متاسفانه حملات صرع می تواند به ضرر دندان های افراد مبتلا تمام شود و بهتر است این افراد با در نظرگرفتن برخی مراقبت های ویژه به دندانپزشک مراجعه کنند تشنج در حین انجام خدمات دندانپزشکی آسیب های جبران ناپذیری می تواند برای این افراد در بر داشته باشدبرخی داروهای بیماران مبتلا به صرع به دندان های این بیماران آسیب های فراوانی وارد خواهند کرد.
این سوال مطرح است که چرا افراد مصروع یا مبتلا به حملات تشنجی، مشکلات دندانی زیادی دارند و به بیان دیگر، چرا معمولا این دسته افراد نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود کم توجهترند؟
جالب است بدانید، یکی از علتهای بروز این مشکل، پرهیز از درمان کوتاهمدت دندانپزشکی به علتترس از تشنج بیماران صرعی است. گاهی این بیماران به علت استفاده از داروهای ضدصرع، دچار التهاب و افزایش حجم لثه میشوند که به نوبه خود، رعایت دقیق بهداشت را به مخاطره میاندازد و به همین علت، پوسیدگی دندان و التهاب لثه در افراد مبتلا به حملات تشنجی بیشتر دیده میشود.
دکتر ماهرخ رحیمیان، دندانپزشک انجمن صرع ایران میگوید: برخی داروهای ضدصرع قدیمی در افراد،عوارض دهان و دندان ایجاد میکرد که امروزه با پیشرفت علم، این عوارض به حداقل رسیده است. در این زمینه با آموزش بهداشت دهان و دندان به افراد مبتلا به صرع برای رعایت بهداشت فردی و مراجعه مرتب به دندانپزشک و انجام جرمگیری، احتمال بروز این عوارض به کمترین میزان میرسد.
این متخصص میافزاید: یکی دیگر از عواملی که منجر به پوسیدگی دندان بیماران صرعی میشود تنفس از راه دهان به جای بینی است که خشکی دهان ایجاد میکند . معمولا این دسته از بیماران استرس زیادی را تحمل میکنند و بزاق دهانشان اسیدی میشود که به پوسیدگی دندانها میانجامد.
خطر تشنج هنگام اقدامات دندانپزشکی
گاهی تشنج احتمال شکستگی دندان را افزایش میدهد. به گفته دکتر رحیمیان اگر هنگام تشنج، دندان بیمار از جای خودش جدا شود،می توان آن را زیر زبان یا در دستمال مرطوب یا در شیر نگهداری و به دندانپزشک مراجعه کرد تا دندان را در جای خود قرار دهد.
دکتر وقارالدین اخوان زنجانی، متخصص دندانپزشکیترمیمی و زیبایی به جامجم میگوید: از مشکلات مهم مبتلایان صرع، اثرات دارویی ضد صرع روی لثه بیماران است که با تورم لثه همراه است، اما از عوامل تهدیدکننده دیگر برای لثه و دندان این بیماران، جراحاتی است که در تشنجات و حملات صرعی بر اثر برخورد شدید صورت این بیماران با اجسام سخت محیط اطراف رخ میدهد. تروما گاهی منجر به شکستگی و حتی خارج شدن دندان میشود .
وی تاکید میکند: چنانچه دندان بر اثر تروما بیرون بیاید و پیدا نشود، لازم است از بیمار رادیوگرافی به عمل آید، زیرا احتمال بلعیده شدن یا افتادن دندان در مجاری تنفسی وجود دارد. در ضمن حیاتی است که در موارد وقوع شکستگی استخوان فک و صورت راههای تنفسی بیمار بلوکه نشده باشد .
نداشتن انگیزه برای رعایت بهداشت دهان و دندان
بسیاری از بیماران مصروع به دلیل ترس به دندانپزشکی مراجعه نمیکنند اما درصد دیگری که مراجعه میکنند، صرع را از دندانپزشک پنهان یا سعی میکنند دندانپزشک را متقاعد کنند که خطری آنها را تهدید نمیکند.
دکتر رحیمیان با بیان مطالب فوق میافزاید: بزرگترین کمک به منظور تهییج بیماران مصروع برای توجه بیشتر به بهداشت دندان آگاه کردن این دسته از بیماران نسبت به تأثیر دندان بر حفظ سلامت عمومی بدن و همچنین زیبایی چهره است .
دکتر فریده دارابی، متخصص دندانپزشکیترمیمی نیز میگوید: مراجعه مرتب به دندانپزشک، جرمگیری و آموزش بهداشت، تاثیر بسزایی در پیشگیری و درمان التهاب لثه و بروز پوسیدگی در بیماران صرعی دارد. البته خطر بروز تشنج در کارهای دندانپزشکی نیز قابل پیشگیری است. در بیمارانی که طی یک ماه دو بار تشنج داشته باشند درمان باید تنها به موارد اورژانس محدود شود .
از خدمات دندانپزشکی نترسید
به گفته دکتر رحیمیان، بیشک دریافت خدمات دندانپزشکی در بیماران صرعی به سابقه بیماری صرع در فرد بستگی دارد.اگر صرع فرد کنترل شده باشد، تمام خدمات براحتی انجام میشود اما اگر حملههای فرد زیاد باشد، بهتر است این خدمات با بیهوشی انجام شود. وی توصیه میکند: مراجعه مرتب به دندانپزشک و رعایت بهداشت فردی شامل مسواکزدن پنج بار در روز، استفاده از نخ دندان برای تمیز کردن لای دندانها و نیز مصرف شبانه دهانشویه نباید از سوی این بیماران نادیده گرفته شود .
ضرورت مراقبت پزشک و بیمار
اقدامات دندانپزشکی برای بیمار صرعی و دندانپزشک خطرهایی در پی دارد. دندانپزشک باید طوری کار کند که در صورت بروز تشنج، جسم خارجی را از دهان بیمار خارج کند تا باعث خفگی او نشود و همچنین دست پزشک داخل دهان بیمار نماند. بهتر است این بیماران تعداد جلسات بیشتر اما با زمان کوتاهتر به دندانپزشک مراجعه کنند.
عقبماندگی ذهنی کودکان مصروع
حدود 50 درصد بچههای عقبمانده ذهنی از بیماری صرع رنج میبرند و عقبماندگی ذهنی از عوامل مهمی است که باعث میشود، مراقبت بهداشتی دهان و دندان آنها در مقایسه با افراد سالم کمتر باشد .
دکتر اخوان زنجانی در این باره توضیح میدهد: این مساله منجر بشدت یافتن فعالیت باکتریها و پوسیدگی عمیق دندانی و حتی از دست دادن دندان میشود. مراقبان و والدین این بچهها باید نقش درجه اول را در تامین مراقبتهای بهداشتی اجرا کنند و در حد امکان، مصرف مواد قندی و نوشیدنی شیرین در این بچهها باید محدود شود.
تغذیه سالم، دندان سالم
تغذیه صحیح برای داشتن دندان سالم، شامل مصرف شیر و لبنیات، نخوردن شیرینی و نوشابه و مصرف نکردن پشت سر هم نوشیدنی یا غذای سرد و گرم میشود که دمای دهان را ناگهان بالا یا پایین میبرد.
به گفته دکتر دارابی، استفاده مکرر از مایعات مانند آب، مصرف نکردن مواد شیرین و چسبنده و نوشیدنی شیرین، استفاده از کلرهگزیدین هر شش ماه یکبار و به مدت یک هفته، کاربرد دهانشویه فلوراید دار، خورده خواری نکردن، استفاده صحیح از مسواک و نخ دندان، جویدن آدامس بدون قند و معاینات مرتب دندانپزشکی برای ارزیابی وضعیت بهداشت دهان از توصیههایی است که باید بیماران صرعی مورد توجه قرار دهند.
روزنامه جام جم
با سلام وتشکر از تمامی افرادی که پشتیبان ما بیمارن صرع هستند. بیماری که به تنهای سخت و مشکل و عواقب بدی برای بیماران به علت داروهای مورد استفاده در پی دارد ولی متاسفانه از طرف سازمان های دولتی از بیماران نمی شود متاسفانه.
بلکه افراد خیری همانند شما پشتیبان ما باشید.
و شکی نیست از جانب پروردگار بزرگوار بی پاسخ نخواد ماند.
من نیز از جمله بیماران انجمن هستم و به نوبه خود از تمامی شما نیکوکاران سپاسگذارم.
یکی از مشکلات اساسی ما درمان لثه و دندان های با ریشه ضعیف هست که خیلی ناراحت کننده.???
در آخر
به امید روزی که خودم به شخصه بتوانم از حامیان انجمن باشم .
با سپاس و تشکر???