چرا با ایجاد آکنه در پوست مواجه می شویم علل مهم برای ایجاد این عارضه در دختران و پسران چیست چرا با چنین حالتی مواجه می شویم عوامل تشدید کننده مشکلات پوستی از این قبیل را چگونه می توانیم از بین ببریم اغلب جوانان به دلیل مشکلات هورمونی به این حالت دچار می شوند جای جوش ،پوسته پوسته شدن پوست ،تیرگی و کدر شدن پوست از جمله پیامدهای برو آکنه در پوست می باشند .
جوش یا همان آکنه علاوه بر اینکه به پوست آسیب میزند و زیبایی را از آن میگیرد در اعتماد به نفس افراد هم تاثیر بسزایی دارد و حتی میتواند فرد را از فعالیت اجتماعی باکیفیت بازدارد. به همین دلیل است که نباید این مشکل را ساده دید. علت ایجاد این مشکل شایع پوستی چندان مشخص نیست ولی بیشترین قشری که به آن دچار میشوند نوجوانان و جوانان هستند که معمولا تا 25 سالگی آکنهها از صورتشان میروند. درباره آکنه، علت ایجاد آن و همینطور راههای درمانی با دکتر امیرهوشنگ احسانی متخصص پوست و مو گفتوگویی انجام دادهایم که خواندن آن را به شما توصیه میکنیم.
دختران بیشتر جوش میزنند یا پسران؟
یکی از علائم بلوغ شروع آکنه صورت و بدن است. البته هرچه سنتان بالاتر میرود این روند بهبود پیدا میکند هرچند نمیتوان سن دقیق قطع و بهبود آکنه را تخمین زد ولی میتوان گفت معمولا با ورود به سن بلوغ آغاز شده و 2 یا 3 سال بعد هم از بین میرود اما در برخی افراد این مشکل همچنان ادامه پیدا میکند. آکنه زمانی بیماری تلقی میشود که با تغییرات فیزیولوژیک شدید همراه باشد اما در موارد خفیفتر نمیتوان آن را بیماری دانست. نکته مهم در بروز آکنه جنسیت افراد است. براساس پژوهشها زنان بیشتر از مردان دچار آکنه میشوند. بر همین اساس 80-70 درصد خانمها در طول زندگیشان یکی دو جوش میزنند و بیشتر با این مشکل مواجه هستند اما جالب است بدانید که مردان با موارد شدیدتری از آکنه روبهرو هستند، هر چند که با وجود شدت زیاد آن، بهبود و درمان هم سریع اتفاق میافتد.
دلیل بروز آکنه چیست؟
برخلاف تصور عموم که فکر میکنند آکنه بر اثر تغییرات هورمونی بروز میکند، باید گفت همیشه اینطور نیست. چند عامل مهم دیگر هم برای ایجاد جوش ذکر شده است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• افزایش چربی پوست بدن
• اختلال غیرطبیعی در پوستهریزی پوست، بهطوری که پوست انباشته شده و جوشهای سرسفید یا سرسیاه ایجاد میشوند
• التهاب و ایجاد میکروب در صورت که باعث تشدید آکنه میشود
• مسائل و تغییرات هورمونی
علاوه بر عوامل ایجاد آکنه در صورت، برخی موارد مانند استفاده از کورتون یا برخی ویتامینها و همچنین استرس و مصرف سیگار میتواند از جمله عواملی باشد که آکنه را تشدید میکند.
درمان باید چه شکلی باشد؟
با بروز آکنه باید به پزشک مراجعه کنید و او با توجه به شدت آکنه میتواند دو نوع درمان را به شما پیشنهاد کند؛ درمان خوراکی یا موضعی. در صورتی که آکنه شدت زیادی داشته باشد به احتمال زیاد پزشک درمان خوراکی را توصیه میکند. اما وقتی جوشتان زیاد نباشد پزشک فقط درمان موضعی تجویز میکند. اگر آکنه از حالت خفیف به متوسط تبدیل شد بهتر است درمان خوراکی انجام شود چون درمان خوراکی تاثیر سریعتر و بهتری بر درمان دارد، هرچند که ممکن است با عوارضی همراه باشد. اگر میخواهید آکنه شما درمان شود باید حوصله زیادی داشته باشید چون درمان این مشکل معمولا طولانی مدت است. قرار نیست با دو روز یا یک هفته مصرف دارو جوشها کامل درمان شوند. برای دیدن نتیجه استفاده از داروها باید دست کم 4 تا 6 ماه صبر کنید و در این مدت هم به طور مرتب داروها را مصرف کنید چون هرگونه وقفه در استفاده از دارو احتمال عود و تشدید آکنه را بالا میبرد.
داروهای جلوگیری از بارداری، آکنه را خوب میکند؟
برای اینکه بدانید علت آکنه شما چیست حتما لزومی به انجام آزمایش نیست، کافی است پزشک از شما یک شرح حال بگیرد تا به علت آن پی ببرد. از جمله داروهایی که برای درمان آکنه بسیار موثر است داروهای جلوگیری از بارداری است. این داروها به آکنه خوب جواب میدهد. نکته مهم هنگام تجویز داروهای ضدبارداری این است که این داروها حاوی استروژن زیادی باشد. اگر خودتان سراغ داروهای ضدبارداری بروید با انواع مختلفی مواجه میشویدکه میتواند حسابی گیجتان کند. این داروها براساس انواع مختلفی که دارند و میزان مناسب مصرف باید توسط پزشک تجویز شود. باید به این نکته حتما توجه کنید که بعضی از داروهای ضدبارداری حتی ممکن است جوش و آکنه شما را زیاد کند. داروهایی این کار را میکنند که به جای آنکه استروژن بیشتری داشته باشند حاوی پروژسترون زیادی هستند و همین آکنه را در شما تشدید میکند.
بارداری و جوش صورت
بیشترین تغییرات هورمونی در زمان بارداری اتفاق میافتد که در نتیجه آن ممکن است فرد دچار جوش شود یا حتی پوستی بدون جوش پیدا کند که علت دقیق آن مشخص نیست. ولی درمان در این دوران به دلیل شرایط ویژه فرد به صورت خاصی انجام میشود و ممکن است داروی خوراکی کاملا حذف شود.
صابون با جوش چه میکند؟
شاید برخی تصور کنند که شستن صورت با صابون میتواند در رفع آکنه موثر باشد در حالی که این ماده شوینده هیچ تاثیری بر درمان آکنه ندارد. تنها کاری که صابون انجام میدهد تنظیم چربی پوست و کم کردن باکتری آن است. در زمان استفاده از داروهای ضد آکنه به طور طبیعی پوست خشک میشود و بنابراین استفاده از صابون میتواند این خشکی را تشدید کند. صابون در یک صورت میتواند تاثیر خوبی بر آکنه داشته باشد آن هم اینکه آکنه صورت خفیف باشد و استفاده از صابونهای آنتیباکتریال به کنترل چربی پوست کمک کرده و با از بین بردن باکتریها بتوانند این مشکل را درمان کنند.
نتیجه ترکاندن جوش چیست؟
خیلی از افرادی که دچار جوشهای التهابی میشوند آن را میترکانند و فکر میکنند حالا که التهاب جوش کم شد، بهبود پیدا میکند در حالی که شما با این کار التهاب را به اطراف محل جوش منتقل میکنید. نتیجه این میشود که رنگدانههای پوست فعال شده و اثر آن به صورت تیرگی روی پوست باقی میماند. در صورت لزوم این کار فقط با توسط پزشک و با دستگاه استاندارد تخلیه جوش انجام میشود. درست است که فشار دادن جوش باعث افزایش جوش نمیشود اما میتواند لک و تیرگی روی پوست به جا بگذارد. علاوه بر این گاهی برخی پوستها به جای لک، فرورفتگی پیدا میکنند و چالهای میشوند. دلیل این مشکل یکی به خاطر نوع پوست و دوم به دلیل شدت جوشهاست. دو دلیل مهم دیگر برای این اتفاق دستکاری جوش و درمان دیرهنگام آن است.
معضل مهم: جوش بعد از اصلاح
اگر از آن دسته افرادی هستید که بعد از اصلاح صورت پوستتان قرمز شده و جوش میزنید بهتر است نگران نباشید چون این جوش واقعی نیست و در اصطلاح فولیکولیت غیرعفونی خوانده میشود که تنها به دلیل بازگشت مو به داخل پوست بروز میکند. برای پیشگیری از این اتفاق باید از داروهایی بعد از اصلاح استفاده کنید که جوش نزنید. یکی از این داروها ترتینوئین و اسید میوه است که با چند بار استفاده مشکلتان به راحتی حل میشود و دیگر دچار جوش غیرعفونی نمیشوید.
به خورد و خوراکتان توجه کنید
یکی از مواد خوراکی که میتواند بر بروز جوش یا آکنه موثر باشد شیرینی است. با خوردن شیرینی قند خون به سرعت بالا میرود و موجب ایجاد جوش میشود. برخی از افراد هم به خوردن شیر حساس هستند و با خوردن آن شروع به جوش زدن میکنند. این افراد نباید از این محصول لبنی استفاده کنند و بهتر است دیگر محصولات را جایگزین آن کنند. احتمالا خود شما در تغذیهتان متوجه میشوید که چه چیزی باعث بروز یا تشدید جوش در پوستتان میشود. یکی از موادی که باید جایگزین خوراکیهای به اصطلاح جوشزا کنید، میوه و سبزی است. برای جلوگیری از تشدید جوشها اول از همه باید شیرینی را فراموش کنید. اما لازم نیست مایونز را از سفرهتان حذف کنید چون این سس فقط چربی خون را بالا میبرد که در بروز جوش کاملا بیتاثیر است. یکی از موادی که خانمها روزانه مصرف میکنند و احتمال جوش را زیاد میکند استفاده از محصولات آرایشی مانند پنکیک و کرم پودر است که به وضوح میتواند باعث تشدید جوش است. برای پیشگیری از این اتفاق بهتر است از مواد آرایشی بدون چربی یا کمچرب استفاده کنید. البته اگر صورتتان جوش دارد بهتر است از هیچ وسیله آرایشی استفاده نکنید و برای کرم ضد آفتاب هم دنبال انواع بدون چربی آن بگردید. استفاده از کرم مرطوبکنندهای که بدون چربی باشد هم بسیار مهم و ضروری است. هرگونه محصول دارای چربی روی صورتی که جوش دارد، بدون شک جوشها را تشدید میکند و این مسئلهای است که باید حتما رعایت شود.
اذیت شدید، رآکوتان بخورید
خیلیها سالها با جوشهایشان درگیر هستند و ممکن است از درمانهای متعدد و بیفایده خسته شده باشند. بنابراین به این افراد توصیه میشود از داروی رآکوتان یکی از موثرترین داروها برای درمان جوش است، استفاده کنند. البته به این نکته توجه داشته باشید که این دارو مانند شمشیر دو لبه است چون اگر عوارضش کنترل نشود، آسیبهای شدیدی به سیستم داخلی بدن فرد وارد میکند. یکی از مهمترین نکاتی که باید هنگام مصرف دارو رعایت شود این است که فرد از زمان شروع مصرف تا دست کم 3 ماه بعد از قطع مصرف نباید باردار شود و در صورت بارداری باید جنین سقط شود. این داروی تقریبا تنها دارویی است که هر چهار دلیل ایجاد آکنه را از بین میبرد چون حاوی شکل دیگری از ویتامین A است. در صورتی که جوشهای فرد شدید باشد و طی چند دوره درمان، بهبودی حاصل نشده باشد معمولا پزشک در نهایت به تجویز رآکوتان روی میآورد.!
سلامت نیوز