aspirin

آسپرین یکی از آن دسته داروهاییست که با کشف شدنش انقلاب بزرگی در دنیای پزشکی بپا کرد به طوری که امروزه جزء شناخته شده ترین داروها میباشد. در برخی از افراد مصرف منظم آسپرین، روشی برای پیشگیری از عود برخی علایم یا وقایع قلبی می‌باشد. اگر درگذشته دچار حمله قلبی، حمله گذرای ایسکمیک (TIA) یا یک سکته مغزی ایسکمیک یا آنژین قلبی عود کننده (درد سینه) شده‌اید، ممکن است پزشک برای شما آسپیرین تجویز نماید. در ادامه به تأثیر مصرف آسپرین در پیشگیری از بیماری های قلبی خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.

آسپیرین به جریان خون کمک می‌کند و احتمال تشکیل لخته خون را کاهش می‌دهد. آسپیرین از طریق کاهش فعالیت پلاکت‌ها در خون عمل می‌کند. وقتیکه پلاکت‌ها مقداری از چسبندگی خود را از دست می‌دهند، احتمال تشکیل لخته خون کمتر می‌شود. همچنین ممکن است آسپیرین به محافظت در برابر التهاب سرخرگ‌ها کمک کند که در اثر تصلب‌شرایین (آترواسکلروز) رخ می‌دهد. همچنین ممکن است آسپیرین به پیشگیری از بروز حمله قلبی در افراد مبتلا به دیابت (بیماری قند خون) کمک کند.

مصرف مرتب آسپیرین با مصرف گاهگاهی آن برای مواردی مثل سردرد فرق می‌کند. مصرف مرتب آسپیرین دارای برخی از عوارض جانبی می‌باشد. شما بدون مشورت با پزشک نباید شروع به مصرف آسپیرین برای درمان بیماری قلبی خود نمایید.

برای پاسخ به این پرسش که آیا مصرف آسپرین برای شما مفید است یا خیر، پزشک ابتدا یک ارزیابی اولیه انجام می‌دهد. پزشک ابتدا سابقه پزشکی و خانوادگی، سایر داروهای مصرفی از جمله ویتامین‌ها یا مکمل‌های گیاهی، آلرژی‌ها و احتمال بروز برخی عوارض جانبی خاص مانند خونریزی معده را در شما بررسی می‌نماید.

سپس پزشک میزان خطر نسبی را در برابر منافع مصرف دارو می‌سنجد و مقدار (دوز) صحیح مصرف آسپیرین را در شما تعیین می‌نماید. اگر مبتلا به برخی از بیماری‌ها مثل اختلالات خونریزی دهنده، آسم، اولسرها (زخم‌ها) و یا بیماری کلیوی هستید، ممکن است مصرف آسپیرین در شما گزینه خوبی نباشد.

اگر پزشک مصرف آسپیرین را به شما توصیه نمود، بهتر است دقیقا مطابق توصیه وی آسپیرین را مصرف نمایید تا از حداکثر فواید آن بهره‌مند شده و احتمال عوارض جانبی آن به حداقل برسد. برگه دستور مصرف موجود در جعبه محتوی آسپیرین برای مصرف عمومی است، نه برای بیماران قلبی، لذا آن را مطالعه نمایید ولی از دستورات پزشک خود تبعیت کنید.

برچسب محصولی را که خریده‌اید بخوانید تا مطمئن شوید که قرص، حاوی مقدار صحیحی از دارو می‌باشد که پزشک مصرف آن را برای شما توصیه نموده است. برچسب موجود بر روی قوطی دارو را برای یافتن نام ماده موثر دارو (تحت عنوان “آسپیرین” یا “استیل سالیسیلیک اسید”) بررسی نمایید. اگر دچار هرگونه عارضه جانبی پس از شروع مصرف آسپیرین مانند درد معده، سو هاضمه، دل پیچه یا مدفوع سیاه رنگ (نشانه خونریزی داخلی) شدید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

هشدار

مصرف آسپیرین در طی یک حمله قلبی یا سکته مغزی

اگر شما دچار علایم هشداردهنده حمله قلبی (نظیر درد سینه) شدید، مهمترین اقدام تماس با اورژانس یا ۱۱۵می‌باشد. هرگز بدین صورت عمل نکنید که ابتدا آسپیرین مصرف کنید تا ببینید که آیا درد کم می‌شود یا خیر و سپس با اورژانس تماس بگیرید. بلکه ابتدا با اورژانس تماس بگیرید و سپس یک عدد آسپیرین بزرگسالان مصرف نمایید.گرچه آسپیرین خود سبب درمان حمله قلبی نمی‌شود، اما بسیاری از متخصصین جویدن یک عدد آسپیرین بزرگسالان به هنگام احتمال حمله قلبی را توصیه می‌نمایند. البته اگر به آسپیرین حساسیت دارید یا مبتلا به نوعی بیماری هستید که مانع استفاده شما از آسپیرین می‌شود، آسپیرین مصرف ننمایید و در این رابطه به توصیه‌های پزشک خود عمل کنید.

پاسخگوی اورژانس (تلفن ۱۱۵) ممکن است ابتدا از شما در مورد حساسیت دارویی سوال نموده و سپس مصرف آسپیرین را توصیه نماید . همچنین تکنسین پزشکی اورژانس ممکن است یک عدد آسپیرین را همراه با سایر داروها به شما تجویز نماید. یک قرص آسپیرین بزرگسالان ممکن است احتمال مرگ به علت حمله قلبی را در حدود ۲۰ درصد کاهش دهد که باعث می‌شود مصرف آسپیرین یکی از هزینه اثربخش‌ترین اقدامات حیات‌بخش در پزشکی محسوب می‌شود.

اگر شما یا یکی از اعضای خانواده‌تان دچار سکته مغزی شده‌اید، آسپیرین مصرف نکنید یا استفاده از آن را به فرد بیمار توصیه نکنید، چرا که تمامی سکته‌های مغزی توسط لخته خون ایجاد نمی‌شوند. پرسنل بخش اورژانس بهترین افراد برای تصمیم‌گیری در مورد این مسئله هستندکه آیا مصرف آسپیرین در نوع خاصی از سکته مغزی مفید و بدون‌خطر می‌باشد یا خیر؟

منع: پزشکان