19

بدن سازی ورزشی است که در آن تغذیه نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. یکی از مهم ترین فاکتور های رژیم غذایی مناسب برای بدن سازی ، غذاهای پروتئین دار است. از بین این غذا ها می توان تخم مرغ را یک منبع غنی از این ماده دانست.

تخم مرغ بدون شک پر مصرفترین ماده غذایی برای بدنسازان به شمار میآید. میدانیم که عضله برای رشد به پروتئن نیاز دارد و هرچه پروتئین بیشتر ومرغوب تری به بدن برسانیم رشد عضلانی بیشتری خواهیم داشت تخم مرغ به عنوان یک منبع پروتئین با کیفیت و ارزان همیشه مورد توجه ورزشکاران به ویژه بدنسازان که همیشه گرسنه پروتئن هستند بوده است ولی اغلب با ترس و استرس به خاطر مشکلات احتمالی که در سیستم بدن به خصوص قلب وعروق ایجاد میکند از آن استفاده میکنند. مطلب زیر با آمار جالبی که در اختیار ما قرار میدهد میتواند نگرانی در این زمینه را کاهش دهد.

بیماریهای قلبی عروقی یکی از عوامل عمده مرگ ومیردرکشورهای صنعتی محسوب می شوندو فاکتورهای مختلفی از جمله چاقی هیپرکلسترولمی فشار خون سیگار سن جنس وغیره در میزان وقوع آنها دخیلند. شکی نیست که بالا بودن کلسترول خون باعث افزایش خطرابنلابه این بیماریهامی شود .

وجود ارتباط میان مصرف چربیهای حیوانی ومیزان وقوع بیماریهای قلبی عروقی در انسان باعث شده تا همواره یک نگرش منفی نسبت به مصرف تخم مرغ وجود داشته باشد. سئوال ساده ای که از سالها قبل مطرح است این است که آیا در سطح جهان ارتباطی مطان مصرف سرانه تخم مرغ و متعاقبا افزایش کلسترول خون و میزان مرگ ومیر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی وجود دارد ؟ ارائه فرضیه ای مبنی بروجود این ارتباط در سال ۱۹۲۷ باعث شدتا مصرف تخم مرغ وغذاهای حاوی کلسترول شدیدا کاهش یابد. این بحث و مجادله طوری شدت گرفت که حتی جنبه های سیاسی مذهبی نیزبه خود گرفت وترس از چربی و کلسترول فراگیر شدبه طوری که به مردم توصیه می شدتا زرده تخم مرغ را دور ریخته و ازمصرف آن جدا خودداری کنند .

امروزه بر اساس اطلاعات حاصله از تحقیق انجمن آمریکا (AHA) و کمسیون بین المللی تخم مرغ در۲۲کشور مشخص شده که ارتباط مثبتی میان مصرف تخم مرغ و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی در مردان و زنان وجود ندارد. دراین بررسیها به عنوان مثال مشخص شد که تعداد تخم مرغ مصرفی درهفته (توسط هرفرد)درفرانسه آمریکا وانگلستان به ترتیب ۱/۵ , ۵/۴و۳/۳ است در حالی که میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی در این کشور در سال به ترتیب۲۵۰, ۴۶۰و ۵۱۶ نفر در هر ۱۰۰هزار نفر است .نکته جالب دراین بررسیها این است که ژاپن کمترین مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی را داراست در حالیکه بیشترین تعداد تخم مرغ مصرفی برای هر فرد(۵/۶در هرهفته) را دارد لازم به ذکر است که براساس آمار غیر رسمی موجود مصرف سرانه تخم مرغ درایراندرحدود ۳۶عدد درهفته است. مقاله ای که درماه آوریل سال۱۹۹۹در نشریه انجمن پزشکی آمرِیکا به چاپ رسیده به روشن تر شدن قضایا کمک بیشتری کرده است .

دکترهو و همکاران در دانشگاه هارواردطی یک بررسی ۸تا ۱۴ ساله که برروی ۱۱۷ هزار نفر از پرستاران و دیگر افراد درگیر دراموربهداشتی صورت گرفته نشان داده اند که هیچ ارتباطی میان مصرف تخم مرغ وبیماریهای قلبی – عروقی وجود ندارد.

دراین بررسی هیچ تفاوتی از نظر خطر وقوع این بیماریها(انفارکتوسمیو کاردبیماری عروقی کرونلرقلب) و سكته مغزی در میان افرادی كه هفته ای یك عدد تخم مرغ و افرادی كه روزانه بیش از یكعدد تخم مرغ مصرف می كردند ، وجود نداشت . این محققین چنین نتیجه گیری كردند كه به نظر می رسد مصرف روزانه یك عدد تخم مرغ اثری بر میزان وقوع بیماریهای قلبی و عروقی یا سكته مغزی در میان مردان و زنان سالم ندارد اما در افراد دیابتی میان مصرف تخم مرغ و بیماریهای قلبی رابطه وجود دارد .

طبق نظر این تیم تحقیقاتی ، احتمال وقوع بیماری قلبی در افراد دیابتی كه در روز حداقل یك تخم مرغ مصرف می كنند ، دو برابر است .بروز چنین وضعیتی در افراد دیابتی ممكن است مربوط به اختلال در مكانیسم انتقال كلسترول باشد . مطالعه فوق یكی از متعدد مطالعاتی است كه نشان می دهد مصرف تخم مرغ و كلسترول غذا ارتباطی با سطح كلسترول خون و میزان وقوع بیماریهای عروق كرونر قلب ندارد . نكته قابل تامل این است با وجودیكه در زرده تخم مرغ كلسترول وحود دارد اما حضور دیگر موارد مفید مانند آنتی آكسیدانها ، فولات ودیگر ویتامینهای گروه B و چربیهای غیراشباع می توانند نقشی مثبت در جلوگیری از بیماریهای قلبی داشته باشند .

آمار نشان می دهد كه ژاپن ، اسپانیا و فرانسه جزء كشورهایی هستند كه بیشترین مصرف تخم مرغ را دارند اما جالب است كه در این كشورها در مقایسه با سایر كشورهای صنعتی ، مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی – عروقی در پایین ترین حد است . جالب است كه بدانیم در آمریكا ماه مه میلادی به عنوان ماه ملی تخم مرغ نام گرفته است و مردم به خاطر فواید غذایی تخم مرغ جشن می گیرند.

نتیجه

آنچه مسلم است امروزه نباید با فرضیه های مربوط به ۳۰ سال پیش در مورد مقدار مصرف تخم مرغ زندگی كرد و باید نظریه های مطرح در هزاره سوم میلادی را در دستور كار خود قرار داده و بر اساس واقعیات علمی حركت كرد . امروزه بعد از انجام تلاشها و مطالعات بسیار زیاد ، ثابت شده آن تصویر هولناكی كه از تخم مرغ ترسیم شده بود كاملاً نادرست و بدون پایه واساس منطقی است . خلاصه كلام اینكه ، مصرف روزانه یك تخم مرغ در افراد سالم مشكل ساز نبوده و اساساً تخم مرغ هیچ ارتباطی با میزان وقوع بیماریهای قلبی – عروقی و مرگ و میر حاصله از این بیماریها ندارد . با این تفاسیر بدنسازان با خیال راحتتر میتوانند تخم مرغ را در برنامه غذایی خود بگنجانند.