Table_grapes_on_white

یکی از خواص مهم انگور اثر مسهلی آن است. هم چنین دارای خاصیت حفاظت از کلیه و دستگاه روده‌ ای معده‌ ای است.

دکتر محمد حسین صالحی سورمقی

گیاه شناسی

مو، درختچه ای است بالا‌ رونده که توسط پیچک‌ هایی که در طول ساقه ایجاد می‌ کند، از درختان و بسیاری از تکیه گاه‌ ها بالا‌  رفته و تا ارتفاع یا شعاع زیادی رشد می‌ کند. ساقه‌ ها گره دار و بر حسب سن گیاه دارای قطرهای مختلف هستند. برگ‌ های مو بزرگ و به طور متناوب به روی ساقه قرار گرفته و دارای ۵ لوب دندانه دار می‌ باشند.

پهنگ برگ دارای دم‌ برگ دراز بوده، که در سطح بالا‌ یی به رنگ سبز تیره و در سطح زیرین به صورت مات دیده می‌ شود. گل‌ ها کوچک و به صورت گل آذین خوشه می‌ باشند. میوه مو به صورت دسته و گوشت‌ دار است ابتدا سبز رنگ و پس از رسیدن بسته به انواع مختلف به رنگ‌ ها و اندازه‌ های مختلف درآمده و همگی شیرین مزه هستند.

قسمت‌ های مورد استفاده مو عبارتند از: برگ، میوه و هسته آن. در سال‌ های اخیر استفاده از روغن هسته انگور مورد توجه قرار گرفته و از مصرف بالا‌ یی برخوردار شده است.

تاریخچه

برگ انگور در فسیل‌ های مربوط به دوران ماقبل تاریخ دیده شده است. انگور، پیش از ۵۰۰۰ سال قبل از میلا‌ د، بومی‌ آسیای غربی شد و در نوشته‌ های کتب مقدس به آن اشاره گردیده است، هم چنین در نقاشی‌ های مقبره‌ های ۲۳۷۵ سال قبل ازمیلا‌ د به تصویر آمده است.

در حدود سال ۱۶۳۵، پیشگامان یسوعی; انگور اسپانیایی را به مکزیکو آوردند و در محلی که اکنون رحخسحپ سحذ، نامیده می‌ شود، تاکستان‌ هایی بر پا کردند که در واقع اولین منطقه کشت انگوردر آمریکاست. نیکلا‌ س کالپپر، در سال ۱۶۵۲، انگور را برای شست و شوی دهان توصیه کرد و در دهه ۵۰، کشت انگور در کالیفرنیا آغاز شد .

الف: آب انگور

ترکیبات مهم

آب انگور در بردارنده‌ ۸۰ درصد آب، ۱۶ درصد کربوهیدرات (قندها) و ۷۰ کالری در هر صد گرم است. اسیدهای آلی آن شامل تارتاریک، کربوکسیلیک، مالیک و سیتریک  بوده همچنین ویتامین ث، و نیز مواد معدنی از جمله کروم و پتاسیم در آن گزارش شده است.

حداقل دو آنتوسیانین و فلا‌ونوئیدهای مختلف نیز در آن شناسایی شده که این اجسام بخصوص در انگور بنفش به وفور یافت شده و از اهمیت خاصی برخوردارند. از دیگر اجسام می‌ توان تانن، پکتین، کولین، اینوزیتول و ترکیبات ضداکسیدان را در آب انگور برشمرد.

اثرات مهم

یکی از خواص مهم انگور اثر مسهلی آن است. هم چنین دارای خاصیت حفاظت از کلیه و دستگاه روده‌ ای معده‌ ای است. آب انگور قرمز دارای خاصیت جلوگیری از شکنندگی عروق، جلوگیری از هموروئید و واریس می‌ باشد. از ویژگی‌ های انگور وجود عنصر کروم به میزان قابل توجه در آن است که به نوعی فاکتور تحمل گلوکز نیز می‌ باشد.

کروم با انسولین باعث سوختن قند در بدن شده و به عنوان عامل کاهش قند خون در افراد دیابتی موثر است.آب انگور در آزمایش‌ های بیرون از بدن، خاصیت ضد ویروس فلج اطفال و ضد ویروس تبخال را از خود نشان داده است، که در این رابطه تانن‌ های موجود در آن را موثر می‌ دانند.

هم چنین خاصیت ضد میکروبی و ضد سرطانی آن در حیوانات به اثبات رسیده است.آب انگور قرمز می‌ تواند از طریق جلوگیری از لخته شدن خون، از مشکلا‌ ت قلبی – عروقی بکاهد، این اثر را مربوط به وجود فلا‌ ونوئید‌ های موجود در آن می‌ دانند. گرچه آسپرین نیز از لخته شدن خون جلوگیری می‌ کند، ولی مکانیسم آن از طریق خنثی کردن آدرنالین در مواقع ترشح حاصل از استرس است، درصورتی که فلا‌ ونوئیدهای انگور می‌ توانند به طور دائم از لخته شدن خون جلوگیری کنند…