نقرس از آن دسته بیماری های خطرناک و دردناک است که ممکن است بیمار مبتلا را زمین گیر کند. این بیماری خطرناک که علل مختلفی دارد قابل کنترل است و حتی میتوان از عود کردن آن جلوگیری کرد. تحقیقات نشان می دهد، تعداد قابل توجهی از مردم دنیا از بیماری نقرس رنج می برند. امروزه متخصصان برای جلوگیری از عود نقرس استفاده از این رژیم غذایی را پیشنهاد می کنند. در ادامه ابتدا از نقرس و علل بروز آن صحبت میکنیم و سپس خوراکی هایی که از تقرس پیشگیری میکنند را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
مطالعات محققان دانشکده پزشکی جان هاپکینز آمریکا نشان می دهد، رژیم غذایی DASH با کاهش اسید اوریک، در جلوگیری از عود نقرس نقش فوق العاده ای دارد. رژیم غذایی DASH یک رویکرد مادام العمر برای مصرف غذای سالم است که تمرکز عمده آن روی پیشگیری و درمان فشار خون بالا است. این برنامه غذایی، افراد را به کاهش مصرف سدیم تشویق می کند و در آن مواد غذایی حاوی پتاسیم، کلسیم و منیزیم، گنجانده شده است.این مطالعه با بررسی 103 بزرگسال مبتلا به نقرس نشان می دهد رژیم غذایی DASH به مدت یک ماه، مقدار اسید اوریک خون را 0.35 میلی گرم بر دسی لیتر کاهش می دهد که تضمین کاهش احتمال عود بیماری است.
نقرس چیست؟
بیماری نقرس که شایع ترین شکل آرتریت های التهابی است از تجمع اسید اوریک در بدن ناشی می شود و معمولا با درد شصت پا آغاز می شود. در این بیماری سطح اسید اوریک افزایش می یابد و باعث تشکیل کریستال هایی می شود که در مفاصل تجمع پیدا می کنند. درد شصت پا یکی از مهمترین نشانه های نقرس است. تورم و درد مچ پا، زانوها، پاها، مچ دست و آرنج نیز از دیگر علایم این بیماری است. به گزارش موسسه ملی بهداشت (NIH)، عدم درمان این عارضه به تدریج باعث آسیب به مفاصل و کلیه ها می شود. بیماری شایع نقرس بیشتر در مردان و در سنین 40 تا 50 سال دیده می شود. به گزارش موسسه ملی بیماری های آرتریت، اسکلتی عضلانی و پوستی، بیش از 6 میلیون بزرگسال بالای 20 سال به نقرس مبتلا هستند.
علل نقرس
اسید اوریک محصول زائدی است که از تجزیه برخی از مواد غذایی به خصوص پروتئین ها در بدن تولید می شود. تصفیه اسید اوریک در بدن توسط کلیه ها انجام می شود و این مایع مضر با ادرار دفع می شود، ولی زمانیکه مقدار آن زیاد باشد، فرآیند تصفیه و دفع با موفقیت انجام نمی شود و مقدار اضافی آن در بدن جمع می شود.
افزایش غلظت اسید اوریک خون در نهایت تبدیل به کریستال های (دانه های بلوری ) اورات می شود که در اطراف مفاصل و بافت های نرم تجمع می یابد. این کریستال های سوزن شکل مسئول التهاب و علایم دردناک نقرس هستند.
عواملی که احتمال ابتلا به نقرس را افزایش می دهند
• داشتن سابقه خانوادگی نقرس.
• اضافه وزن.
• داشتن مشکلات کلیوی.
• قرار گرفتن در معرض سرب.
• نوشیدن الکل.
• مصرف برخی داروها به خصوص داروی های مدر یا نیاسین.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : رژیم سالمی به نام دش DASH
بر اساس یافته محققان دانشکده پزشکی جان هاپکینز، رژیم غذایی DASH به دلیل کاهش فشار خون و اسید اوریک، مهمترین روش در کنترل نقرس است. رژیم غذایی DASH، احتمال بروز انواع سرطان، سکته مغزی، بیماری های قلبی، نارسایی قلبی، سنگ کلیه و دیابت را کاهش می دهد و یک راه موثر برای کاهش وزن است. این رژیم غذایی از سال 2011 میلادی تاکنون، عنوان برترین رژیم غذایی را در پایگاه خبری U.S. News به خود اختصاص داده است. توصیه محققان در رژیم غذایی DASH، مصرف مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار، محصولات لبنی کم چرب، روغن سبزیجات و حبوبات است و مصرف نوشیدنی های شیرین و چربی های اشباع شده را ممنوع می کند.
منبع: آفتاب