بهتر است در دوران بارداری از داروهای کاهنده اشتها استفاده نکنید قرص های لاغری عوارض و مضرات زیادی برای سلامتی تان به همراه دارند یبوست، سردرد، استفراغ و گیجی از جمله پیامدهای خطرناک استفاده از این داروها به شمار می روند.طبق توصیه پزشکان و متخصصین تغذیه در صورت نتیجه نگرفتن طی یک دوره استفاده از ایین داروها مصرف آن ها را باید قطع کنید.
در مطلب قبلی که پیش از این منتشر کردیم، انواع قرصهای لاغری را برای شما دستهبندی کردیم و چگونگی عملکرد آنها را توضیح دادیم که شرح آن را میتوانید در اینجا بخوانید.
اما نباید غافل شد که استفاده از هر دارویی به خصوص داروهای شیمیایی عوارض خاصی ایجاد میکنند که اطلاع از آنها پیش از استفاده از آن دارو ضروری است. شاید شما بتوانید برخی از داروهای لاغری را حتی بدون نسخه از داروخانهها تهیه و مصرف کنید اما بهتر است قبل از انتخاب آنها مطالب ما را بخوانید تا از انواع این قرصها، عملکرد و عوارضشان اطلاع حاصل کنید.
نرگس جوزدانی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی درباره عوارض این داروها به ما میگوید: میتوان گفت مهمترین عوارض آنها یبوست، سردرد، استفراغ، گیجی، دهان خشک و اسهال است. این دارو همچنین فشار خون و ضربان قلب را افزایش میدهند و برخی از آنها شبیه هورمونهای گوارشی عمل میکنند و به مغز فرمان میدهند که معده شما پر است.
این کارشناس تغذیه در مورد عوارض داروهایی که صرفا جلوی اشتها را میگیرند، توضیح میدهد: داروهایی که باعث کاهش اشتها میشوند، برای استفاده طولانیمدت توصیه نمیشوند. زیرا عوارض استفاده از آنها بسیار جدی است؛ افزایش فشارخون و مشکلات پمپاژ قلب، احساس خستگی، گیجی، کوتاهی نفس، درد قفسه سینه و اختلال در انجام فعالیتهای روزانه بخشی از این عوارض است. همچنین این دارو باعث گیجی شما شده و قدرت رانندگی را از شما میگیرد. برعکس بقیه داروهای کاهنده اشتها، این دارویی است که امکان وابستگی به آن وجود دارد. البته این دارو اثرات جانبی دیگری نیز ایجاد میکند که دهان خشک، کاهش مزه غذاها، اسهال، یبوست و استفراغ بخشی از آنهاست. این دارو در اواخر شب میتواند باعث ایجاد بیخوابی شود.
جوزدانی در ادامه به شرح عوارض دستهای از این قرصها میپردازد و میگوید: برخی از این داروها باعث تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش فشار خون و حتی افزایش اشتها میشوند و میتوانند عوارض جدی مانند افزایش ضربان قلب، بیماری کیسه صفرا و پانکراس و مشکلات کلیوی نیز ایجاد میکنند. به همین دلیل برای افرادی که سابقه بیماری قلبی، سکته، بیماریهای مادرزادی قلب یا فشارخون غیر قابل کنترل دارند، ممنوع است. اگر شما گلوکوما، پرکاری تیروئید یا قبلا اعتیاد داشتهاید و اگر باردار هستید یا تحت مراقبت پزشکی به سر میبرید، مصرف این داروها به شما توصیه نمیشود.
یکی از این داروها ترکیبی از فنترمین و داروی ضد میگرن و تشنج توپیرامات (با تاثیر روی کاهش وزن) است که باعث میشود احساس سیری کنید، مزه غذاها را کم میکند و باعث کالریسوزی بیشتر میشود. اما اثرات جانبی شدیدی در پی دارد؛ مانند مشکلات در تولد نوزاد از جمله افزایش احتمال شکاف لب و کام، افزایش ضربان قلب، خودکشی، مشکلات چشمی و احتمال کوری که غیر قابل درمان است. بنابراین باید قبل از استفاده از دارو مطمئن شوید که باردار نیستید و همین طور کسانی که گلوکوما و پرکاری تیروئید، یا سابقه بیمار قلبی و سکته دارند، نباید این دارو را دریافت کند.
نرگس جوزدانی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در نهایت تاکید میکند: یک نکته کلی در مورد تمام داروهای لاغری وجود دارد که باید هنگام مصرف آنها در نظر داشت و آن اینکه در استفاده از این داروها اگر 3 تا 5 درصد وزن خود را در سه ماه از دست ندادید، مصرف دارو را قطع کنید.
نی نی سایت