لبو در فصل زمستان طرفداران زیادی پیدا میکند این میوه زمستانی خاصیت های زیادی برای سلامتی ما در خود جای داده است لبو یا چغندر سرشار از انواع املاح و موادمعدنی مورد نیاز بدنمان است در ادامه به بررسی خواص درمانی لبو خواهیم پرداخت
همه ما لبو خوردهایم و در روزهای سرد زمستانی از مزه خوشایند آن لذت بردهایم. لبو دارای خواص مفید بسیاری است.
آذین صحابی
همه ما لبو خوردهایم و در روزهای سرد زمستانی از مزه خوشایند آن لذت بردهایم. این خوراکی خوشمزه همان چغندر پخته است که قند دارد و مزه شیرین و دوست داشتنی آن هم به همین علت است. این ماده غذایی دارای خواص مفید بسیاری است و سرشار از عناصر و مواد معدنی ارزشمندی برای بدن است.
دانشمندان چغندر قند را با نام Beta vulgaris میشناسند و انگلیسی زبانها به آن Beets میگویند. چغندر گیاهی است که بشر با آن آشنایی دیرینه دارد و شواهد نشان میدهد که در حدود چهار قرن پیش از میلاد هم مردم با خواص درمانی آن آشنا بودهاند. چغندر در ابتدا در ناحیه مدیترانه و شرق اروپا وجود داشته، ولی در حال حاضر در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود.
شاید خیلی از ما ندانیم، ولی چغندر چند نوع دارد که عمده آنها یکی چغندر معمولی است که به رنگ بنفش تیره یا قرمز رنگ است و دیگری چغندر قند که به رنگ زرد روشن است و در سراسر دنیا از آن برای استخراج شکر استفاده میکنند.
این گیاه مفید دارای برگهای پهن و درشت و گلوله مانند یا مخروطی شکل است. ریشه کلفت چغندر، مواد غذایی به خصوص ساکاروز را درخود ذخیره میکند. در واقع برگهای بزرگ چغندر در روز در مقابل نورآفتاب ساکاروز میسازند و در شب آن را به ریشه میدهند. چیزی که ما به عنوان لبو میشناسیم، ریشه چغندر است.
خواص چغندر
چغندر دارای ویتامینهایی چون A، B6 و C است و عناصر کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن، روی، پتاسیم و مس را نیز در خود دارد. چغندر دارای مقادیر قابل توجهی فولات نیز هست. مصرف اسید فولیک در دوران بارداری برای جلوگیری از بروز نقایص جنینی ضروری است. به همین دلیل مصرف چغندر در دوران بارداری مفید است. البته خوردن مکملهای اسید فولیک برای اکثر مادران باردار ضروری است و خوردن چغندر نمیتواند جای مکمل اسید فولیک را بگیرد. درباره مصرف مکملها نیز حتما با پزشک مشورت کنید.
چغندر به عنوان یک ملین عمل میکند و برای برطرف کردن یبوست مفید است. همچنین به خاطر داشتن قند و مواد معدنی، بسیار مقوی میباشد.
البته مصرف زیاد چغندر برای برخی افراد نیز ممنوع است. کسانی که دیابت دارند و قند خونشان بالاست، نباید به مقدار زیاد، چغندر خام یا لبو بخورند. همچنین برخی کودکان با خوردن چغندر واکنشهای حساسیتی از خود نشان میدهند. در ضمن کسانی که دچار سوء هاضمه هستند نیز نباید در خوردن چغندر افراط کنند.
خوردن این گیاه به خاطر داشتن مقادیر زیادی آنتی اکسیدان، در تسکین درد مفاصل و نقرس مفید خواهد بود.
این گیاه دارای آهن است، پس به کسانی که دچار کم خونی هستند و برای برطرف کردن این مشکل دارو مصرف میکنند کمک خواهد کرد. به خاطر داشته باشید که هرگز گیاهان یا میوههایی که خواص این چنین دارند را با داروها جایگزین نکنید و مطابق دستور پزشک، داروهایتان را مرتب مصرف کنید. این غذاها کمک کننده هستند، ولی در اکثر اوقات نمیتوانند جای داروها را بگیرند.
شیره چغندر هم از دیرباز مورد استفاده قرار میگرفته است. این ماده نوشیدنی بسیار مناسبی است که به جذب آهن و تولید گلبولهای قرمز کمک میکند. به علاوه شیره چغندر توانایی سیستم ایمنی بدن را نیز افزایش میدهد. این گیاه مفید دارای کلسیم نیز میباشد، بنابراین خوردن آن به حفظ استحکام استخوانها کمک میکند.
برخی از ترکیبات موجود در 100 گرم چغندر پخته در آب نمک
انرژی …………………………………….. 46 کیلوکالری
آب…………………………………………..4/82 گرم
پروتئین…………………………………….. 3/2 گرم
کربوهیدرات…………………………………5/9 گرم
فیبر………………………………………….3/2 گرم
قند کل……………………………………….79/8 گرم
چربی کل……………………………………1/0 گرم
کلسترول…………………………………….صفر
معادل کاروتن……………………………. 27 میکروگرم
ویتامین ………………………………………..Dصفر
ویتامین E …………………………………………صفر
ریبوفلاوین……………………………..01/0 میلی گرم
ویتامین B6……………………………04/0 میلی گرم
نیاسین………………………………………1/0 میلی گرم
فولات……………………………………..110 میکروگرم
ویتامین B12………………………………………….صفر
ویتامین C……………………………………5 میلی گرم
آهن………………………………………….8/0 میلی گرم
ویتامین آ……………………………………..5.4 میلی گرم