوری را کنار بگذارم ضمن اینکه آهن مورد نیاز بدنم تامین شود؟

پاسخ ارائه شده توسط: دکتر حمید محقق؛ پزشک عمومی

پیکا میل شدید به خوردن مواد عجیب فاقد ارزش غذایی است. این افراد به خوردن مواد غیرغذایی نظیر نشاسته، خاک رس، یخ، گچ، رنگ، مو یا سنگ ریزه تمایل دارند. این حالت در زنان باردار بیشتر دیده می‌شود. علت پیکا کاملاً مشخص نیست، ولی برخی فرضیه‌ها در این مورد وجود دارد.

بیان شده که علت آن نیاز غریزی برای جبران کمبود مواد معدنی، از قبیل آهن، مس، روی، در رژیم غذایی است. این مطلب به ویژه در مورد خوردن خاک رس برای کمبود آهن صحت دارد. عوامل روانی مرتبط با زندگی در مکان نامطلوب، درآمد کم یا محرومیت‌های روانی را نیز در ایجاد آن دخیل می‌دانند.

در بسیاری جوامع، پیکا ریشه در آیین مذهبی آنان دارد و معقتدند که خوردن خاک به آن‌ها کمک می‌کند که روح جادویی سحرآمیزی در وجود آن‌ها شکل گیرد. برخی افراد معتقدند که خوردن این قبیل مواد غیرطبیعی، استرس و فشارهای روانی آن‌ها را کم می‌کند.

پیکا در خانواده‌هایی که سابقه این بیماری را داشته‌اند، بیشتر دیده می‌شود. پیکا در حقیقت به سه دسته تقسیم می‌شود: خاک خواری (Geophagia)، مواد مضری که فاقد مواد مغذی می‌باشند (Pagophagia) و خوردن مواد قندی و نشاسته‌ای (Amylophagia).

بررسی‌های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش‌های خون برای شناسایی کم خونی و اندازه‌گیری مایعات و الکترولیت‌ها باشد. درمان افرادی که به هر علتی به پیکا مبتلا هستند، بسیار پیچیده است و در صورت مشاهده چنین رفتاری باید به پزشک مراجعه شود.

برای درمان بیماری از مجموعه ای از عوامل، از قبیل رفتار درمانی، ممانعت فیزیکی، برانگیختن بی‌زاری در فرد نسبت به مصرف مواد غیر غذایی، دارو درمانی و آموزش گسترده به فرد در خصوص عوارض و پیامدهای جانبی استفاده از مواد غیر خوراکی، کمک گرفته می‌شود. در بیشتر موارد، بیمار به درمان پاسخ مثبت داده و با افزایش سن یا اتمام بارداری، بیماری پایان می‌پذیرد. ولی در صورتی که بیماری ادامه داشت، باید دوباره به پزشک مراجعه شود.

به خاطر داشته باشید که کلید موفقیت در درمان پیکا، صبر، شکیبایی و پشتیبانی خانواده می‌باشد. در این مورد خاص، درمان کم خونی وی می‌تواند به برطرف شدن خاک خوری کمک کند. درمان کم خونی فقر آهن تجویز مکمل‌های آهن با دوز مناسب و برطرف کردن علت بیماری است.

اگر به دلیل تغذیه ای، آهن بدن کاهش یافته است، باید در رژیم غذایی روزانه خود از غذاهای حاوی آهن استفاده کند. می‌توان از متخصص تغذیه در این مورد کمک گرفت. در مواردی ممکن است که بیمار به دلیل هورمونی یا مشکلات زنانگی خونریزی واژینال زیادی داشته باشد یا در دستگاه گوارش زخم‌های خونریزی دهنده دارد که در این صورت باید برای انجام عملیات تشخیصی و درمانی به پزشک مراجعه کند.

زندگی انلاین